Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

17.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Během pátečního obchodování koruna mírně posílila, z otevírací úrovně 30,49 CZK/EUR se dostala až na 30,35 CZK/EUR. Závěr obchodování zastihl korunu na úrovni 30,39 CZK/EUR.

Během pátečního obchodování koruna mírně posílila, z otevírací úrovně 30,49 CZK/EUR se dostala až na 30,35 CZK/EUR. Závěr obchodování zastihl korunu na úrovni 30,39 CZK/EUR. Koruna tak nereagovala na začátek parlamentních voleb. Pro další vývoj koruny bude zajímavé sledovat proces sestavování vlády. Z makroekonomických domácích ukazatelů tohoto týdne se vyplatí sledovat úterní zvěřejnění maloobchodních tržeb a čtvrteční ukazatel růstu HDP za první čtvrtletí letošního roku.

Páteční obchodování koruny proti dolaru vyznělo ve prospěch koruny. Z otevírací úrovně 32,27 CZK/USD koruna posílila až pod hladinu 32,00 CZK/USD. V závěru obchodování došlo k mírné korekci a koruna uzavírala na 32,07 CZK/USD. Koruna tak využila posílení eura ve vztahu k dolaru. Americký dolar se ocitl na sedmnáctiměsíčním minumu vůči společné evropské měně. K oslabení dolaru přispěly jak horší než očekávané makroekonomické ukazatele, tak i bombový atentát na velvyslanectví USA v Pakistátnu. Květnová průmyslová výroba vykázala růst 0,2% namísto očekávaného 0,3% růstu. Zklamání také přinesl index spotřebitelské důvěry měřený Michiganskou univerzitou.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček

Články ze sekce: INVESTICE