Komoditní trhy v kostce

13.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na cukr ve středu v New Yorku spadly na šestitýdenní minimum. Obchodníci totiž oprávněně předpokládají, že oslabující brazilská měna podpoří export z této světové jedničky v produkci cukru.

Cukr klesá; slabá měna zvyšuje export z Brazílie
Futures kontrakty na cukr ve středu v New Yorku spadly na šestitýdenní minimum. Obchodníci totiž oprávněně předpokládají, že oslabující brazilská měna podpoří export z této světové jedničky v produkci cukru.
Brazilský real klesl na osmiměsíční minimum vůči dolaru a oslaboval tak již po osmé za posledních devět seancí. Slabší real je pro brazilské vývozce velmi výhodný, neboť zisk z prodeje cukru prováděného v dolarech je po převedení do místní měny vyšší. Ceny cukru letos klesly již o třetinu níž, protože podle očekávání bude letošní úroda cukru v Brazílii již druhý rok za sebou rekordní.
Ceny včera klesaly kvůli "slabému realu," říká Michael McDougall, hlavní více-prezident komoditního obchodování v latinsko-americké pobočce newyorské společnosti Fimat USA Inc.
Červencový nezpracovaný cukr spadl včera na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange o 0,14 centů níž (-2,6%) na 5,25 centů za libru, což je nejnižší zavření od 1. května. Ceny se 12. dubna dotkly dvouletých minim na úrovni 4,83 centů.

Zásoby zemního plynu se zřejmě opět zvýší
Futures kontrakty na zemní plyn ve středu v New Yorku spadly na nejnižší úroveň za poslední téměř tři měsíce. Dnešní vládní zpráva totiž podle obchodníků zřejmě odhalí další zvyšování zásob plynu v USA, které jsou již nyní o celou třetinu vyšší, než před rokem.
Americké ministerstvo zemědělství má ve své dnešní statistice podle odhadů uvést růst zásob za uplynulý týden o přibližně 80 miliard kubických stop, což představuje růst o 4,5%. Zásoby jsou v současné době nadprůměrně vysoké kvůli tomu, že letošní mírná zima nepřinesla nijak velkou poptávku po plynu užívaném pro topné účely a také kvůli tomu, že nedávná krize, ze které se země dostává jen velmi pomalu, vedla ke snížení poptávky ze strany průmyslového sektoru. V této roční době by se mohla poptávka po plynu podstatně zvýšit pouze tehdy, pokud by vlny veder přinutily elektrárny k vyššímu odběru plynu a vyšší produkci elektřiny, aby měli obyvatelé dostatek energie na provoz klimatizací.
"Pokud se v předpovědích počasí nezačne mluvit o parnech, budou ceny klesat," říká Guy Gleichmann, hlavní obchodník na energetických trzích u společnosti Barkley Financial Corp. ve Fort Lauderdale na Floridě.
Červencový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 7,5 centu níž (-2,4%) na $3,057 za milión britských termálních jednotek. Jde o nejnižší zavření aktivního kontraktu od 14. března. Oproti loňsku je trh o 29% níž.

Pád dolaru a akcií v Evropě i USA umožňuje růst cen zlata
Futures kontrakty na zlato ve středu v Londýně poprvé v tomto týdnu skončily v zisku. Příznivým faktorem pro tento trh je snaha investorů nalézt bezpečné útočiště pro své finanční prostředky v době klesajících akciových trhů a oslabujícího dolaru vůči euru, což je zároveň důvod, proč je tento kov levnější pro evropské investory.
"Medvědí trh, který můžeme pozorovat u akciových trhů, je pro zlato příznivý," říká Charles Isaac, který spravuje v Zurichu fond SwissCa Gold (90 miliónů švýcarských franků, cca $58 miliónů). "Lidé se poohlížejí po jiných aktivech."
Evropský Bloomberg 500 Index během odpoledne klesl o 2,1% níž, americký Standard & Poor's 500 Index oslabil téměř o 1%. Cena zlata je určována dolarem, tedy měnou, která v tomto čtvrtletí oproti euru oslabila o přibližně 8%.
Zlato na okamžitou dodávku vystoupalo až o $3,50 výš (+1,1%) na $322,05 za unci. Letos posílilo o 15%.

Vepřové půlky v zisku díky známkám sílící poptávky
Futures kontrakty na pork bellies ve středu v Chicagu zaznamenaly prudký vzestup, když nejnovější průmyslová zpráva ukázala pokles zásob v USA. To je podle obchodníků signálem zvyšující se poptávky, díky níž by se mohl snížit přebytek tohoto masa užívaného na výrobu slaniny.
Zásoby klesly v minulém týdnu o 3,4%, což je třikrát tolik, než v předchozím týdnu, jak včera oznámila burza Chicago Mercantile Exchange. Zásoby jsou nyní stále o 19% vyšší než vloni a právě jejich nadbytek způsobil v tomto týdnu pád cen na dvouletá minima, tvrdí analytikové.
Tato zpráva značí, že produkce slaniny "je v plném provozu", neboť zpracovatelé masa se zřejmě připravují léto, kdy bývá poptávka za celý rok nejvyšší, domnívá se Dennis Smith, makléř u společnosti Linn Group, Chicagské obchodní společnosti. "Zpracovatelé masa zřejmě budou i v dalších týdnech dál čerpat vepřové půlky z mražených zásob," dodává.
Červencové pork bellies vystoupaly na Chicago Mercantile Exchange i 1,4 centů výš (+2,6%) na 56,225 centů za libru, poté, co ve středu vyskočily o maximální 3 centový limit stanovený burzou.

Nečekaný pokles zásob ropy
Futures kontrakty na ropu ve středu v New Yorku poprvé za posledních šest seancí skončily v zisku, poté, co v úterý po zavření trhů Americký ropný institut (American Petroleum Institute) oznámil, že zásoby ropy v USA se v uplynulém týdnu snížily. Tuto zprávu potvrdilo ve středu ráno i americké ministerstvo energetiky (DOE).
Zásoby klesly podle API o 2,617 miliónů barelů (-0,8%) na 321,6 miliónů barelů, jak uvedl institut. Podle DOE se snížily o 1,4 miliónů barelů. Také zásoby benzínu se snížily, neboť´vrcholná řidičská sezóna již oficiálně začala a motoristé začínají vyrážet na cesty. Poptávka po benzínu byla v uplynulém týdnu o 4,2% vyšší, než před rokem, jak vyplývá z dat ve zprávě.
"Do konce měsíce by měly zásoby benzínu klesnout na takovou úroveň, která by byla ještě nižší než vloni," říká William Brown, prezident newyorské konzultační firmy W.H. Brown & Co. "Poptávka po benzínu by měla zůstat silná celé léto a rafinérie by tak měly v příštích týdnech zvyšovat svou produkci."
Červencová ropa vystoupala na New York Mercantile Exchange o 52 centů výš (+2,2%) na $24,64 za barel. Oproti loňsku je trh o 16% slabší.

Vláda překvapivě snížila odhadovanou velikost úrody kukuřice
Futures kontrakty na kukuřici ve středu v Chicagu předvedly největší růst cen za poslední dva týdny, když americké ministerstvo zemědělství překvapilo obchodníky svým prohlášením, že letošní sklizeň kukuřice nebude zřejmě tak velká, jak vláda původně předpovídala, a to kvůli dvěma měsícům silných dešťů na americkém středozápadě.
Ministerstvo snížilo svůj odhad ohledně velikosti úrody o 2,9% oproti minulému měsíci, kdy předpovídalo úrodu ve výši 9,65 miliard bušlů. Kukuřicí se letos oselo 78 miliónů akrů půdy, což je o 1 milión méně, než se v květnu předpovídalo. Nižší úroda přinutí chovatele hospodářských zvířat a výrobce sladidel k tomu, aby začali sahat pro kukuřici do zásob, tvrdí analytikové.
"Spousta akrů se vůbec neoselo, protože na jaře až moc pršelo," říká Pete Manhart, makléř na trhu s obilovinami u společnosti Bates Commodities Inc. v Normal v Illinois. "Kde se kukuřici podařilo zaset, budou výnosy nižší, protože se ocitla v zemi až příliš pozdě."
Červencová kukuřice vystoupala na Chicago Board of Trade o 2,5 centu výš (+1,2%) na $2,0675 za bušl, což je největší růst cen od 29. května a také první zisková seance od 4. června. Od 12. dubna, kdy trh spadl na 10timěsčíní minima, kukuřice posílila o 7%.

Štítky:

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE