Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

07.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Na trhu eura s korunou stále zůstává trend započatý ve středu v důsledku horšího než očekávaného výsledku platební bilance.

Na trhu eura s korunou stále zůstává trend započatý ve středu v důsledku horšího než očekávaného výsledku platební bilance. Koruna z otevírací úrovně na hranici 30,50 CZK/EUR uzavírala na úrovni 30,61 CZK/EUR. Dnes neočekáváme zveřejnění domácích makroeknomických ukazatelů, předpokladáme obchodování technického rázu.

Koruna využila posilování eura vůči dolaru a z otevírací úrovně nad hladinou 32,70 CZK/USD posílila až pod hranici 32,30 CZK/USD, uzavírala na 32,36 CZK/USD. Americký dolar se včera ocitl na šestnáctiměsíčním minimu vůči společné evropské měně s hodnotou 0,9470 EUR/USD. Příčinou oslabení dolaru byl opět americký akciový trh, jehož hodnota poklesla, měřená indexem DIJA o -1,7% a indexem Nasdaq o -2,5%. Na druhé straně pozitivní impuls pro euro znamenal růst dubnových průmyslových objednávek v Německu. Také možnost dalšího zvýšení úrokového diferenciálu znamenala podporu pro euro. Evropská centrální banka sice ponechala úrokové míry beze změny, avšak prezident ECB Wim Duisenberg naznačil, že na svém zářijovém zasedání může dojít ke zvýšení úrokových měr.

Dnes bude zveřejněný ukazatel německé nezaměstnanosti, trh očekává mírné snížení. Odpoledne bude zveřejněný stejný ukazatel z americké ekonomiky za měsíc květen, trh očekává nezaměstnanost na úrovni 6,1%, tedy mírný nárůst z dubnových 6%.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE