"Jablko nebo citron" aneb jak to dopadlo

04.06.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Před časem jsme vás informovali o celostátní dopravně preventivní akci, která měla upozornit na problémy nedodržování rychlosti v obcích. A jak tato akce dopadla?

V týdnu od 20. do 24.5. 2002 proběhla v celé naší republice akce "Jablko nebo citron", kde na předem vybraných úsecích a stanovištích každý den dopoledne děti v tričkách s logem akce společně s policisty rozdávali řidičům jablíčka nebo citróny v závislosti na jejich jízdě. Motoristé se setkávali s dopravními policisty v doprovodu dětí zejména na vozovkách v blízkosti škol. Cílem preventivní akce bylo vyvolat pocit osobní účasti a ukázat problém rychlé jízdy ze strany těch nejvíce ohrožených - dětí.

 Na 143 stanovištích bylo celkem 598 policistů a 152 zástupců pojišťovny Generali. Pedagogický dozor u všech stanovišť dohlížel nad 2918 žáky čtvrtých a pátých tříd základních škol, kteří se akce zúčastnili. Policisté celkem zkontrolovali 5794 vozidla. Děti se v žádném případě nenudily a předaly řidičům 3301 jablíčko a 2332 citrony. U 772 řidičů  nestačil ani citron, a to proto, že přestupek byl závažnější a musel být řešen blokovou pokutou. Rovněž  64 přestupců policisté oznámili na místní úřady. Muži zákona dokonce ve 3 případech přistihli řidiče, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu.
Ve všech krajích v celé republice se pohybovaly horní hranice překročení rychlosti kolem 90 - 100 km/h, přesto, že se měřená místa vybíraly nejen že v obci, ale dokonce v blízkosti základních škol. Nejvyšší naměřená rychlost v obci u školy byla 116 km/h v Jihočeském kraji.

Tato dopravně bezpečnostní akce se setkala z převážné části s velmi kladnou odezvou jak ze strany veřejnosti, dětí, řidičů i policistů, ale pochopitelně se našli i takoví řidiči, kterým se akce z pochopitelných důvodů moc nelíbila. Celou akci připravili ve spolupráci  pojišťovna Generali, Policie ČR a Ministerstvo vnitra.

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ