Americké trhy v týdnu od 27. 05. do 31. 05. 2002

03.06.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Obavy z dalších teroristických útoků, slabý dolar a nedostatek hnací síly, to vše se podepsalo na vývoji akciových trhů ve Spojených státech v minulém týdnu, a trhy v důsledku toho oslabily druhý týden v řadě.

22. týden na amerických trzích - Akciové trhy v USA v uplynulém týdnu opět ve ztrátě

Obavy z dalších teroristických útoků, slabý dolar a nedostatek hnací síly, to vše se podepsalo na vývoji akciových trhů ve Spojených státech v minulém týdnu, a trhy v důsledku toho oslabily druhý týden v řadě. Dow Jones Industrial Average zakončil uplynulý týden s poklesem o 1,7 %, Nasdaq Composite ztratil 2,8 procent a Standard & Poor´s 500 oslabil o 1,5 %.
V pondělí byly americké akciové trhy uzavřeny, Američané slavili Memorial Day.
Nárůst ceny svých akcií v minulém týdnu zaznamenala energetická společnost Dynegy Inc. (DYN), když oznámila rezignaci svého předsedy představenstva a výkonného ředitele, pana Chucka Watsona.
Do červených čísel se naopak ponořily akcie dodavatele zemního plynu, společnosti El Paso Corp. (EP) poté, co firma oznámila, že hodlá zredukovat své operace, což vyústí v propouštění jejích zaměstnanců. V souvislosti s tím firma rovněž uvedla, že za rok 2002 a 2003 vykáže horší než analytiky očekávané výsledky hospodaření.
Nedařilo se ani naftařské společnosti Halliburton Co. (HAL), jejíž akcie poklesem zareagovaly na zprávu, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zahájila předběžné prošetřování zaúčtování překročení rozpočtu společnosti při stavebních pracích.
Investoři v uplynulém týdnu pozitivně přijali zprávu, že softwarová společnost Microsoft Corp. (MSFT) vede jednání s americkou SEC o vyřešení obvinění firmy ze zkreslení finančních stanovisek.
Na konci týdne se do červených čísel ponořily akcie výrobce kapesních počítačů, firmy Palm Inc. (PALM), poté, co společnost oznámila, že za čtvrté čtvrtletí vykáže tržby o 22 procent nižší, než původně očekávala. Zároveň s tím firma uvedla, že se jí v tomto čtvrtletí nepodaří vykázat nulový zisk na akcii, jak původně plánovala.
Pozornost investorů byla v uplynulém týdnu rovněž věnována farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb (BMY), když americký list The New York Times uvedl, že firma vede jednání o možném sloučení se společností GlaxoSmithKline (GSK).

Očekávané ekonomické události pro nadcházející týden:
Pondělí: Index Institutu řízení dodávek - ISM Index -  za květen (oček. 55,0), Stavební výroba za duben (oček. -0,1 %)
Úterý: -
Středa: ISM služby za květen (oček. 56,0)
Čtvrtek: Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 1. června
Pátek: Změna počtu pracovních míst za květen (oček. 70 000), Míra nezaměstnanosti za květen (oček. 6,1 %), Průměrná hodinová mzda za květen (oček. 0,3 %), Zásoby velkoobchodu za duben (oček. 0,1 %), Spotřebitelské půjčky za duben (oček. $6,0 mld.) .

Autor článku

Klára Soldánová  

Články ze sekce: INVESTICE