Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

05.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna se ve včerejším obchodování ve vztahu k euru přiblížila až k hranici 30,30 CZK/EUR z otervírací úrovně 30,43 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na úrovni 30,35 CZK/EUR.

Koruna se ve včerejším obchodování ve vztahu k euru přiblížila až k hranici 30,30 CZK/EUR z otervírací úrovně 30,43 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na úrovni 30,35 CZK/EUR. Díky absenci londýnského trhu se jednalo o posílení technického charakteru. Z dnešních domácích ukazatelů bude důležité sledovat zveřejnění výsledku platební bilance za první čtvrtletí. Trh očekává, zejména díky přebytku na finančním účtu, přebytek celkové platební bilance.

Ve včerejším obchodování se koruna úrovní 32,10 CZK/USD dostala na nejsilnější úroveň od ledna roku 1999. Obchodování uzavírala na 32,16 CZK/USD. Americký dolar se opět nacházel pod tlakem a po většinu obchodního dne ztrácel jak vůči euru tak ve vztahu ke koruně. Euro získalo podporu díky příznivým ekonomickým ukazatelům. 

Květnový index spotřebitelské důvěry se zlepšil z dubnové úrovně -10 na -8, index podnikatelské důvěry zaznamenal také růst. V odpoledních hodinách přinesla intervence japonské centrální banky v neprospěch japonského jenu podporu dolaru. Prezident Fed Alan Greenspan se na setkání centrálních bankéřů  vyjádřil mimo jiné k růstu americké ekonomiky, který označil za mírný, zejména díky tomu, že loňská recese nebyla hluboká.

Pro dnešní obchodování bude důležité nadále sledovat vývoj na americkém akciovém trhu, z Evropy index sentimentu z oblasti služeb.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE