Komoditní trhy v kostce

21.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Norsko, třetí největší vývozce ropy na světě, oznámilo, že plánuje po 30. červnu zvýšit svou produkci ropy. Spolu se svým větším rivalem, Ruskem, tím pádem bude ohrožovat snahu OPECu o udržení cen na jím požadované úrovni.

Norsko plánuje do července konec škrtů v produkci
Norsko, třetí největší vývozce ropy na světě, oznámilo, že plánuje po 30. červnu zvýšit svou produkci ropy. Spolu se svým větším rivalem, Ruskem, tím pádem bude ohrožovat snahu OPECu o udržení cen na jím požadované úrovni.
Toto zvýšení ze strany Norska a Ruska, což jsou země, které v těžbě ropy předčí pouze Saudská Arábie, by mohlo znovu zahájit loňský spor s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC), která tehdy pohrozila v rámci boje zaplavit touto komoditou celý trh. Tyto národy a OPEC se proto později dohodly, že omezí nabídku ropy na trhu až do června a přispěly tak k 33% růstu cen ropy v tomto roce na značku $26,54 za barel.
"Plán zní ukončit (škrty) na konci prvního pololetí," oznámil v telefonním rozhovoru mluvčí naftového ministerstva v zemi, Sissel Edvardsen.
Saudská Arábie, přední producent ropy v rámci zemí OPEC, předpokládá, že členské země budou ve třetím čtvrtletí kvůli zvýšení produkce Ruska a Norska těžit i nadále stejné omezené množství ropy jako dosud, neboť zvýšení produkce i z jejich strany by rozhodně znamenalo nevítaný pokles cen. Oznámil to zdroj z Perského zálivu a dodal, že je příliš brzy na vyslovení konečných rozhodnutí v této záležitosti.

Venezuelská PDVSA vydělala v roce 2001 o 41% méně
Petroleos de Venezuela SA, státní venezuelská naftařská společnost, oznámila, že v roce 2001 klesly její zisky o 41% níž a to kvůli nižším cenám ropy a snížení produkce, ke kterému došlo u všech členských zemí OPEC.
Čistý příjem klesl na $4,3 miliard z $7,4 v roce 2000, píše se v prohlášení společnosti PDVSA. Příjmy se snížily o 13% na $53,2 miliard.
Společnost PDVSA přináší do venezuelské státní pokladny přibližně 40% veškerých příjmů. Tato společnost se v letošním roce také ocitla v centru boje mezi managementem a prezidentem Hugo Chavézem kvůli politickým otázkám, přesněji řečeno kvůli dosazení nového politicky výhodného vedení prezidentem. Zisky této společnosti byly ovlivněny poklesem cen ropy a škrty v produkci členských národů Organizace zemí vyvážejících ropu. Pokles příjmů v ropném průmyslu velkou mírou přispěl také ke zpomalení ekonomického růstu ve Venezuele a ke zvýšení politické nestability.
Průměrná cena za barel vyvážené ropy klesla z $25,91 v roce 2000 na $20,21 v roce 2001. Export ropy a ropných produktů spadl v průměru na 2,7 miliónů barelů denně z 2,8 miliónů o rok dříve, tvrdí společnost.

Snaha EU o snížení dotací do zemědělství naráží na stále větší odpor
Snaha Evropské unie o snížení dotací do zemědělství, které by podpořily hlavně pěstování pšenice a cukru a chov zvířat, čelí stále většímu odporu poté, co USA oznámily plán na zvýšení výdajů na zemědělství o více než $51 miliard během příštích šesti let.
Francie, která se podle Společné zemědělské politiky EU (EU's Common Agricultural Policy - CAP) těší největší finanční pomoci, bude velmi aktivně bojovat za to, aby si udržela své dotace, když prezident USA, George W. Bush, minulý týden schválil velkou podporu pro místní zemědělce, tvrdí analytikové.
Díky tomu by se mohl zřejmě rozpoutat boj s Německem a Velkou Británií, které chtějí prudce snížit výdaje 15 zemí EU pro zemědělce, které činí 45 miliard eur ($42 miliard), což představuje okolo poloviny rozpočtu EU.
"Zatímco USA plánují vydávat více peněz po dobu příštích šesti let a více, bude velmi obtížné reformovat CAP," říká Betty Lee, ředitelka bruselského úřadu britské národní zemědělské unie (National Farmers' Union).

Zlato na dvouletém maximu díky oslabení amerických akcií
Futures kontrakty na zlato vystoupaly v pondělí v New Yorku na nejvyšší úroveň ze více než dva roky, neboť oslabení amerických akciových trhů vzbuzuje mezi investory poptávku po tomto kovu.
"Lidé se zbavují svých papírových aktiv a naopak projevují zájem o komoditní, z toho zlato profituje," říká John L. Johnston, obchodník u společnosti Refco Inc. v New Yorku.
Futures kontrakty zlata vystoupaly v letošním roce o 13% výš a od konce dubna se drží v blízkosti dvouletých maxim. Naopak akciový index Standard & Poor's 500 je o 4.9% slabší. Včera tento index poprvé za poslední tři seance oslabil.
Červnové zlato na oddělení Comexu burzy New York Mercantile Exchange vystoupalo o $5,10 výš (+1,6%) na $316 za unci. Jde o nejvyšší zavření aktivního kontraktu od února 2000. Zároveň je to také největší jednodenní zisk od 27. března.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE