Ropa se bude obchodovat i v euru

04.06.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na kontinentu, konkrétně v Německu se chystá vznik nové energetické burzy, která má být konkurentem New York Board of Trade a International Petroleum Exchange.

Na kontinentu, konkrétně v Německu se chystá vznik nové energetické burzy, která má být konkurentem New York Board of Trade a International Petroleum Exchange. Bude se jednat o plně elektronický trh, na němž by se měla jako první začít obchodovat ruská ropa kótovaná v eurech.
Založení burzy předcházela jednání mezi Ruskem a Německem o snížení závislosti na Ruska na dolaru. Na všech ostatních světových burzách s výjimkou Japonska se ropa obchoduje jen v amerických dolarech. Později by se měly přidat i další kontrakty, jako například plyn a uhlí.
Nová burza se jmenuje European Energy Exchange AG (EEX) a vznikla sloučením Leipzig Power Exchange a  frankfurtské EEX. Nová burza může přinést vyšší podíl ruské ropy na německém trhu. Rusko nyní ovládá zhruba jednu třetinu tamního trhu. Burze se rovněž otevírá možnost spolupráce s burzou Eurex, která je největším organizovaným derivátovým trhem na světě nebo Warenterminboerse Hannover specializující se na zemědělské produkty.

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE