Komoditní trhy v kostce

11.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Téměř letní počasí umožnilo v minulém týdnu další zlepšení kvality úrody kukuřice na americkém středozápadě a zároveň pomohlo urychlit tempo setby sojových bobů, která je kvůli abnormálně silným a trvalým dešťům v květnu dosti pozadu.

Příznivé počasí zlepšuje již druhý týden úrodu kukuřice v USA
Téměř letní počasí umožnilo v minulém týdnu další zlepšení kvality úrody kukuřice na americkém středozápadě a zároveň pomohlo urychlit tempo setby sojových bobů, která je kvůli abnormálně silným a trvalým dešťům v květnu dosti pozadu. Vyplývá to z včerejší vládní zprávy.
Podle dat ministerstva zemědělství bylo v týdnu končícím nedělí 9. 6. v dobrém až výborném stavu 59% úrody kukuřice, přičemž  v předchozím týdnu to bylo 54%. Obchodníci předpokládali, že takto ohodnoceno bude jen 58% úrody. Sojové boby se v letošním roce dočkaly teprve prvního hodnocení, podle kterého je 60% úrody v dobrém až výborném stavu.
Příznivý vývoj a klíčení jak kukuřice, tak sóji, umožnily v minulém týdnu podle meteorologů a zemědělců teploty okolo 80 stupňů Fahrenheita (okolo 28°C) a jen občasné přeháňky. Podobný ráz příznivého počasí by měl trvat až do středy.
"Kukuřice vypadá skutečně dobře," říká Corwin Fee, zemědělec z Knoxville v jižní části Iowy, který osel 510 akrů kukuřice a bobů. Vývoj úrody sóji je o dva týdny pozadu kvůli chladnému a deštivému počasí v minulém měsíci, dodává.
 
Sojové boby oslabují; chladné a deštivé počasí příznivé pro vývoj úrody
Futures kontrakty na sojové boby v pondělí v Chicagu zavřely již po třetí za sebou ve ztrátě a dále tak mazaly své zisky vytvořené v minulém týdnu, kdy se trh ocitl na devítiměsíčním maximu. Důvodem oslabování trhu jsou předpoklady analytiků, že chladné a deštivé počasí předpovídané pro americký středozápad umožní příznivý vývoj úrody.
V této oblasti bude v příštím týdnu nadprůměrně chladné počasí s častými srážkami, jak hlásí společnost Meteorologix LLC in Lexington v Massachusetts. Takovéto počasí tak vystřídá teplé a suché počasí, které panovalo v posledních dnech a které umožnilo zemědělcům zaset to, co nestihli kvůli mnohatýdenním dešťům v květnu.
"Na pěstování a vývoj sóji jsme si nemohli přát lepší počasí," říká Tim Hannagan, analytik u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu.
Červencové sojové boby spadly na Chicago Board of Trade o 7 centů níž (-1,4%) na $5,005 za bušl. Od minulé středy, kdy trh vystoupal a zavřel na nejvyšší úrovni, jaké aktivní kontrakt dosáhl od 15. srpna 2001, a sice na úrovni $5,1375, ceny spadly již o 2,6% níž. Oproti loňsku jsou sojové boby o 7% výš.

Zemní plyn doplácí na předpovídané ochlazení
Futures kontrakty na zemní plyn v pondělí v New Yorku již potřetí za poslední čtyři seance skončily slabší. Na trhu se totiž spekuluje o tom, že chladné počasí předpovídané pro americký středozápad a severovýchod na konec tohoto a začátek příštího týdne omezí poptávku po tomto palivu, které je používané na výrobu elektřiny na pohon klimatizací.
Do středy by se mělo v Chicagu podle meteorologické společnosti Meteorlogix LLC in Lexington ochladit z nedělních 87 stupňů Fahrenheita (okolo 31°C) na něco málo nad 60 stupňů (cca 16°C). V Bostonu a New Yorku by se mělo ochladit do konce týdne. Zásoby zemního plynu v podzemních skladech v USA jsou o celou třetinu vyšší, než před rokem.
"Můžeme pozorovat oslabování cen, neboť poptávka související s počasím se snižuje," vysvětluje Marshall Steeves, analytik energetických trhů u společnosti Refco Inc. v New Yorku.
Červencový zemní plyn zavřel na New York Mercantile Exchange o 6,9 centů slabší (-2,2%) na úrovni $2,135 za milión britských termálních jednotek. Plyn v letošním roce posílil o 22%, i tak je ale stále o 20% níž, než před rokem.

Cena elektřiny v New York City kvůli současným horkům nejvyšší za 10 měsíců
Ceny elektřiny v New York City vyskočily na desetiměsíční maximum, neboť nedávné předpovědi hlásící teplé počasí signalizovaly zvýšení poptávky po energii na provoz klimatizací.
Dnes by zde měly teploty vystoupat až na 89 stupňů Fahrenheita (32°C), což je o několik stupňů nad dlouhodobým průměrem, jak hlásí National Weather Service. Spotřeba elektřiny bude díky zvýšenému užívání klimatizací na americkém severovýchodě nadprůměrná po většinu tohoto týdne, domnívá se meteorologická společnost Meteorlogix LLC in Lexington v Massachusetts.
"Čím vyšší budou nejnižší teploty, tím více klimatizací bude v provozu," říká Jaya Bajpai, analytik u společnosti Energy Security Analysis Inc. ve Wakefieldu v Massachusetts.
Velkoobchodní ceny elektřiny na dodání dnes vystoupaly v městské zóně J města New York včera o $24,42 neboli o 37% na $90,17 za mega-watt hodinu, což je nejvyšší cena od 9. srpna loňského roku.

Obrovský propad kakaa na tříměsíční minimum
Futures kontrakty na kakao zaznamenaly v pondělí v New Yorku největší jednodenní propad za více než 1 rok a ocitly se na tříměsíčním minimu. Obchodníci totiž s obavami očekávají světový produkční přebytek této plodiny.
Ceny kakaa vyšplhaly 31. května na čtyřletá maxima, když čokoládovny mezi sebou soupeřily o nákup kakaových zrn, kterých bylo na trhu pouze omezené množství. Protože ale na Pobřeží slonoviny, světové jedničce v produkci kakaa, začíná stále více pršet, je stále pravděpodobnější, že se v říjnu dočkáme velmi velké úrody. Vyhlídky vyšší nabídky tlačí ceny kakaa dolů a tak spekulanti navíc rychle prodávají, aby využili prozatímních vyšších cen, čímž sami podle obchodníků přispívají k oslabování trhu.
"Všichni, kdo předtím nakupovali, teď prodávají," říká Alexander Gansch, prezident společnosti Balmac International Inc., což je newyorská firma zabývající se obchodováním kakaa. "Zdá se, že o nedostatečné nabídce nemůže být řeč, a že nyní nás čeká v nové sezóně vyrovnaný trh, co se nabídky a poptávky týče, nebo možná i přebytek zásob."
Červencová káva na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange klesla o $105 (-6,8%) na $1444 za metrickou tunu, což je největší jednodenní propad od 6. března 2001. Zároveň jde o nejnižší zavření od 22. února. Oproti loňsku je trh stále o 55% výš a 31. května dosáhl maxima $1620.

Ropy bude v USA zřejmě dostatek
Futures kontrakty na ropu v pondělí v New Yorku spadly na nejnižší úroveň za posledních osm týdnů. Rusko a Norsko totiž plánují zvýšení exportu a tak se Spojené státy nemusí podle všeho v následujících měsících obávat nedostatku ropy.
Zásoby ropy vystoupaly v týdnu končícím 31. května na téměř nejvyšší úroveň za poslední tři roky, jak vyplývá z dosud posledních dat amerického ropného institutu (American Petroleum Institute). Zásoby by se mohly zvyšovat i nadále, neboť Rusko a Norsko, po Saudské Arábii největší světoví vývozci ropy, oznámili, že končí spolupráci s OPECem v otázce omezování produkce ropy na trhu. Tento plán OPECu zavedený na začátku letošního roku umožnil do poloviny května růst cen ropy o 42%.
"Zdá se, že všude kolem je spousta ropy, takže nikdo s jejím nakupováním nijak nespěchá," říká Ed Silliere, více-prezident společnosti Energy Merchant LLC v New Yorku, která se zabývá velkoobchodem s benzínem a topným olejem. "Dění na trhu nyní určují fundamentální faktory a ty jsou negativní."
Červencová ropa klesla na New York Mercantile Exchange o 46 centů níž (-1,9%) na $24,29 za barel, což je nejnižší zavření od 12. dubna. Oproti loňsku je trh o 14% slabší.

Někteří evropští oceláři osvobozeni od placení amerických cel
Spojené státy americké podnikly první krok pro zmírnění obchodního napětí mezi USA a Evropou. Rozhodly se totiž osvobodit některé dodávky oceli z Evropy od placení cel, které byly nedávno zavedeny. Z těchto osvobození se těší hlavně tři největší evropští výrobci oceli, Arcelor SA, Corus Group Plc a ThyssenKrupp AG.
Tyto tři společnosti oznámily, že odpovídající daňovou úlevu získaly u 134 000 tun svých produktů. Spojené státy ve svém pátečním rozhodnutí odmítly uvést konkrétní společnosti, kterým budou tato zproštění udělena, jen uvedly, že půjde o 136 000 tun oceli, což je údaj, který určily na základě loňského prodeje.
Toto osvobození od placení cel by mohlo zastavit snahy Evropské Unie zavést daně až do výše 378 miliónů eur ($354 miliónů) na zboží z USA. Také by to mohlo velmi pomoci tomu, aby EU, Japonsko, Čína, Jižní Korea a další výrobci oceli neoznačili tato americká cla na zasedání Světové obchodní organizace (World Trade Organization) za porušování celosvětových obchodních pravidel.
"Je to hlavně v zájmu USA, aby tu záležitost se cly urovnaly," říká Andrew Spencer, manažer fondu u londýnské společnosti J.P. Morgan Asset Management, která má k dispozici $17 miliard. "Uvědomily si, že pokud začnou uvalovat cla na naše zboží a my zase oplátkou na jejich, bude výsledek takový, že budou všichni nespokojení a noviny budou plné nelichotivých titulků."

Chicago Mercantile Exchange se chce stát akciovou společností
Chicago Mercantile Exchange (CME), největší americká futures burza, žádá o povolení prodat část svého majetku, čímž by se stala první americkou veřejně obchodovanou burzou.
Společnost Chicago Mercantile Exchange Holdings Inc., která byla vytvořená, aby dohlížela na burzu po jejím převedení na ziskovou společnost v listopadu roku 2000, požádala americkou komisi cenných papírů o povolení prodat část majetku ve formě akcií. Podle této burzy, kde se obchodují akciové indexy, eurodolar a živočišné trhy, bude mít prodej hodnotu $150 miliónů.
Snaha amerických akciových burz následovat své evropské protějšky v tom, že se stanou akciovými společnostmi, je zpomalená zčásti obavami, že tyto ziskové organizace budou méně schopné koordinovat svou vlastní politiku. Akciový trh Nasdaq oznámil záměr stát se akciovou společností již v roce 1999, ale odložil tento krok až na minimálně čtvrté čtvrtletí. New York Stock Exchange odložila podobné snahy na neurčito.
Nabídnutí podílnictví společnosti veřejnosti by umožnilo členům burzy Mercantile Exchange  "takový podíl na zisku, který by odpovídal hodnotě jím vlastněné části," říká Robert Whaley, profesor financí na univerzitě Duke University's Fuqua School of Business. "Většina burz jde nyní touto cestou."

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE