Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

31.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Čtvrteční obchodování koruny bylo technického rázu, dopolední obchodování bylo ovlivněno očekáváním výsledku zasedání bankovní rady ČNB.

Čtvrteční obchodování koruny bylo technického rázu, dopolední obchodování bylo ovlivněno očekáváním výsledku zasedání bankovní rady ČNB. Zasedání nepřineslo žádné rozhodnutí v oblasti měnové politiky, úrokové sazby byly ponechány beze změny po dubnovém snížení o 50 bazických bodů. Koruna reagovala mírným posílením, prolomila hranici 30,50 CZK/EUR a dostala se až na 30,44 CZK/EUR. Na následující tiskové konferenci se víceguvernér Luděk Niedermayer opět vyjádřil k úrovni směnného kurzu koruny, kterou stále považuje za silnější než je pro centrální banku přijatelné. Koruna však na tento komentář již nezareagovala. Obchodování uzavírala na úrovni 30,46 CZK/EUR.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna pokračovala v trendu mírného posilování. Z otevírací úrovně na hladině 32,65 CZK/USD koruna postupně posílila až k hranici 32,40 CZK/USD. Tuto úroveň neprolomila a uzavírala na 32,47 CZK/USD. Americký dolar se stále nachází pod tlakem. Z jedné strany se obchodníci obávají možné další intervence ze strany japonské centrální banky a na druhé straně je americký akciový trh, které i ve včerejším obchodování vykázal pokles. Dolar od svého letošního maxima vůči euru, kterého dosáhl v únoru úrovní 0,8560 EUR/USD, oslabil o plných 10%.

Z dnešních ukazatelů bude zajímavé sledovat ukazatel evropské inflace za měsíc květen, z americké ekonomiky pak dubnové průmyslové objednávky, ukazatel produktivity a index Michiganské univerzity.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE