Pro mladé příspěvek k hypotékám i na starší byty

23.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na výjezdním zasedání 22.5.2002 v Českých Budějovicích schválila vláda Návrh nařízení  o podmínkách poskytování příspěvků k hypotečnímu úvěru osobám mladším 36 let.

V současné době stát podporuje hypoteční úvěry, které slouží k investicím na výstavbu nových bytů a domů. Příspěvek se stanovuje na základě výše průměrné úrokové sazby předchozího roku. Pro rok 2002 je tento příspěvek 1% z úrokové sazby hypotečního úvěru. Pokud průměrná úroková sazba poskytnutých hypotečních úvěrů fyzickým osobám  klesne pod 7% výše příspěvku bude nulová. Více v tabulce:

Dotace k hypotékám - na výstavbu nových domů a bytů  

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 10 %

4 %

> 9 %

3 %

> 8 %

2 %

> 7 %

1 %

< 7 %

0 %

Od 15.4.2002 mají mladí lidé do 36 let prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení požádat o max. 200 tis. půjčku, se splatností do 10 let a s úrokem 3% p.a. Toto byl  první krok, který vláda udělala pro mladé k získání vlastního bydlení. Tuto půjčku lze však získat pouze na výstavbu nových bytů a rodinných domů. I tak již fond o půjčku požádalo asi 3000 lidí, což již přesahuje letošní finanční možnosti. Na tuto půjčku bylo pro letošní rok vyčleněno 530 mil Kč. Nevyřízené žádosti půjde převést do dalšího roku.

Max. výše úvěru

200 000 Kč

Úrok z úvěru

3% p.a.

Splatnost úvěru

Do 10 let

Použití úvěru

Na výstavbu nového bytu či domu s jedním bytem (vznik i z nebytového prostoru či nástavbou domu)
Podlahová plocha – 80m2 na byt, 120m2 na dům
Stavební povolení vydané po 1. lednu 2000

Určeno pro

Věk do 36 let (do limitu oba manželé)
Nesmí vlastnit jiný byt

Půjčku poskytuje

Státní fond rozvoje bydlení
Na půjčku není nárok,vyřizují se v pořadí došlých žádostí

Nyní vláda přistoupila k dalšímu kroku, který by měl mladým do 36 let umožnit získat vlastní bydlení.  Jedná se o obdobu příspěvku k hypotečnímu úvěru, ale tentokrát je příspěvek vyplácen na pořízení staršího bytu nebo domu. Žadatel o poskytnutí příspěvku musí být mladší 36 let, nesmí být  vlastníkem objektu k bydlení a starší kupovaný rodinný dům či byt se musí stát jeho výlučným vlastnictvím.
 
V případě pořízení bytu bude poskytnuta dotace na úvěr do výše max. 800000 Kč a na domek s jedním bytem na výši hypotéky max. 1,5 mil Kč. Příspěvek se poskytuje na dobu splácení, nejdéle podobu 10 let a kupovaný rodinný dům nebo byt musí být nejméně dva roky po kolaudaci. Dotace k hypotékám by měla být poskytována od září.

Opět i v u tohoto typu dotace bude výše podpory závislá na  vývoji úrokových sazeb. Pokud se průměrný úrok  hypotečních úvěrů dostane pod 5 % p.a. bude dotace nulová.

Dotace k hypotékám - starší byty, mladí do 36 let

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 8 %

4 %

> 7 %

3 %

> 6 %

2 %

> 5 %

1 %

< 5 %

0 %


Zdá se, že vláda udělala krok správným směrem. Pro mladé bude asi schůdnější pořídit si starší nemovitost, než se pustit do podstatně nákladnější výstavby nové. Z výše uvedených tabulek vyplývá, že dotace na starší byty pro mladé je výhodnější než pro výstavbu nových bytů. Maximální podporu až 4% lze získat  v případě, kdy průměrná úroková sazba přesáhne 8 % (u nynější podpory na výstavbu nových bytů jsou to 4% a to v případě, kdy průměrná úroková sazba přesáhne 10 %). Také pokud se průměrný úrok sníží pod hranici 7% je u stávající podpory dotace nulová. U nové podpory na starší byty pro mladé do 36 let je dotace nulová až při poklesu průměrné úrokové sazby poskytnutých hypotečních úvěrů pod 5%.

Skutečnost, že podpora na koupi starší nemovitosti je vyšší než na výstavbu nové asi nebude úplně v pořádku. Se snižováním úrokových sazeb se může stát, že příští rok už podpora na novou výstavbu nebude vyplácena.


 

Autor článku

Elena Pohanková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ