Co je to vlastně ta kreditní karta?

20.05.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Kreditní karty aneb co o nich nevíte? Slyšeli jste, že vaši známí mají kreditní nebo úvěrovou kartu, kterou mohou platit v obchodech? A potom třeba pravidelně nebo nepravidelně splácí určitou částku? Zajímalo by Vás, jak to funguje?

Téma: Kreditní karty aneb co o nich nevíte?

Slyšeli jste, že vaši známí mají kreditní nebo úvěrovou kartu, kterou mohou platit v obchodech? A potom třeba pravidelně nebo nepravidelně splácí určitou částku? Zajímalo by Vás, jak to funguje?
Kreditní karta je na první pohled stejná jako vaše klasická debetní platební karta. Vyznačuje se tím, že má přidělen úvěrový limit. Čerpat finanční prostředky můžete až do výše úvěrového limitu. A čím se tedy liší od obyčejné platební karty?  Tou můžete čerpat prostředky do výše zůstatku na účtu. I s ní se  můžete dostat do mínusu, když máte zřízen kontokorent k běžnému účtu. Úvěr však čerpáte pouze tehdy,  pokud už nemáte dost peněz na účtu. Naopak při použití kreditní karty úvěr čerpáte  vždy. S každou zaplacenou splátkou úvěru se vám úvěrový limit automaticky obnovuje.
Kreditní kartu můžete získat v bance, většinou je vydávána k účtu,  nebo vám ji může vydat splátková společnost jako úvěrovou nákupní kartu. Kreditní karty jsou určeny především k nákupům, proto u karet vydaných splátkovými společnostmi je většinou omezena použitelnost karty v bankomatech.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka