Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

29.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Úterní obchodování koruny bylo opět technického rázu. Vzhledem k vývoji na trhu EUR/USD, kde euro posiluje vůči dolaru, se koruně nedaří prolomit hranici 30,50 CZK/EUR.

Úterní obchodování koruny bylo opět technického rázu. Vzhledem k vývoji na trhu EUR/USD, kde euro posiluje vůči dolaru, se koruně nedaří prolomit hranici 30,50 CZK/EUR. Koruna otevírala na úrovni 30,59 CZK/EUR, poté nakrátko posílila až pod hranici 30,50 CZK/EUR, uzavírala na úrovni 30,57 CZK/EUR. Dnes by  mělo být obchodování stejného technického rázu, důležitou úrovní pro korunu zůstává 30,50 CZK/EUR. Z  domácích událostí tohoto týdne zůstává čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB k otázce měnové politky. Trh však neočekává změnu v nastavení úrokových sazeb. Ve včerejším obchodování se společná evropská měna dostala na osmiměsíční maximum vůči americkému dolaru úrovní 0,9307 EUR/USD. Další důležitou hranicí je kurz 0,9335 EUR/USD, což je hotnota směnného kurzu, kterou jsme naposled viděli po teroristických útocích na Spojené státy.

Koruna dokázala profitovat ze zisků eura a dostala se vůči dolaru na úroveň 32,87 CZK/USD, což je nejsilnější úroveň od února roku 1999. Koruna tak těží z pesimistické nálady vůči americkému dolaru. Zejména americký akciový trh, kde například hodnota Nasdaq Composite Indexu poklesla za poslední dva měsíce o 11%, stahuje hodnotu dolaru směrem dolů. A to i přes příznivá americká makroekonomická data. Včera zveřejněný index spotřebitelské důvěry vykázal růst z dubnové hodnoty 108,5 na úroveň 109,8.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE