Komoditní trhy v kostce

07.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Londýnská společnost Johnson Matthey Plc., světová jednička ve zpracování platiny, oznámila, že poptávka po tomto kovu by se měla letos zvyšovat, zejména díky vyššímu počtu zakázek ze strany výrobců automobilů. Akcie této společnosti vystoupaly na 15timěsíční maxima.

Johnson Matthey předpovídá růst poptávky po platině
Poptávka po automobilových katalyzátorech, kde se užívá platina nebo paladium pro filtrování škodlivin z výfukových plynů, se díky přísnějším zákonům na ochranu životního prostředí zvyšuje. Stále více se také prodávají dieslové automobily, které užívají pouze platinu, vysvětluje své hypotézy londýnská Johnson Matthey. Vzácné kovy představovaly 66% celkového prodeje společnosti za rok končící 31. březnem a jak uvádí její členové, před zdaněním činil zisk 3,7%.
Poptávka po platině vyskočila vloni o 8% výš na rekordních 6,15 milión uncí, zejména díky více než 30%nímu zvýšení spotřeby tohoto kovu ze strany automobilových společností, které postupně přecházejí na tento kov z paladia, uvádí Johnson Matthey ve svém výročním hodnocení z minulého měsíce. Nabídka přitom činí okolo 5,86 miliónů uncí.
"Všude na světě - v Bombaji, Mexico City i Šanghaji - se nyní zavedly nové zákony na ochranu čistého vzduchu," říká Peter Cartwright, analytik společnosti Williams De Broe, a doporučuje nakupovat akcie společnosti.

OPEC slovy Rodrigueze upozorňuje na možný pád cen ropy
Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Ali Rodriguez, oznámil, že ceny ropy my mohly začít později v tomto roce padat, a to kvůli plánovanému zvýšení těžby ropy zeměmi jako Rusko a Norsko, které nejsou členy kartelu.
Ropa Brent v Londýně vystoupala v tomto roce o 22%, zejména díky tomu, že OPEC a dalších pět konkurenčních vývozců omezilo od 1. ledna nabídku ropy na trhu o téměř 2 milióny barelů denně. Mezi těchto pět zemí patří i Rusko a Norsko, které plánují po červnu svou produkci opět zvyšovat.
"Nabídka a poptávka je nyní více méně v rovnováze, možná o něco převyšuje nabídka kvůli produkci nečlenských zemí OPEC," prohlásil Rodriguez v telefonním rozhovoru. "Možnost zvyšování produkce by mohla negativně ovlivnit jak trh, tak cenu."
Naftoví ministři 11 členských zemí OPECu budou zasedat 26. června ve Vídni, kde budou rozhodovat o politice těžby na třetí čtvrtletí. Rodriguez diskutoval minulý týden o situaci na trhu s představiteli některých členů OPECu, jako Iránem, Katarem nebo Saudskou Arábií, během své návštěvy zemí Perského zálivu.

El Nino nabírá sílu, ale bude mírnější než před pěti lety
El Nino, obvykle několik měsíců trvající typický charakter počasí, který se v současné době vyvíjí v Tichém oceánu, nabral minulý měsíc opět na síle. V konečné fázi by ale neměl být tak silný, jako před pěti lety, kdy způsobil na úrodě a majetku škody ve výši $96 miliard. Oznámila to včera státní americká meteorologická agentura.
Teplota oceánu na rovníku byla v květnu o 1°C nad průměrem, za což může i jev označovaný jako Oscilace šíleného Juliana, který spočívá ve speciální cirkulaci větru, vysvětluje Národní oceánická a atmosférická správa. Teplota vody byla v dubnu o 0,5°C  nad průměrem, což značí vyvíjející se El Nino.
"Pokud se bude teplota vody v oceánu zvyšovat i v červnu, bude již období oteplování dost dlouhé na to, aby se dalo mluvit o El Ninu," tvrdí Vernon Kousky, hlavní meteorolog agenturního Centra na předpověď klimatu v Camp Springs v Marylandu. "Oscilace šíleného Juliana vypadá jako rychlý začátek El Nina."
El Nino se objevuje přibližně každé čtyři nebo pět let a může trvat až 18 měsíců. Přináší s sebou silné bouře, vlny veder, sucha a záplavy na celém světě. V letech 1997 - 1998 El Nino způsobil záplavy v Kalifornii a podél amerického pobřeží Mexického zálivu, vysvětlují meteorologové. Tomuto charakteru počasí vždy předchází oteplování Pacifiku v tropické oblasti.

Nečekaně velké zvýšení zásob zemního plynu
Futures kontrakty na zemní plyn ve čtvrtek v New Yorku spadly na osmitýdenní minima, když americké ministerstvo zemědělství uvedlo ve své zprávě, že v uplynulém týdnu došlo k nečekaně velkému zvýšení zásob plynu v zemi.
Zásoby v podzemních skladech v USA vystoupaly podle ministerstva o 105 miliard kubických stop, což představuje růst o 5,9%, na celkových 1,893 biliónů kubických stop. Analytikové přitom předpovídali pouze zvýšení o 89 miliard. Po tomto nárůstu jsou zásoby o celou třetinu vyšší, než před rokem, kdy se zásoby postupně zvyšovaly až na historicky rekordní úrovně, na kterých se ocitly v listopadu.
"Trh je kvůli tomu stále pod tlakem," vysvětluje Guy Gleichmann, hlavní obchodník na energetických trzích u společnosti Barkley Financial Corp. ve Fort Lauderdale na Floridě. Každý týdenní růst zásob o více než 90 miliard kubických stop je "pro býky jako bodnutí dýkou."
Červencový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 14 centů níž (-4,3%) na $3,12 za milión britských termálních jednotek, což je nejnižší zavření od 12. dubna. Plyn v tomto roce na futures trhu posílil o 22%, vloni v tuto dobu byl ale stále o 17% výš.

Předpověď teplejšího počasí stahuje dolů ceny kukuřice
Ceny kukuřice na futures trhu v Chicagu klesly ve čtvrtek níž. Obchodníci totiž věří, že předpovídaná vlna teplého počasí na americkém středozápadě urychlí vývoji úrody, který se kvůli silným dešťům a chladnému počasí v posledních týdnech dosti zpomalil.
V příštích pěti dnech by měly podle meteorologů vystoupat teploty v Illinois, Indianě a Minnesotě až nad 90 stupňů Fahrenheita (nejméně 32°C). Horké počasí bude pro úrodu kukuřice velmi prospěšné. Úroda letos byla zaseta později než obvykle, neboť pole v této oblasti byla příliš rozbahněná na to, aby na ně mohla vjet těžká zemědělská technika, tvrdí analytikové.
"Chybělo nám horko, které je nutné pro vývoj úrody," říká Greg Goebel, analytik u společnosti Professional Marketing Services v Mankato v Minnesotě. "V současné době je vývoj úrody o dva až tři týdny pozadu. Bylo prostě příliš chladno."
Červencová kukuřice na Chicago Board of Trade klesla o 1,25 centů níž (-0,6%) na $2,09 za bušl, což je nejnižší zavření za poslední týden. V tomto týdnu ceny třikrát ze čtyř seancí spadly níž a trh tak ze svých pětiměsíčních maxim z 15. května klesl celkem o 3,6%.

Trh vepřového doufá, že vláda skoupí maso z trhu a daruje ho do zahraničí
Futures kontrakty na lean hogs ve čtvrtek v Chicagu zaznamenaly největší jednodenní zisk za posledních více než sedm měsíců. Na trhu se totiž spekuluje o tom, že by mohla vláda Spojených států nakoupit z trhu velké množství vepřového za účelem snížení nadbytku masa na domácím trhu a poskytnout ho v rámci humanitární pomoci některým zahraničním zemím.
Protože je nabídka vepřového na americkém trhu o 30% vyšší, než před rokem a ceny od 21. března spadly o 22% níž, je možné, že Bushova vláda podnikne kroky k zlepšení situace na trhu a na podporu domácích producentů, tvrdí analytikové. Prezident George W. Bush má vystoupit na dnešním veletrhu vepřového průmyslu v Des Moines v  Iowě.
"Byla by to velmi vhodná příležitost pro oznámení takovéhoto kroku, pokud o něm vláda skutečně uvažuje," tvrdí Chuck Levitt, analytik u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu. "Alespoň se o tom na trhu mluví. Naposledy, když bylo v zásobách tolik masa, darovala vláda část do Ruska."
Červencové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange vystoupaly o 1,55 centů výš (+3,3%) na 49,125 centů za libru, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 21. května a zároveň největší jednodenní zisk od 31. října. Oproti loňsku je tento trh stále o 27% slabší.

Goldman Sachs zvýšil odhad cen ropy a zisků společností
Londýnská společnost Goldman Sachs Group Inc. zvýšila cenu, kterou předpovídá jako průměrnou cenu ropy v tomto roce, čímž zlepšila vyhlídky zisků naftařských společností jako BP Plc a Total Fina Elf SA.
Společnost nyní předpovídá, že průměrná cena ropy bude v letošním roce $23 za barel, a ne $20, jak odhadovala dříve. V roce 2003 by měla cena ropy dosáhnout v průměru $21,50, přičemž původně předpovídala rovněž $20, říká bankovní analytik Matthew Lanstone.
BP Plc., jedna z hlavních naftařských společností v USA, by měla dosáhnout podle odhadů v roce 2002 zisku 41 centů na akcii a ne původně očekávaných 38 centů na akcii, v roce 2003 by to nemělo být 47 centů, ale 48 centů na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE