Komoditní trhy v kostce

22.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Nikl v Londýně v úterý již po páté za posledních šest seancí oslaboval, neboť zásoby tohoto kovu užívaného při výrobě nerez oceli vystoupaly na 3 1/2letá maxima. Zásoby niklu jsou nyní téměř jednou tak velké, jako minulý rok.

Nikl oslabuje; zásoby LME téměř dvojnásobné oproti loňsku
Nikl v Londýně v úterý již po páté za posledních šest seancí oslaboval, neboť zásoby tohoto kovu užívaného při výrobě nerez oceli vystoupaly na 3 1/2letá maxima. Zásoby niklu jsou nyní téměř jednou tak velké, jako minulý rok.
Za růstem zásob sledovaných burzou London Metal Exchange (LME), které se od pátku zvýšily téměř o celou desetinu, se podle analytiků zřejmě skrývá prudké zvýšení dodávek z Ruska, předního světového těžitele niklu.
"V březnu, dubnu a květnu podle všeho docházelo k obrovskému přívalu materiálu z Ruska," říká Jim Lennon, analytik u společnosti Macquarie Bank. "Každopádně je jisté, že na trhu je k dispozici velký dostatek tohoto kovu."
Nikl s dodávkou za tři měsíce klesl v úterý na LME o $140 níž (-2,1%) na $6450 za tunu, což je nejnižší zavření od 13. března. Tento kov v minulém roce oslabil téměř o 11%.

Zemní plyn na třítýdenním minimu kvůli nízké průmyslové poptávce
Ceny zemního plynu v úterý na futures trhu v New Yorku spadly na třítýdenní minima, protože obchodníci očekávají i nadále pouze pomalý růst průmyslové poptávky v USA.
Od minulého úterka, kdy trh vystoupal na 11měsíční maxima, ceny každou seanci o něco klesly. Nejnovější zprávy totiž signalizují slabší a pomalejší ekonomický růst, než se očekávalo. Než začala tato série poklesů cen, vystoupal plyn v letošním roce o 50% výš díky známkám silnější poptávky ze strany průmyslových výrobců, kteří spotřebují přibližně celou jednu čtvrtinu veškerého plynu v USA.
"Ke skutečnému obratu u průmyslové poptávky zřejmě nedojde dříve než ve třetím čtvrtletí," říká Guy Gleichmann, obchodník na trhu s energiemi u společnosti Barkley Financial Corp. ve Fort Lauderdale na Floridě.
Červnový zemní plyn klesl na New York Mercantile Exchange o 9,5 centu níž (-2,7%) na $3,395 za milión britských termálních jednotek, což je nejnižší zavření od 26. dubna. Ceny plynu, které jsou stále oproti loňsku o 17% níž, se ještě minulé úterý držely na úrovni $3,855. Takto vysoko nejaktivnější kontrakt zavřel naposledy 19. června loňského roku.

Sucho na středozápadě urychlí setbu sojových bobů
Sojové boby na futures trhu v Chicagu v úterý poprvé za posledních pět seancí klesaly níž. Důvodem byly předpoklady, že teplejší a sušší počasí na americkém středozápadě umožní zemědělcům zrychlit po nedávných silných deštích tempo setby bobů.
Podle meteorologů by měly počínaje dnešním dnem (středou) teploty v Illinois a dalších důležitých oblastech pěstování sóji vystoupat až na 70s Fahrenheita (cca 20°C), přičemž ještě na začátku týdne se pohybovaly blízko bodu mrazu. Letos na jaře se setba sóji zpomalila kvůli silným dešťům, ale sušší podmínky by zřejmě mohly zemědělcům umožnit zrychlit tempo a zvýšit intenzitu polních prací, domnívají se analytikové.
"Panují názory, že setba v tomto týdnu dost pokročí," říká Dan Cekander, analytik u společnosti Fimat Futures USA Inc. v Chicagu. "Nyní je tu pro setbu určitý prostor."
Červencové sojové boby na Chicago Board of Trade klesly o 0,75 centů níž (-0,2%) na $4,905 za bušl. Oproti loňsku je trh stále o 11% silnější a v pondělí se mu podařilo zavřít na nejvyšší úrovni za posledních devět měsíců, a sice $4,9125. Býčím faktorem byly obavy, že chladné počasí a pomalá setba by mohly zhoršit vyhlídky konečné sklizně.

Známky sílící průmyslové poptávky po stříbru
Ceny stříbra vystoupaly v úterý na futures trhu v New Yorku na 19timěsíční maximum. Býci poukazují na známky sílící poptávky ze strany průmyslových spotřebitelů, včetně výrobců elektronických a telekomunikačních zařízení.
Švýcarská společnost Swatch Group AG, největší světový výrobce hodinek, oznámila, že v letošním roce očekává zvýšení prodeje svých produktů poté, co v roce 2001 došlo k poklesu o 1,9%. Od loňského listopadu, kdy trh stříbra spadl na osmiletá minima, se již odrazil o 21% výš díky názorům, že se zotavujícími se ekonomikami na celém světě se bude zvyšovat i průmyslová poptávka po tomto vzácném kovu.
"Dochází k mírnému zotavení u elektroniky a spotřebního zboží, což stříbro příznivě ovlivňuje," říká Jim Steel, více-prezident komoditního výzkumu u Refco Inc. v New Yorku. "Fundamentální stránka se zlepšuje."
Červencové stříbro na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange vystoupalo o 6,5 centu výš (+1,4%) a zavřelo na úrovni $4,845 za unci, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 20. října 2000. V nadcházejících dnech trh zřejmě vystoupá až k $5, domnívá se Billy Flahive, obchodník u newyorkské společnosti Island Trading Group.

Benzínu bude v létě v USA zřejmě dost
Futures kontrakty na benzín v úterý v New Yorku oslabovaly. Obchodníci totiž předpokládají, že výše zásob v USA bude natolik vysoká, aby bez problémů uspokojila poptávku ze strany motoristů, kteří se již nyní pomalu připravují na začátek letní řidičské sezóny. Za její oficiální začátek bývá považován prodloužený víkend Memorial Day, tedy již tento víkend.
Průmyslová zpráva AGA (American Gas Association) po zavření trhů nepotvrdila předpoklady analytiků, kteří počítali s dalším zvýšením zásob benzínu v USA za uplynulý týden. Ty se totiž snížily o 1,602 miliónů barelů. Zásoby jsou ale i tak stále přibližně o 6% vyšší, než vloni na jaře, kdy kvůli přerušení dodávek benzínu na trhu vystoupaly maloobchodní i futures ceny na rekordní úrovně.
Ceny benzínu včera klesaly "zejména kvůli obecnému očekávanému růstu zásob benzínu," říká Chris Schachte, analytik energetických trhů u společnosti GSC Energy Corp. v Atlantě. I přestože nakonec zásoby klesly, "nezdá se, že bychom měli letos stejné problémy s nabídkou benzínu na trhu jako vloni."
Červnový benzín na New York Mercantile Exchange klesl o 2,2 centy níž (-2,7%) na 78,44 centů za galon. Futures ceny, které představují velkoobchodní trh, jsou o 29% níž, než vloni.

Hogs oslabují; rostoucí nabídka vepřového
Ceny lean hogs na futures trhu v Chicagu v úterý klesly na šestiměsíční minima. Objevují se totiž známky toho, že se stále více zvyšuje produkce vepřového a to v době, kdy je na tom poptávka po kotletách a dalších vepřových plátcích velmi špatně nejen kvůli velkému množství levného kuřecího masa, kterého je na trhu k dispozici více než dost.
Velkoobchodníci v posledních měsících porážejí stále více dobytka a tak byly na konci dubna zásoby vepřového již o 30% vyšší, než před rokem, oznámila ve své pondělní odpolední zprávě vláda. Poptávka po vepřovém přitom nepříznivě doplácí na ruský zákaz dovozu kuřecího masa z USA, kvůli kterému je nyní nabídka kuřat na domácím trhu obrovská, shodují se analytikové.
"Na trhu je nadbytek všech druhů masa," říká Joseph Ingrao, manažer masného oddělení v Chicagském řetězci obchodních domů Centrella Stores.
Červnové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange klesly o 2 ceny níž (-3,9%) na 49,175 centů za libru. Jde o nejnižší zavření od 29. listopadu a zároveň  o druhý den v řadě, kdy ceny klesly o burzou povolený maximální denní limit 2 centů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE