Snižování dovozních a vývozních cen se zrychlilo

14.06.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


Ceny poklesly u dovozu o 1,2% a u vývozu o 1,3%. Nejvíce se snížily v dovozu ceny surovin (zejména vlákniny), tržních výrobků tříděných podle materiálu a strojů a dopravních prostředků, pouze ceny nerostných paliv (především ropy a ropných výrobků) mírně vzrostly.

Indexy cen zahraničního obchodu - informace za duben 2002

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR

Meziměsíční srovnání:
-  Ceny poklesly u dovozu o 1,2% a u vývozu o 1,3%. Nejvíce se snížily v dovozu ceny surovin (zejména vlákniny), tržních výrobků tříděných podle materiálu a strojů a dopravních prostředků, pouze ceny nerostných paliv (především ropy a ropných výrobků) mírně vzrostly. Ve vývozu nejvíce poklesly ceny strojů a dopravních prostředků (o 1,9%).

-  Směnné relace se mírně zhoršily na 99,9.

Meziroční srovnání:
-  Dovozní ceny poklesly o 9,2%. Snížily se ceny ve většině skupin zboží. Největší pokles o 21,9% byl u nerostných paliv (u cen plynu, ropy a ropných výrobků), výrazně se snížily i ceny surovin o 14,5% (nejvíce vlákniny a papíru a textilních vláken). Ceny strojů a dopravních prostředků byly nižší o 7,6%.
-     Vývozní ceny byly nižší o 7,4%. K největšímu snížení došlo u cen chemických výrobků o 14,4% (zejména organických chemikálií a plastů) a u nerostných paliv o 12,6% (zejména plynu, ropy a ropných výrobků). Pokles cen strojů a dopravních prostředků byl 6,9%.

-  Směnné relace se zlepšily na 102,0. Jejich příznivý dopad na obchodní bilanci za duben dosáhl 2,5 mld. Kč. Pozitivní efekt na straně dovozu představoval 11,4 mld.Kč, zatímco negativní efekt na straně vývozu 8,9 mld.Kč.

Index světových cen ČSÚ
Květen 2002

Meziměsíčně:
-  Světové ceny zahrnuté do indexu ČSÚ v úhrnu poklesly o 3,2%. Ceny plynu se snížily o 8,7% a ropy o 0,8%. Dále se snížily ceny některých kovů, kůže a kávy. Naopak se zvýšily zejména ceny kaučuku, rýže, rostlinných olejů a kakaa.

Meziročně:
-    Opět se prohloubil pokles světových cen, v květnu dosáhl v úhrnu 21,0%. Ceny ropy byly nižší o 9,7%, zatímco ceny plynu dokonce o 40,9%. Nižší byly i ceny většiny kovů, bavlny, kůže, kávy, cukru a dřeva. Naopak vyšší byly ceny vlny, kaučuku, obilovin, rýže, rostlinných olejů a  kakaa.

Štítky:

Autor článku

Ing. Jana Bondyová  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU