Komoditní trhy v kostce

31.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na dobytek ve čtvrtek v Chicagu klesly o maximální denní burzou povolený limit, neboť obchodníci přepokládají, že nabídka zvířat připravených na okamžitou porážku bude v nadcházejících týdnech natolik vysoká, aby velkoobchodníci bez problémů uspokojili oslabující se maloobchodní poptávku po steacích a dalším hovězím mase.

Dobytek klesá v očekávání slabší poptávky po hovězím
Futures kontrakty na dobytek ve čtvrtek v Chicagu klesly o maximální denní burzou povolený limit, neboť obchodníci přepokládají, že nabídka zvířat připravených na okamžitou porážku bude v nadcházejících týdnech natolik vysoká, aby velkoobchodníci bez problémů uspokojili oslabující se maloobchodní poptávku po steacích a dalším hovězím mase.
Velkoobchodní ceny klesly v posledních dvou týdnech o 3,4% níž, což je znamením, že prodejci potravin omezili své nákupy od velkoobchodníků poté, co si vytvořili dostatek zásob na uplynulý prodloužený sváteční víkend Memorial Day, tvrdí analytikové. Po svátku Memorial Day, kdy lidé velmi rádi grilují maso na svých zahradách a dvorcích, se obvykle poptávka po hovězím snižuje.
"Co se týče poptávky, tak i kdybychom nyní dělali všechno možné, nebude v příštím měsíci tak dobrá, jako byla v květnu,"  říká Daniel Bluntzer, analytik u společnosti Frontier Risk Management v Corpus Christi v Texasu. Množství dobytka na farmách bude zřejmě "na nějakou dobu, asi až do srpna, dostačující," dodává.
Srpnový dobytek na Chicago Mercantile Exchange o 1,5 centu níž (-2,4%) na 60,8 centů za libru, což je nejnižší zavření od 22. května. Oproti loňsku je tento trh o více než 17% slabší.

Nečekaně velký nárůst zásob zemního plynu
Futures kontrakty na zemní plyn ve čtvrtek v New Yorku zaznamenaly největší propad za posledních pět měsíců, když americké ministerstvo energetiky ve své pravidelné zprávě odhalilo nečekaně velké zvýšení zásob.
Zásoby zemního plynu v podzemních skladech v USA se v uplynulém týdnu zvýšily o 71 miliard kubických stop, tedy o 4,1%. Analytikové a obchodníci přitom očekávali růst pouze o 3,6%. Kvůli tomuto zvýšení jsou nyní celkové zásoby plynu v zemi o celou třetinu vyšší, než v této době v roce 2001. Tehdy právě v tuto dobu se začaly zásoby prudce zvyšovat a růst zásob vyvrcholil v listopadu, kdy se ocitly na téměř rekordní úrovni za celé období, kdy se tyto statistiky sledují.
"Tato zpráva každého šokovala," říká Liz Lopez, obchodnice s plynem u společnosti GSC Energy Corp. v Atlantě. "Není to jen číslo. Je to přímo znamení. Pokud jsme mohli v minulém týdnu dát do zásob tolik plynu, co nás čeká dál, do léta?"
Červencový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 28,3 centů níž (-8,1%) a zavřel na nejnižší úrovni od 12. dubna, a sice $3,222. Jde o největší jednodenní propad od 27. prosince. Ceny plynu na futures trhu klesly od 14. května, kdy se ocitaly na 11timěsíčním maximu, již o 17% níž a oproti loňsku jsou nyní o 19% níž.

Rýže na 9timěsíčním maximu díky indicko-pákistánskému napětí
Futures kontrakty na rýži vystoupaly ve čtvrtek v Chicagu na nejvyšší úroveň za téměř devět měsíců. Obchodníci se totiž obávají toho, že kvůli rostoucímu napětí mezi Indií a Pákistánem se stále více zvyšuje možnost přerušení dodávek rýže z této důležité oblasti.
Pákistán a Indie, pátý a šestý největší vývozce rýže na světě, přesunují na společnou hranici vojenské jednotky, a to již od prosincových útoků na indický parlament, z něhož Indie obvinila teroristy podporované Pákistánem. V tomto měsíci ceny rýže vyskočily o 12% výš kvůli obavám, že mezi těmito dvěma zeměmi, které obě vládnou jadernými zbraněmi, by mohlo brzy dojít k válce.
"Pokud se situace zhorší, bude nezbytně nutné poohlížet se po rýži u jiných zemí," říká Joe Carney, makléř u společnosti STA Trading Services Inc. v Memphisu v Tennessee. "Ale najít je bude velmi obtížné."
Červencová rýže na Chicago Board of Trade vystoupala o 0,125 centů výš (+3,1%) na 4,205 centů za libru, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 5. září. V tomto týdnu ceny vystoupaly o 8,4% výš.

Benzín oslabuje kvůli rostoucím zásobám
Futures kontrakty na benzín ve čtvrtek v New Yorku klesly na sedmitýdenní minima a stáhly s sebou níž i ropu. Za poklesem cen se skrývaly nejnovější statistiky API (American Petroleum Institute) poukazující na nečekaně velké množství zásob benzínu v USA na začátku vrcholné letní řidičské sezóny.
Zásoby se v uplynulém týdnu (do pátku 24. 5.) zvýšily o 1,4% na celkových 218 miliónů barelů, jak vyplývá z této průmyslové zprávy. Po tomto zvýšení jsou zásoby o 6% vyšší, než před rokem, ještě v minulém týdnu činil nadbytek "pouze" 5,3%. Podle vládních dat byla také poptávka po tomto palivu poprvé za tři týdny nižší.
"Údaje o benzínu jsou velmi medvědí, neboť zásoby se zvýšily v období nejvyšší sezónní poptávky," říká John Kilduff, hlavní více-prezident společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku. "Zásob je před létem dostatek."
Červnový benzín klesl na New York Mercantile Exchange o 3,85 centů níž (-5%) na 73,36 centů za galon, což je nejnižší zavření a největší propad od 12. dubna. Futures trhy, které reprezentují velkoobchodní ceny, jsou nyní o 30% níž, než vloni.

Výrobci papíru v USA by mohli profitovat ze slabšího dolaru
International Paper Co., MeadWestvaco Corp. a další američtí výrobci papíru se těší ze slabšího amerického dolaru, kvůli němuž je export jejich zboží levnější a naopak pro evropské konkurenty bude import dražší, tvrdí analytikové.
Americká měna klesla ve čtvrtek na nejnižší úroveň vůči euru za posledních téměř 16 měsíců. Důvodem jsou obavy, že zpomalující se ekonomický růst v USA povede investory k tomu, aby se začali obracet na Evropu, kde existuje možnost vyšších výnosů. Dolar se včera dotkl úrovně 94 centů za euro, což je nejnižší úroveň od 5. února 200. Někteří analytikové se také domnívají, že v nadcházejících měsících by mohl klesnout až na $1 za euro.
Pokud bude dolar dál oslabovat, bude se evropský prodej speciálního papíru užívaného v časopisech a různých brožurách zřejmě snižovat. To umožní růst cen výrobků společností jako International Paper a dalších výrobců tohoto papíru v USA. Bowater Inc. a další američtí výrobci papírové drti, hlavní složky papíru, budou moci nabídnout evropským kupujícím nižší ceny, než jejich rivalové, tvrdí analytikové.
"Pro celý svět bude Evropa zajímavějším místem na prodej drti," říká Matthew Berler, analytik společnosti Morgan Stanley Dean Witter. "Všichni (američtí) výrobci drti a papíru z toho budou těžit."

Štítky:

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE