Kapitálové trhy 24. týden - souhrn

17.06.2002 | , ABN AMRO Asset Management
INVESTICE


Propady opět převyšovaly růsty. I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 10. - 14. 6. 2002

Spojené státy

  • V pondělí panoval na začátku obchodování mezi investory optimismu, který však vyprchal po oznámení zprávy od vrcholného představitele USA, J. Ashcrofta. Ten se zmínil o chystaném útoku na Spojené státy pomocí tzv. "špinavé" (radioaktivní) bomby. Pozitivně ovlivnily obchodování komentáře ke společnosti Nokia, která v úterý hodnotila svůj výhled, a podpora maloobchodního sektoru. Naopak negativně dnes byly hodnoceny networkingové společnosti jako např. Juniper Networks a Tellabs, které obdržely snížený ziskový výhled od UBS Warburg.
  • Také v úterý vstoupili investoři do obchodování s optimismem, který jim dlouho nevydržel. Trhy byly zasaženy výprodejní vlnou dlouhých pozic. Tato situace byla ovlivněna obavami z terorismu a ze špatně vedeného firemního účetnictví, které jsou na trhu stále živé. Dnešnímu poklesu vévodily sektory biotechnologií, polovodičů a léčiv, který ztrácel díky společnosti Abbott Laboratories, která ohlásila nižší očekávání zisku. Ztrácel také Merck & Co., který oznámil zpoždění v uvedení nového léku proti bolesti. Získané prostředky investoři umisťovali do zlata a do dluhových instrumentů.
  • Přestože vládl ve středu na trhu pesimismus, v konečném zúčtování skončily trhy v plusových hodnotách. Hlavním strůjcem propadů byla společnost Safeway Inc., provozující síť supermarketů, která snižila předpověď zisků. Dobře se nedařilo ani společnostem Siebel Systems Inc. a Juniper Networks Inc., které neočekávají lepší vývoj v prodeji svých produktů. Technologickému indexu Nasdaq pomáhal korigovat své dosavadní ztráty polovodičový sektor.
  • Ve čtvrtek byly během několika málo chvil smazány středeční zisky. Vliv na tento trend měly makroekonomické informace, především propad maloobchodních tržeb o 0,9 %. Investoři mají na paměti, že jde už o druhý pokles v posledních třech měsících. Podporu trhu nesly na svých bedrech technologie a hlavně sektor polovodičů. Ovšem všechen optimismus vyprachal na konci obchodování, když se spekulanti rozhodli realizovat své zisky, a obchodování skončilo opět v červených číslech.
  • V pátek před otevřením snížila společnost Sprint svůj příjmový odhad a oznámila omezení růstu kapitálových výdajů, což se podepsalo hlavně na vývoji telekomunikačních titulů a v bezdrátovém sektoru. Dále společnost Adobe snižila odhad tržeb pro třetí čtvrtletí. Optimimismus investorům nedodal ani bombový útok před americkým konzulátem v Karáčí. Všechny tyto informace se podílely na počátečním negativním trendu amerických kapitálových trhů. Tyto propady ještě posílila zpráva University of Michigan o vývoji spotřebitelské důvěry, která klesla na 90,8 b. (očekávalo se 96,6 b.).

Evropa

  • Ani Evropě se nevyhnuly některé negativní makroekonomické informace. Např. v Německu klesly maloobchodní tržby oproti březnu klesly o 2,4 % (očekávalo se -0,3%). Ovšem ani manažeři podle průzkumu neočekávají pozitivní vývoj největší evropské ekonomiky, což bylo zjištěno podle průzkumu ohledně výše budoucích investic a vytvořených pracovních míst. Naopak za mírně optimistický můžeme pokládat vývoj průmyslové výroby v SRN, která meziměsíčně vzrostla o 0,2 %. I když jde o nižší než očekávaný vzrůst, trhy si tento vývoj vyložily pozitivně.  Ve svém červnovém reportu ve čtvrtek Evropská centrální banka zvýšila svou předpověď inflace pro tento rok, při akceleraci ekonomického růstu. V této souvislosti prohlásila, že tomu bude nutné přizpůsobit také úrokové sazby. V uplynulém týdnu se nedařilo výrobcům automobilů. Propadaly všechny významné automobilky - BMW, DaimlerChrysler i VW.
Štítky:

Autor článku

David Petráček

Články ze sekce: INVESTICE