Káva zahájila týden růstem

21.05.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Světové ceny kávy, jak arabiky, tak i robusty včera posílily. Po celý obchodní den cena kávy robusty více méně stagnovala. Poslední půlhodina však přinesla vlnu nákupů, které zasáhly stop objednávky a trh se běhěm několika minut vyšplhal na třítýdenní maximum, když dosáhl maxima 534 dolarů za tunu.

Světové ceny kávy, jak arabiky, tak i robusty včera posílily. Po celý obchodní den cena kávy robusty více méně stagnovala. Poslední půlhodina však přinesla vlnu nákupů, které zasáhly stop objednávky a trh se běhěm několika minut vyšplhal na třítýdenní maximum, když dosáhl maxima 534 dolarů za tunu. Stop objednávky se nacházely na hodnotách 515 dolarů (páteční maximum) a 520 dolarů (20 denní klouzavý průměr). Objem obchodů byl i přes svátek v mnoha evropských zemích relativně vysoký, v červnovém měsíci dodání bylo zobchodováno 2 776 kontraktů, při celkovém objemu 5 026 kontraktů. Z technického pohledu je nyní nejbližším cílem kávy robusty březnové maximum 559 dolarů. V případě jeho proražení bude vzestupný trend pokračovat.
Trošku jiná situace je u kávy arabiky, kde nejsou tak příznivé prorůstové fundamentální faktory. Červencová arabika se v minulém týdnu již počtvrté odrazila od silného supportu mezi 48 a 49 centy. I zde, podobně jako u robusty došlo k aktivaci nákupních stop objednávek, a to nad 51 centy těsně před závěrem obchodování. Kurz se během pár minut vyšplhal o 60 bodů nahoru a červencový měsíc dodání nakonec uzavřel na 51,40 centech. U arabiky došlo v květnu ke změně, když podle statistik velcí spekulanti a komoditní fondy, které ještě k 7. květnu drželi čisté pozice na vzestup ve výši 831 kontraktů, nyní drží čisté pozice na pokles ve výši 3 968 kontraktů. Pondělní obchodování bylo nejhorším v letošním roce z pohledu objemu obchodů, který u futures dosáhl 4 108 kontraktů a u opcí 1 393 call a 482 put. Z fundamentálního pohledu může arabika nalézt podporu v příchodu zimy na jižní polokouli. Pokud by se v Brazílii, nebo v jiné zemi vyskytly mrazy, hrozilo by poškození úrody. Na rozdíl od robusty je arabiky stále nadbytek. Jen Brazílie očekává největší úrodu za posledních 40 let, a to 45 - 50 milionů žoků, každý o váze 60 kilogramů.

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE