Jak si stoji koruna, euro a dolar? (Ruesch)

21.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny vůči společné evropské měně bylo bez výrazných impulsů, zejména díky státnímu svátku v mnoha evropských zemích.

Včerejší obchodování koruny vůči společné evropské měně bylo bez výrazných impulsů, zejména díky státnímu svátku v mnoha evropských zemích. Koruna nejprve z otevírací úrovně na hranici 30,60 CZK/EUR posílila až k úrovni 30,50 CZK/EUR, po otevření amerického trhu se koruna vrátila opět k hranici 30,60 CZK/EUR. Na včerejší domácí maloobchodní tržby, které v měsíci březnu dosáhly 5,0% růstu, koruna nereagovala. Dnes neočekáváme žádné domácí ekonomické ukazatele, koruna tak bude spíše determinována pohybem na trhu EUR/USD.

Pohyb na trhu koruny vůči dolaru byl také velmi malý. Z otevírací úrovně 33,25 CZK/USD koruna nejprve posílila k hranici 33,15 CZK/USD, poté se vývoj na trhu otočil a koruna končila obchodování na úrovni 33,21 CZK/USD. Americký dolar se stále nachází pod tlakem, i přesto, že makroekonomické ukazatele z minulého týdne vykázaly spíše pozitivní výsledky. Zdá se, že možné zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed v blízké budoucnosti poškozuje pozici dolaru. Z této situace profitují zejména australský a novozélandský dolar. Díky příznivým ekonomickým výsledkům těchto zemí a vysokému úrokovému diferenciálu, zažívají australská a novozélanská ekonomika silný příliv zahraničního kapitálu.

Z dnešních událostí bude zajímavé vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Wima Duisenberga, který vystoupí v Evropském parlamentu dnes dopoledne. Trh bude zejména bedlivě sledovat jakýkoliv komentář ke změně úrokových sazeb.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE