Kdy lze odečítat úroky z úvěru na bydlení?

27.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Řešíte svou bytovou situaci úvěrem? Uzavřeli jste se stavební spořitelnou nebo hypoteční bankou smlouvu o úvěru? Vaši známí si z těchto úvěrů odečítají úroky, máte i vy nárok odečíst si úroky z úvěru od základu daně?

Stále více lidí se potýká s problémem jak financovat jak již rekonstrukci nebo opravu vlastního bydlení tak i například koupi nebo výstavbu nového bydlení. Použijete-li úvěr, kterým financujete nemovitost na bydlení máte možnost si odečíst od základu daně z příjmů zaplacené úroky z tohoto úvěru. Tento odpočet umožňuje Zákon o daních z příjmů. A jaký dotaz položil čtenář na našem bezplatném poradenském centru poradna.finance.cz?

Dotaz čtenáře zní:
"V denním tisku se uvádí, že za určitých okolností=podmínek si mohu úroky z úvěru ze stavebního spoření (překlenovacího) nebo hypotečního úvěru odečíst ze základu daně? Jaké podmínky to jsou?"

Na dotaz odpovídá poradce ze společnosti FiM - Finanční marketing s.r.o.:
"Základem pro odečet úroků je, ze výše uvedené úvěry použijete jako investici do bydlení dle zákona na financování bytových potřeb. Co se rozumí bytovými potřebami a další podmínky naleznete v Zákoně o daních z příjmů § 15 odstavec 10 a 11. Další podmínky nelze blíže specifikovat, protože nevím na jakou konkrétní investici hodláte úvěry použít."

Protože dotaz čtenáře byl velmi obecný, obecná je i odpověď  poradce. Pro doplnění uvádíme ještě výčet bytových potřeb jak jsou v současné době uvedeny ve výše zmiňovaném zákoně.

 Pokud vás zajímají další informace, kdy si můžete úroky odečíst podívejte se na naši část abecedy hypotečních úvěrů Úroky a daně.


 Bytovými potřebami jsou:

a) výstavba bytového domu, rodinného domu, bytu nebo změna stavby,
b) koupě pozemku (při splnění podmínek),
c) koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto objektů,
d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,
e) údržba  a změna  stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví a bytů v nájmu nebo v užívání,
f) vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců,
g) úhrada za převod členských práv a povinností družstva v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu,
h) splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g).

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ