Americké trhy v týdnu od 20. 5. do 24. 5. 2002

28.05.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


21. týden na amerických trzích - Americké trhy po výrazném rally z předchozího týdne ve ztrátě

Akciové trhy ve Spojených státech se po výrazném posilování vykázaném v předchozím týdnu propadly v uplynulém týdnu do ztrát. Dow Jones Industrial Average ztratil 2,4 procenta, Standard & Poor´s 500 oslabil o 2,1 procent a Nasdaq Composite poklesl o 4,6 procent.
Investiční banka Merrill Lynch minulý týden oznámila, že se vypořádala s vládním prokurátorem státu New York Eliotem Spitzerem. Společnost souhlasila s tím, že se omluví a zaplatí pokutu ve výši 100 milionů dolarů. Spitzer prošetřoval praktiky některých analytiků firmy, kteří měli podle něj uvádět investory v omyl tím, že na veřejnosti nabízeli akcie k nákupu, zatímco v soukromí investory od nákupu zrazovali.
Živo bylo v minulém týdnu i v maloobchodním sektoru. Výkonný ředitel společnosti Gap Inc. (GPS) Millard Drexler oznámil, že odejde v tomto roce do důchodu. Drexler, který pro společnost pracoval 19 let, ve své funkci zůstane, dokud nebude jmenován jeho nástupce.
Podporou biotechnologického sektoru se v uplynulém týdnu staly akcie společnosti Biogen Inc. (BGEN) poté, co firma oznámila, že tým odborníků doporučil americké Komisi pro potraviny a léčiva (FDA) schválení prodeje klíčového léku firmy Amevive na léčbu lupénky. Analytici se domnívají, že Amevive představuje klíčový lék pro budoucnost firmy, která má v současné době na trhu pouze jeden lék.
Náladu investorů v uplynulém týdnu podpořil nečekaně velký nárůst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc duben, který tak ujistil investory, že se americká ekonomika opravdu zotavuje. Objednávky v tomto měsíci vzrostly o 1,1 %, když v březnu vzrostly po zrevidování o 0,2 %. Na růstu měly zejména podíl objednávky automobilů, které v dubnu vzrostly o 12 %.
V pátek byl oznámen zrevidovaný odhad růstu hrubého domácího produktu Spojených států za první čtvrtletí. Jednalo se o první revizi odhadu zveřejněného zhruba před měsícem. HDP Spojených států rostl v prvním čtvrtletí tempem 5,6 %, když původní odhad indikoval nárůst o 5,8 %.

V nadcházejícím zkráceném obchodním týdnu se svými výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí pochlubí pouze hrstka amerických společností. Jednou z mála firem, které v tomto týdnu otevřou své účetní knihy, je maloobchodní firma Costco Wholesale Corp. (COST).

Očekávané události:
Úterý: Osobní příjmy za duben (oček. 0,3 %), Osobní spotřeba za duben (oček. 0,7 %), Prodej existujících domů za duben (oček. 5,35 mil. jednotek), Spotřebitelská důvěra za květen (oček. 110,0)
Středa: -
Čtvrtek: Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti za týden končící 25. května 2002, Index chicagského nákupního managementu za květen (oček. 54,5)
Pátek: Produktivita za 1/Q, zrevidovaný odhad (oček. 8,6 %), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity za květen (oček. 96,0), Průmyslové objednávky za duben (oček. 0,3 %).

Autor článku

Klára Soldánová  

Články ze sekce: INVESTICE