Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

19.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Obchodování koruny vůči euru bylo včera velmi klidné. Koruna výrazně nereagovala na zveřejnění ukazatele maloobchodních tržeb za měsíc duben.

Obchodování koruny vůči euru bylo včera velmi klidné. Koruna výrazně nereagovala na zveřejnění ukazatele maloobchodních tržeb za měsíc duben. Tržby rostly tempem +4,7%, což je o něco vyšší tempo než trh očekával. Koruna otevírala obchodování na úrovni 30,46 CZK/EUR a uzavírala na 30,48 CZK/EUR. Dnes neočekáváme žádné domácí ukazatele. Pohledu bude zajímavé zítřejší zveřejnění ukazatele růstu HDP za první čtvrtletí letošního roku. Trh očekává růst domácího produktu o 3,3%. Dosažení této, případně i vyšší úrovně může přinést koruně pozitivní impuls.

Ve vztahu k americkému dolaru bylo obchodování koruny také klidné. Koruna otevírala na úrovni 32,16 CZK/USD a uzavírala na 32,12 CZK/EUR. Nadále je vývoj na tomto trhu determinován pohybem na eurodolarovém trhu. Zde se nedaří americkému dolaru,  stále přetrvává protidolarový sentiment. Příčin je několik. K situaci na americkém akciovém trhu a účetním metodám amerických korporací se včera přidaly zahraničně politické vlivy, jako je další vyhrocení situace na Blízkém východě a plány Izraele znovu obsadit část Západního Břehu. Dále pak médii zveřejněný obnovený záměr Bílého domu na odstranění íráckého prezidenta . Americkému dolaru nepomohla ani včera zveřejněná pozitivní data. Květnová inflace stagnovala, nejlepšího růstu za posledních sedm let dosáhl počet nově záhájených staveb domů.

Z evropské ekonomiky dnes očekáváme zveřejnění data o dubnové průmyslové výroby.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Štítky:

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček

Články ze sekce: INVESTICE