Jak si stojí euro, koruna a dolar? (Ruesch)

03.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Během pátečního obchodování se koruna udržela pod hranicí 30,50 CZK/EUR, kterou prolomila během čtvrtečního obchodování. Koruna tak nereagovala na prohlášení představitelů centrální banky o stále silném kurzu koruny.

Během pátečního obchodování se koruna udržela pod hranicí 30,50 CZK/EUR, kterou prolomila během čtvrtečního obchodování. Koruna tak nereagovala na prohlášení představitelů centrální banky o stále silném kurzu koruny. Díky pohybu na eurodolarovém trhu koruna v závěru pátečního obchodování posílila až na úroveň 30,38 CZK/EUR. Dnes ráno zveřejněný ukazatel růstu průměrné nominální mzdy za první čtvrtletí na úrovni +7% nepřinesl koruně impuls.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna postoupila část svých předchozích zisků zpět dolaru, zejména v návaznosti na zveřejnění pozitivních ekonomických ukazatelů z americké ekonomiky. Produktivita práce v prvním čtvrtletí vzrostla o 8,4%, průmyslové objednávky rostly v dubnu tempem 1,2%, což je největší růst od října 2001. Index spotřebitelské důvěry měřený Michiganskou univerzitou v měsíci květnu vzrostl na úroveň 96,9 z dubnové úrovně 96,0. Koruna uzavírala páteční obchodování na 32,53 CZK/USD.

Dnes očekáváme zveřejnění indexu PMI  z evropské ekonomiky, z americké pak index ISM. Oba indexy měří současné hospodářské podmínky a očekávání budoucího vývoje.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE