Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

27.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Páteční obchodování  koruny vůči společné evropské měně bylo ve znamení příznivého ukazatele bilance zahraničního obchodu.

Páteční obchodování  koruny vůči společné evropské měně bylo ve znamení příznivého ukazatele bilance zahraničního obchodu. Deficit českého zahraničního obchodu v měsíci dubnu dosáhl pouze 1,41 mld. CZK oproti tržnímu očekávání deficitu ve výši 7,3 mld. CZK. Export překvapivě vzrostl o 8%, naopak import klesl o 1,6%. Tento výsledek tedy zatím nepoukazuje na negativní vliv silné koruny na exportní schopnost domácí ekonomiky. Koruna otevírala těsně pod hladinou 30,70 CZK/EUR a postupně posílila až k úrovni 30,53 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na úrovni 30,62 CZK/EUR. Tento týden neočekáváme žádné zásadní makroekonomické ukazatele z domácí ekonomiky, důležitým zůstává čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB k otázce měnové politky. Pro euro bylo pozitivní zprávou zveřejnění výsledku německého indexu Ifo, který vykázal růst z dubnové úrovně 90,5 na květnových  91,5.

Páteční obchodování koruny vůči euru bylo velmi klidné. Koruna z otevírací úrovně na hranici 33,30 CZK/USD oscilovala v rozmezí  33,30-33,20 CZK/USD, uzavírala na 33,19 CZK/USD. Špatnou zprávou pro americký dolar bylo páteční zveřejnění revize tempa růstu HDP za první čtvrtletí, které bylo neočekávaně sníženo směrem dolů z 5,8% nad 5,6%. Americký trh je dnes z důvodu státního svátku zavřený.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE