FNM proti rozhodnutí vlády!

20.05.2002 | , Atlantik FT
INVESTICE


Na dnešní mimořádné valné hromadě společnosti ČEZ navrhl Fond národního majetku (FNM) akcionářům neudělit souhlas s prodejem 66% akcií ČEPS do vlastnictví státu a s rozhodnutím o koupi podílů v distribučních společnostech.

Valná hromada byla svolána právě za účelem schválení prodeje ČEPS a koupě státních podílů v distribučních společnostech. Vzhledem k tomu, že celá transakce byla údajně vypracována v ČEZu a vláda ji již schválila, neočekávali jsme při projednávání žádné problémy.

Tisková zpráva FNM uvádí, že fond má výhrady pouze k technickým a právním aspektům transakce a že má zájem na jejím bezchybném vypořádání. Proto navrhuje schválit věcný záměr realizace transakce, avšak až po vyřešení sporných bodů. Jako hlavní důvody pro předložení protinávrhu uvádí:

1) právní záležitosti týkající se akcií v držení obcí a měst a tzv. zlatých akcií FNM a
2) neuzavření smlouvy mezi společností Osinek a znalcem, který  prodávané podíly oceňoval.

FNM je majoritním akcionářem ČEZu, a proto transakce nebude na dnešní valné hromadě schválena. I v případě rychlého vyřešení sporných bodů bude muset být svolána nová valná hromada, která se však již do červnových voleb neuskuteční. Vzhledem k výrokům některých politiků je tak nejisté, jak se nová vláda k restrukturalizaci elektroenergetiky postaví. Toto riziko je citlivě vnímáno trhem a kurz akcií po zprávách prudce oslabil na 92 Kč (-5% d/d).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE