Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

06.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna ve včerejším obchodování postoupila část svých zisků vůči euru, zejména po zveřejnění výsledku platební bilance za první čtvrtletí. Tento výsledek totiž nebyl v souladu s optimistickým očekáváním trhu.

Koruna ve včerejším obchodování postoupila část svých zisků vůči euru, zejména po zveřejnění výsledku platební bilance za první čtvrtletí. Tento výsledek totiž nebyl v souladu s optimistickým očekáváním trhu. Deficit platební bilance dosáhl úrovně 16 mld. CZK. Nižší než loňský deficit byl způsoben zejména díky přebytku na finančním účtu.  Koruna v souvislosti s pozitivními očekáváními v první hodině ještě nepatrně posílila, poté se však trend otočil a koruna postupně z otevírací úrovně pod hladinou 30,35 CZK/EUR oslabila až na 30,54 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na 30,47 CZK/EUR.
 
Stejný scénář pohybu koruny a eura se týkal i trhu koruny vůči dolaru. Koruna otevírala v blízkosti úrovně 32,25 CZK/USD a po zbytek obchodního dne se pohybovala v oslabujícím  trendu. Obchodování uzavírala na úrovni 32,54 CZK/USD. Koruna zejména sledovala vývoj na eurodolarovém trhu, kde euro postoupilo v technickém obchodování část svých zisků zpět dolaru. Zveřejněný index PMI za sektor služeb z eurozóny vykázal pokles, naopak z americké ekonomiky stejný index ISM vykázal vyšší než očekávaný růst.

Dnešní den nepřinese žádná důležitá makroekonomická data. Dnes se sice konají zasedání několika centrálních bank, včetně ČNB a ECB, žádné změny v nastavení monetární politiky však trh neočekává. Švédská centrální banka, jejíž výsledek zasedání je již znám, ponechala úrokové sazby nezměněny na úrovní 4,25%. Z americké ekonomiku bude zveřejněna pravidelna týdenní zpráva o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE