Komoditní trhy v kostce

28.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Ropa v Londýně téměř beze změn i přes zprávu o vyšší produkci ve Venezuele
Futures kontrakty na ropu v pondělí v Londýně zůstaly téměř na stejné úrovni, jako v pátek, poté, co se objevily zprávy o tom, že Venezuela, třetí největší producent ropy v rámci zemí OPEC, zvýšila svou produkci. Tento negativní faktor totiž vykompenzovaly vyhlídky zvýšené americké poptávky po benzínu.
Tato země (Venezuela) překročila v tomto měsíci svou kvótu, kterou jí OPEC určil, o více než 200 tisíc barelů denně, jak ukázal středovýchodní ekonomický průzkum. Venezuela zřejmě porušuje své limity proto, že prezident Hugo Chavéz, který "přežil" pokus o převrat z minulého měsíce, hledá více finančních zdrojů, aby mohl zajistit svou pozici, tvrdí analytikové.
"Chavéz potřebuje veškeré peníze, které může sehnat, k tomu, aby si zakoupil své politické přežití," říká Lawrence Eagles, ředitel komoditního výzkumu o GNI Ltd. v Severním Irsku. Ropa Brent s dodávkou v červenci se na International Petroleum Exchange v Londýně obchodovala na $25,14 za barel, tedy o 4 centy níž.

Jednání Bushe a Chiraka problém oceli a zemědělství zatím nevyřešilo
Francouzský prezident Jacques Chirac oznámil, že on a americký prezident George W. Bush vedli "intenzivní a nestrannou" debatu, která ovšem nepřinesla žádné řešení v otázkách cel na dovoz oceli a zemědělských dotací. Dodal také, že očekává "skutečné odpovědi" na otázky v těchto oblastech, které oba spojence rozdělují.
Bush, ovlivněný časovým posunem, jak sám tvrdil, čímž také omlouval to, že si nedokázal zapamatovat na tiskové konferenci několik otázek, se zaměřoval na válku proti terorismu, kterou Francie podporuje, a tvrdil, že rozdíly, které Chirak a jiní členové Evropské Unie vyzdvihují, jsou jen nepatrné.
Ačkoliv Chirak neskrýval své zklamání z nevyřešených záležitostí, i on prohlásil, že jde pouze o malou součást Americko-evropských vztahů. "Tyto rozdílné názory představují pouze 5% obchodu mezi Evropskou Unií a USA," říká Chirak.
Bush využívá své sedmidenní návštěvy Německa, Ruska, Franice a Itálie zejména k tomu, aby povzbudil rodící se přátelství s Ruskem a k otázkám války, kterou vedou USA v Afghánistánu. V Paříži, stejně jako v Berlíně a Moskvě, ale nebylo jeho přivítání ze strany občanů země nijak příznivé.

Americké těžební společností posilují díky rostoucím cenám zemního plynu
Letošní růst cen zemního plynu vyvolává mezi investory názory, že se bude zvyšovat míra těžby, zejména v Mexickém zálivu. Díky tomu již akcie některých nejmenších amerických společností v tomto oboru, jako např. Patterson-UTI Energy Inc. a Rowan Cos., zaznamenaly velké zisky.
Patterson a Rowan se specializují na těžbu zemního plynu a na rozdíl od společnosti Transocean Inc., největší v této oblasti, zaměřují svůj obchod na Severní Ameriku. Investoři vsází na to, že domácí těžební společnosti získají více kontraktů a zakázek díky rostoucí poptávce a 30%nímu růstu cen plynu v letošním roce.
Akcie společnosti Snyder, Texaské pobočky společnosti Patterson, která je sedmou největší společností z 10 těžebních jednotek a jejíž celková tržní hodnota je přes $1 miliardu, letos posílily o 35%. Rowan, sídlící v Houstonu, který je na seznamu devátý, vystoupal o 34% výš. Obě společnosti vydělávají prodejem svých služeb průzkumným a výrobním společnostem.

Dobytek posiloval díky očekávanému zvyšování bidů velkoobchodníků
Futures kontrakty na dobytek v pátek v Chicagu již třetí den za sebou posilovaly, a to díky názorům, že velkoobchodníci budou v tomto týdnu zvyšovat své bidy (nabídka ceny od kupujícího) na nákup zvířat připravených na porážku, aby si tak zajistili dostatek zásob nutných k uspokojení poptávky po hovězím mase ze strany supermarketů.
Většina amerických velkoobchodníků bude mít kratší pracovní týden kvůli pondělnímu svátku Memorial day, takže v nadcházejících dnech budou muset zpracovávat více masa, aby uspokojili všechny své odběratele. Velkoobchodníci budou možná muset v tomto týdnu platit za dobytek o 1 až 2 centy za libru více, než v předchozím týdnu, tvrdí analytikové.
Velkoobchodníci "budou v tomto týdnu zřejmě dosti aktivní," říká Rex Beall, manažer společnosti Beall Investment Services v Platteville v Kolaradu. "Máme totiž kratší týden na porážku dobytka."
Srpnový dobytek vystoupal v pátek na Chicago Mercantile Exchange o 0,55 centů  (+0,9%) na 62,475 centů za libru, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 16. května. Ačkoliv v uplynulém týdnu trh posílil o 1,2%, oproti loňsku je stále o 15% slabší. Úterní zavření na 59,4 centů za libru bylo nejnižší za 3 1/2 roku.

USA chtějí pomoci Rusku zvýšit export ropy
Americký prezident, George W. Bush, a ruský prezident, Vladimír Putin, se dohodli na tom, že budou usilovat o zvýšení exportu energií z Ruska. USA se obracejí na tohoto druhého světového největšího producenta ropy, aby tak omezili svou závislost na středním východě.
Obě země budou "spolupracovat v otázce investic" na těžbu ropy a plynu ve východní Sibiři a na dálném východě a vytvoří ruské naftové přístavy a ropovody a plynovody, oznámili prezidenti ve společném prohlášení poté, co se setkali v Kremlu.
Spojené státy hledají náhradního dodavatele ropy, potom, co útoky z 11. září zvýšily politické napětí na středním východě. Rusko, které těží a vyváží více ropy, než kterákoliv jiná země s výjimkou Saudské Arábie, potřebuje zahraniční investice, aby zdokonalilo a rozšířilo síť exportních ropovodů a plynovodů, které již nyní běží na plnou kapacitu.
"USA vidí v Rusku mnohem spolehlivějšího partnera než v Saudské Arábii," říká Christopher Weafer, šéf výzkumu ruské makléřské společnosti Troika Dialog. "Energetické trhy, kde by mělo Rusko větší podíl, by byly bezpečnější pro USA i pro Evropu."

Kukuřice a sója oslabují; teplejší počasí zlepšuje vyhlídky úrody
Futures kontrakty na kukuřici v pátek v Chicagu klesly na dvoutýdenní minima a také sojové boby oslabovaly. Teplejší a sušší počasí na americkém středozápadě totiž zřejmě urychlí vývoj úrody a umožní zemědělcům dohnat zpoždění u setby.
Teploty v Illinois a dalších důležitých státech vystoupaly v uplynulém týdnu k 70 stupňům Fahrenheita (cca 20°C) a v tomto týdnu by mohly místy vyšplhat i na 80 stupňů. O víkendu moc pršet nemělo. Podle předpovědí počasí by mohli zemědělci do konce měsíce dokončit setbu kukuřice, tvrdí analytikové.
"U kukuřice bude možné hodně dohnat, jakmile vyjde slunce," říká Garry Niemeyer, který pěstuje 2000 akrů kukuřice a sóji blízko Auburnu v  Illinois.
Červencová kukuřice na Chicago Board of Trade klesla o 2,75 centů níž (-1,3%) na $2,05 za bušl. Jde o nejnižší zavření od 8. května. V uplynulém týdnu ceny klesly o 1,9% níž  a od 15. května, kdy trh vystoupal na pětiměsíční maxima, klesl o 5,2% níž. Oproti loňsku je trh stále o 5,8% výš.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE