Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

04.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Pondělní obchodování koruny bylo velmi klidné, zejména díky státnímu svátku ve Velké Británii, který snížil likviditu na trhu. Koruna se obchodovala v úzkém pásmu 30,34-30,42 CZK/EUR.

Pondělní obchodování koruny bylo velmi klidné, zejména díky státnímu svátku ve Velké Británii, který snížil likviditu na trhu. Koruna se obchodovala v úzkém pásmu 30,34-30,42 CZK/EUR. Impuls koruně nepřinesl ani včera ráno zveřejněný ukazatel růstu průměrné nominální mzdy za první čtvrtletí. Nominálně rostly mzdy tempem +7%, reálně o 3,2%. Deficit státního rozpočtu dosáhl výše 32,4 mld. CZK za období leden-květen, květnové hospodaření vlády bylo přebytkové o 9,5 mld. CZK.  Dnes neočekáváme žádné domácí makroekonomické impulsy, z tohoto pohledu bude důležité zítřejší zveřejnění výsledku platební bilance za první čtvrtletí.

Na trhu koruny s dolarem vládlo také velmi klidné obchodování, zejména do příchodu amerických obchodníků na trh. S oslabením dolaru vůči euru přišlo i posílení koruny vůči dolaru. Z otevírací úrovně 32,62 CZK/USD koruna uzavírala na 32,28 CZK/USD. Americkému dolaru včera nepomohla ani pozitivní ekonomická data. Index ISM se zvýšil z dubnové úrovně 53,9 na 55,7, což je nejvyšší hodnota od února roku 2000. Americký akciový trh byl příčinou oslabení dolaru. Jak index DIJA, tak Nasdaq včera ztratily.

Pro dnešní obchodování bude důležité sledovat ukazatel evropské dubnové nezaměstnanosti, index květnové podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Z americké ekonomiky pak vývoj na akciovém trhu.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE