Komoditní trhy v kostce

18.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na zemní plyn vystoupaly v pondělí v New Yorku na nejvyšší úroveň za poslední dva týdny, neboť obchodníci předpokládají, že teplejší počasí předpovídané pro střední část USA povede ke zvýšení poptávky po zemním plynu, ze kterého se vyrábí elektrická energie nutná na provoz klimatizací.

Zemní plyn na dvoutýdenním maximu
Futures kontrakty na zemní plyn vystoupaly v pondělí v New Yorku na nejvyšší úroveň za poslední dva týdny, neboť obchodníci předpokládají, že teplejší počasí předpovídané pro střední část USA povede ke zvýšení poptávky po zemním plynu, ze kterého se vyrábí elektrická energie nutná na provoz klimatizací.
Teploty v Chicagu by měly podle meteorologické společnosti Meteorlogix LLC of Lexington vystoupat do konce týdne až nad 85 stupňů Fahrenheita (nejméně 30°C), tedy o přibližně 10 stupňů výš, než obvykle. Díky takovýmto vedrům se dá předpokládat častější užívání klimatizací v domácnostech i kancelářích a tím pádem by se mohly alespoň částečně snížit zásoby zemního plynu v USA, které jsou o 27% vyšší, než vloni v tuto dobu.
"To, co žene ceny vzhůru, je předpověď počasí," říká Kyle Cooper, analytik energetických trhů u společnosti Salomon Smith Barney Inc. v Houstonu.
Červencový zemní plyn vystoupal na New York Mercantile Exchange až o 11,3 centů výš (+3,4%) na $3,455 za milión britských termálních jednotek, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 30. května. Ceny plynu, které letos vystoupaly o 34% výš, jsou stále o 13% nižší, než před rokem.

Cukr oslabuje kvůli očekávanému snížení poptávky z Ruska
Ceny cukru spadly v pondělí na futures trhu v New Yorku na dvouměsíční minimum. Obchodníci totiž očekávají pokles poptávky ze strany ruských dovozců, neboť v příštím měsíci se budou zvyšovat odpovídající tamní daně.
Dovozcům již vypršel čas, do kdy mohli nakupovat ze zahraničí nezpracovaný cukr tak, aby byl dovezen do země včas, tedy do 1. července, kdy dojde k plánovanému zvýšení cel z původních 40% na 50%, tvrdí analytikové. Květnová nákupní horečka ruských cukrovarů, které se snažily vyhnout tomu, aby musely platit vyšší cla, umožnila v uplynulém měsíci růst cen cukru v USA o 10%. Rusko je světový největší dovozce cukru.
"Přibližně v této době by mělo ruské nakupování cukru skončit," domnívá se Jack Scoville, více-prezident společnosti Price Group Inc., obchodní společnosti v Chicagu. "Pokud není cukr již nyní naložený na lodi a připravený k dodání, nedorazí do Ruska dřív, než se cla zvýší."
Říjnový cukr na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange klesl o 0,23 centů níž (-4,4%) na 5,02 centů za libru, což je nejnižší zavření aktivního kontraktu od 15. dubna. Zároveň jde o největší jednodenní propad cen od 25. dubna.

Lean hogs profitují ze zpomalení tempa porážky prasat
Lean hogs na futures trhu v Chicagu již počtvrté za posledních pět seancí zavřely v pozitivní oblasti. Velkoobchodníci totiž porážejí na jatkách méně dobytka, čímž snižují nabídku vepřového na trhu v době, kdy se spotřebitelská poptávka po tomto mase naopak zesiluje.
V uplynulém týdnu se na jatkách porazilo o 4,9% kusů dobytka méně, než v tom předchozím, jak ukazují nejnovější vládní data. Důvodem je podle všeho snížení ziskových marží. Obchodní domy a supermarkety přitom stále více propagují prodej kotlet a dalšího vepřového masa. S blížícím se 4. červencem, svátkem Dne nezávislosti, se totiž očekává zvýšená poptávka nejen po vepřovém mase, neboť tento den si lidé mimo jiné velmi rádi zpestřují rožněním a grilováním pod širým nebem.
"Porážka zvířat je o něco nižší a poptávka se před létem zvyšuje," říká Tom Halpin, makléř u společnosti Man Financial Inc. v Chicagu. "Díky tomu by měly zůstat ceny hogs silné," vysvětluje.
Srpnové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange vystoupaly o 0,5 centu výš (+1,1%) na 47,7 centů za libru. Od konce března trh spadl o 21% a 29. května se ocital na 2 1/2letých minimech na 46,15 centů za libru. Důvodem slabosti trhu je nadbytek levného kuřecího masa v zemi, které omezilo poptávku po vepřovém.

Sucho prospívá sklizni pšenice
Futures kontrakty na pšenici v pondělí v Chicagu spadly téměř o 2% níž. Medvědi slabost trhu vysvětlují tím, že suché počasí na území amerických Plains, kde se pěstuje pšenice, umožní zrychlení průběhu sklizně, a tím pádem se již obchodníci nemusí tolik obávat nedostatku kvalitní úrody.
Na příštích osm dní se předpovídá pouze velmi malé množství srážek na území od Kansasu až po Oklahomu. Po týdnu zahálky tak zřejmě zemědělci začnou dnes znovu se sklizní, předpovídají analytikové. Futures kontrakty na pšenici vyskočily v minulém týdnu o 7% výš kvůli názorům, že zpoždění sklizně způsobí svraštění zrn a klasů.
Zemědělci v Plains "budou mít zřejmě pro žně tento týden ideální počasí," říká Dale Gustafson, analytik u společnosti Salomon Smith Barney v Chicagu. "Někteří z nich utrpí sice i tak velké ztráty na úrodě, ale ti, kteří mají na poli ještě slušnou úrodu, ji nyní mohou sklidit."
Červencová pšenice klesla na Chicago Board of Trade o 5 centů níž (-1,7%) na $2,8925 za bušl. Ačkoliv trh již klesl ze svých 4 1/2 měsíčních maxim vytvořených v pátek o 2,9% níž, oproti minulému roku je o 13% silnější, protože zemědělci v USA zaseli letos méně pšenice a kvůli suchům bude nižší také produkce v Kanadě a Číně.

Irák chce v reakci na plán OSN snížit export ropy
Futures kontrakty na ropu vystoupaly v pondělí v New Yorku na 3 1/2 týdenní maxima, když irácký naftový ministr, Amer Mohammed Rashid, oznámil, že jeho země sníží v tomto měsíci export ropy o 27% kvůli cenovému sporu se Spojenými národy.
Organizace spojených národů (OSN) stanovuje cenu, kterou může Irák maximálně požadovat za jím vyváženou ropu, na konci měsíce ve snaze zastavit ilegální příjmy irácké vlády. Export by se mohl zcela přerušit, pokud bude tento plán trvat i nadále, prohlásil podle zpravodajské agentury INA Rashid. Irák těží okolo 3% veškeré ropy na světě.
"Je jasné, že přemýšlejí o zastavení exportu, protože cenové omezení OSN snižuje jejich příjmy," říká Aaron Kildow, makléř u společnosti Prudential Securities Inc. v New Yorku.
Červencová ropa na New York Mercantile Exchange vystoupala o 15 centů výš (+0,6%) na $26,09 za barel, což je nejvyšší zavření od 23. května. Během rána trh vystoupal dokonce až na $26,50 za barel. Cena ropy je o 7,1% nižší, než před rokem.

Kvalita úrody kukuřice se třetí týden po sobě zlepšuje
Kvalita úrody kukuřice v USA se již třetí týden v řadě za sebou o něco zlepšila, jak ukazuje nejnovější vládní zpráva. Nedávné silné deště ustaly a umožnily půdě vyschnout a začít se opět dál vyvíjet.
Přibližně 62% úrody bylo k neděli v dobrém až výborném stavu, přičemž v předchozím týdnu to bylo pouze 59%. Vloni v tomto týdnu bylo takto ohodnoceno 63% úrody, jak vyplývá ze statistik ministerstva zemědělství. Obchodníci před vydáním zprávy odhadovali, že kvalita úrody se za uplynulý týden příliš nezměnila. Sojové boby jsou z 62% v dobrém až výborném stavu, minulý týden to bylo 60% a před rokem 58%.
V Indianě a Ohiu, kde byla pole prosáklá kvůli silným dešťům po většinu května a na začátku června, bouře konečně ustaly, jak hlásí meteorolog ministerstva zemědělství, Brad Rippey. Teploty ale zůstaly podprůměrné, což z části omezuje bezproblémový vývoj úrody, která je již tak ovlivněna zpožděnou setbou, říká Rippey.
"Kukuřice je na tom celkem dobře," říká Mike Stacey, který osel na své farmě v Illinois 640 akrů kukuřice a 750 akrů sojových bobů. "Sojové boby vypadají dobře, ale s vývojem jsou asi měsíc pozadu," potom, co deštivý květen zpomalil setbu, dodává.

Štítky:

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE