Obilniny pokračují v růstu

21.05.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Sojové boby zahájily týden růstem na devítiměsíční maximum v očekávání chladnějšího počasí na Středozápadě. Mírně za boby v posilování zaostávala i kukuřice.

Sojové boby zahájily týden růstem na devítiměsíční maximum v očekávání chladnějšího počasí na Středozápadě. Mírně za boby v posilování zaostávala i kukuřice. Podle meteorologa společnosti Salomon Smith Barney Jona Davise by se teploty měly pohybovat 15 - 20 Fahrenheitů pod normálem s minimy až 20 Fahrenheitů (mínus 2° celsia). Silné deště na jaře ve státech Illinois, Indiana a Ohio ve spojení s chladným počasím mají za následek to, že dosud vzešlo jen 34 % kukuřice v porovnání s loňskými 62 %. Sojové boby se nyní sejí. Rozloha osetých ploch dosahuje jen 30 % očekávaných, když vloni to bylo 56 % a pětiletý průměr je 50 %. Pro úspěšný růst sóji i kukuřice by byla potřeba teplota minimálně 70 Fahrenheitů. Pro klíčení se uvádí minimální teplota půdy ve výši 55 Fahrenheitů. I když by do konce týdne měly teploty opět vzrůst na přijatelnou úroveň, deště budou podle předpovědi pokračovat.
Komoditní fondy nakoupily v pondělí podle posledních odhadů 6 500 kontraktů sojových bobů, čímž zvýšily své čisté pozice na vzestup na 29 185 kontraktů. Hedgeři naopak prodali jen 1 000. U kukuřice dosáhly čisté nákupy fondů 3 000 kontraktů, čímž čisté spekulativní pozice na vzestup vzrostly na 12 500 kontraktů. Stejně jako u sóji hedgeři prodali 1 000 kontraktů.
Sojové boby s dodáním v červenci obchodované na Chicago Board of Trade posílily o 3, ľ centu na 491 Ľ centu za bušl, coz představuje nejvyšší kurz od srpna minulého roku. Z meziročního pohledu je cena sóji o 9,73 % výše. Kukuřice s dodáním v červenci obchodovaná na stejné burze vzrostla o 2 ˝ centu na 211 ˝ centu.

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE