Komoditní trhy v kostce

30.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na zlato vystoupaly ve středu v New Yorku již na 4 1/2letá maxima a po deváté za posledních deset seancí se tak tomuto trhu podařilo skončit v zisku. Zlato se totiž těší stále silnější poptávce ze strany investorů.

Zlato již na 4 1/2letém maximu
Futures kontrakty na zlato vystoupaly ve středu v New Yorku již na 4 1/2letá maxima a po deváté za posledních deset seancí se tak tomuto trhu podařilo skončit v zisku. Zlato se totiž těší stále silnější poptávce ze strany investorů.
Zlato letos posílilo již o 17%, naproti tomu akciový index Standard & Poor's 500 klesl o 7% níž. Investoři se obracejí na zlato poprvé za několik let, neboť hledají lepší výnosy a ochranu svých investic před jakýmkoliv narušením finančních trhů kvůli napětí na středním východě a Asii, tvrdí obchodníci.
"Včera jsme mohli pozorovat další kupní vlnu ze strany fondů," říká Peter Merritt, vedoucí obchodní sekce kovů u společnosti HSBC Holdings Plc v New Yorku. "Investiční fondy sedí na spoustě hotovosti."
Srpnové zlato na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange vystoupalo o $1,30 výš (+0,4%) na $326,80 za unci, což je nejvyšší zavření zlata od října 1997. Loni v tuto dobu bylo zlato o 19% níž.

Chladné počasí zpomaluje růst kukuřice v USA
Kukuřice vystoupala ve středu na futures trhu v Chicagu na nejvyšší úroveň za poslední týden, poté, co vládní zpráva ukázala, že několikatýdenní abnormálně chladné počasí zpomalilo růst úrody na středozápadě. Tím pádem se zvyšuje možnost toho, že nedostatečně vyvinutým rostlinám ublíží letní vedra.
V Iowě, nejvýznamnějším státě USA co do produkce kukuřice, klíčí teprve 76% úrody, přičemž pětiletý průměr pro dané období je 80%, jak uvádí ve své zprávě americké ministerstvo zemědělství. Rostliny, které si včas nevytvoří dostatečně hluboké kořeny, budou mít větší problémy přežít dlouhodobější období veder.
"Úroda kukuřice se vyvíjí, ale ne tak rychle, jak by si někteří zemědělci v této době představovali," říká Chris Carlee, makléř u společnosti Frontier Risk Management v Chicagu.
Červencová kukuřice vystoupala na Chicago Board of Trade o 4 centy výš (+1,9%) na $2,115 za bušl, což je nejvyšší zavření od 20. května. Kukuřice vystoupala od 12. dubna, kdy trh klesl na 10timěsíční minima, již o 9,4% výš, a to kvůli obavám, že pomalejší setba způsobí na podzim horší sklizeň.

Zemní plyn posiluje v očekávání vlny veder
Futures kontrakty na zemní plyn ve středu v New Yorku vystoupaly o více než 4% výš. Hlavní hnací silou byly názory, že nová vlna veder na americkém středozápadě a jihozápadě zvýší poptávku po tomto palivu, které je používané na výrobu elektřiny na pohon klimatizací. Díky tomu by se mohl o něco snížit přebytek zásob plynu v zemi.
Teploty ve Fénixu by mohly do víkendu vystoupit až na 100 stupňů Fahrenheita (cca 38°C) a také v Chicagu by mohly vyšplhat nad 85 stupňů. Podle meteorologů za to může mohutná vlna teplého vzduchu postupující směrem na sever z Mexika. Zásoby plynu, který je používán na výrobu elektřiny pohánějící klimatizace, jsou nyní o více než třetinu vyšší, než vloni.
"Jak se vyvíjí tato vlna veder, začíná se objevovat zvýšená poptávka, což je pro ceny právě teď velmi příznivé," říká John Kilduff, hlavní více-prezident společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku.
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange vystoupal o 14 centů výš (+4,3%) na $3,42 za milión britských termálních jednotek. Ceny, které klesly ze svých 11timěsíčních maxim na úrovni $3,875 vytvořených 14. května, jsou stále o 8,5% níž, než vloni.

Ropa poprvé za šest dní v zisku
Futures kontrakty na ropu ve středu v New Yorku zavřely téměř o 2% silnější, což je první zisková seance za šest dní. Za tento pozitivní výsledek vděčí trh hlavně technickým ukazatelům. Ke konci dne totiž nakupovali právě ti spekulanti, kteří pro svá obchodní rozhodnutí využívají grafy a různé technické indikátory.
Ropa, která byla po většinu seance v minusových červených číslech, začala stoupat, jakmile překonala značku $25,43, což bylo až do té doby denní maximum. Následný cenový růst spustily již dříve zadané kupní příkazy, jak tvrdí obchodníci, což ropě umožnilo vystoupat do zisku 1,9%. Takto velký jednodenní růst zaznamenal trh naposledy 8. května.
"Fondy začaly vstupovat do hry, jakmile trh vystoupal nad své ranní maximum," říká Marshall Steeves, analytik energetických trhů u společnosti Refco Inc. v New Yorku. "Potom začali nakupovat i místní obchodníci a hnali ceny výš," dodává. Benzín a heating oil se nenechali zahanbit a následovali ropu v její cestě na sever.
Červencová ropa na New York Mercantile Exchange vystoupala o 49 centů výš na $25,76 za barel. Trh je nyní o 10% slabší, než vloni.

Stříbro v Londýně na 19timěsíčním maximu díky slabému dolaru
Stříbro na futures trhu v Londýně ve středu vystoupalo na nejvyšší úroveň za posledních 19 měsíců, poté, co se zlato ocitlo na 31měsíčním maximu. Investoři tak stále více věří, že vzácné kovy budou využívat oslabujícího amerického dolaru.
Euro posílilo od začátku tohoto roku vůči dolaru o 4,7%, japonský yen dokonce o 5,9%. Díky tomu je pro neamerické investory levnější nakupovat komodity určované dolarem, tvrdí analytikové. Stříbro vystoupalo v minulém roce o 8,2% výš, přičemž akciový index Standard & Poor's 500 zaznamenal propad o 15%.
Stříbro na okamžité dodání vystoupalo o 2 centy výš (+0,4%) na $4,90 za unci, což je nejvyšší zavření od 10. října 2000. Od začátku roku tento kov posílil o 6,1%.
"Stříbro se pohybuje ve stínu zlata a mohlo by vystoupat až ke klíčové psychologické úrovni $5 za unci," říká Frederic Panizzutti, ředitel výzkumu u ženevské společnosti GoldAvenue.

El Paso předpovídá nižší zisky než původně
Společnost El Paso Corp., majitel největšího plynovodu v USA, oznámila nový nižší odhad svých zisků v roce 2002. Zároveň o polovinu snížila pracovní místa v energetickém obchodním oddělení a plánuje prodávat svá aktiva a akcie v hodnotě $1,5 miliard za účelem získání hotovosti a smazání části svého dluhu.
Akcie společnosti El Paso oslabily již o 23%, což je největší propad od roku 1992, kdy se společnost změnila na veřejně obchodovanou. Od začátku prosince, kdy zkrachovala konkurenční společnost Enron Corp. a způsobila tak propad mnoha energetických společností jako např. Dynegy Inc., Williams Cos. a nebo Mirant Corp., akcie El Pasa klesly o 36%.
Investoři "prostě vhazují do ringu ručník," říká David Schoenwald, spolu-manažer $50timiliónového fondu New Alternatives Fund, který si včera ponechal svých 50 000 akcií El Paso. "Je to v celém oboru a El Paso není výjimkou."
Výkonný ředitel William Wise končí v energetickém průmyslu rok poté, co v Houstonu otevřel kanceláře pro 500 obchodníků na území 80 000 čtverečných stop. El Paso prodává aktiva, aby snížil dluh, včetně $2 miliardových závazků vytvořených kvůli partnerstvím podobným těm, jaké míval Enron.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE