Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

20.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny vůči euru bylo při absenci fundamentálních dat velice klidné, česká měna  se i nádále obchoduje v úzkém pásmu 30.30 - 30.60 CZK/EUR.

Včerejší obchodování koruny vůči euru bylo při absenci fundamentálních dat velice klidné, česká měna  se i nádále obchoduje v úzkém pásmu 30.30 - 30.60 CZK/EUR. Z otevírací úrovně 30,50 CZK/EUR koruna mírně posílila na 30,45 CZK/EUR, kde se obchodovala prakticky po většinu dne, závěr dne ji zastihl na 30,42 CZK/EUR. Zahraniční investoři i nadále pozorně sledují povolební vyjednávání týkající se  vytvoření nové vlády. Všeobecně se očekává, že budoucí vláda bude i nadále podporovat příliv zahraničních investic a že i přes těsnou většinu v parlamentu se jí podaří prosadit vstup ČR do Evropské unie a některé fiskální reformy. Z makroekonomických ukazatelů byl dnes uveřejněn údaj o hrubém domácím produktu, který se meziročně zvýšil o 2,5%, očekávání trhu bylo 3,2%.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna navázala na svůj předchozí posilující trend z předchozích dnů. Své obchodování zahájila na 31,99 CZK/USD, když kolem poledne se koruna krátce ocitla na novém dlouhodobém maximu 31,81 CZK/USD, což je nejnižší úroveň od ledna 1999. Před koncem obchodování částečně korigovala svůj předchozí vývoj a uzavřela na 31,85 CZK/USD. Za celkovým oslabením americké měny na světových trzích je současný vývoj na Blízkém východě, kde na území Izraele došlo během několika dnů ke dvěma bombovým útokům a situace v této oblasti zůstává velice napjatá. Rovněž některé ekonomické indikátory z USA uveřejněné v posledních dnech byly horší než se očekávalo a poslední negativní vývoj na amerických akciových trzích celkově oslabují americkou měnu. Z
USA bude dnes uvěřejněn údaj o počtu nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti a dále výše deficitu běžného účtu.


Ruesch International-specialista na zahraniční platby

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE