Den daňové svobody v Praze - byli jsme při tom

13.06.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Tak už je to tady. Od 11. června už si každý výdělečně činný občan v ČR vydělává sám na sebe. Není to úžasné? V první den daňové svobody se konal v Praze na Jungmanově náměstí happening pořádaný Liberálním institutem. A byli jsme při tom!

Hned v úvodu nastoupily na pódium 3 mladé dívčiny pod názvem New golden kids. Člověk by skoro zapomněl, proč tam vlastně přišel. Po pár zřejmě jejich hitových písničkách je na pódiu vystřídal Václav Havel, Miloš Zeman, Václav Klaus, Bohumil Fišer, Petra Buzková, Miroslav Sládek a další. Jak vidíte, obsazení bylo opravdu hvězdné. Bohužel však jen v podání imitátora Petra jablonského. Nebo bohudík?
Celá akce se nesla v poklidném duchu pod hesly jako např. "Čím vyšší daně, tím více úředníků!, "Snížení daní = omezení korupce!", "Daně, daně, ale co za ně?". Heslo "Přerozdělovači všech zemí spojte se!" rozesmálo dokonce samotného Jiřího Schwarze. Celá akce připomínala spíše současný stav v oblasti daní, než prostor pro konstruktivní nápady či řešení. Porovnávala se výše daňového zatížení vůči ostatním státům, vytýkaly se legislativní chyby, uváděly se současné příklady využití rozpočtu, apod.
Opravdu od plic jsem se rozesmál při vyhlášení soutěže o kanistr benzínu Natural a o basu piv značky Ferdinand. Záměr však byl hodný dne daňové svobody. A to nasměrovat myšlení okolostojících lidí na představu, kolik by stálo spotřební zboží bez daní. Představa vskutku lákavá!
V minulém roce v Praze v den daňové svobody vystoupil na happeningu Jiří Schwarz a rozloučil se slovy: "…doufám, že se zde za rok opět sejdeme, je však paradoxem, že v příštím roce na tento den připadne den voleb". Zdá se mi to nebo jsou volby až v pátek?

Když jsem tak stál vedle kašny a pozoroval celý průběh akce, připadal jsem si jako na nějaké show. Tancující holky, bavič imitující politiky, soutěž o kanistr benzínu a o basu piv, … O tom by to ale být nemělo? Jestli chceme brát Den daňové svobody vážně, tak je nutné s těmi vysokými daněmi taky něco udělat!

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ