Komoditní trhy v kostce

21.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na zemní plyn spadly ve čtvrtek v New Yorku o 3% níž a zaznamenaly tak největší propad za poslední tři týdny. Důvodem byla zpráva ministerstva energetiky, podle níž se již desátý týden v řadě opět zvýšily zásoby zemního plynu.

Zásoby zemního plynu se opět zvýšily
Futures kontrakty na zemní plyn spadly ve čtvrtek v New Yorku o 3% níž a zaznamenaly tak největší propad za poslední tři týdny. Důvodem byla zpráva ministerstva energetiky, podle níž se již desátý týden v řadě opět zvýšily zásoby zemního plynu.
Americké zásoby zemního plynu v podzemních skladech vystoupaly v uplynulém týdnu podle ministerstva o 81 miliard kubických stop výš (+4%) na celkových 2,096 biliónů kubických stop. Analytikové předpokládali podobný údaj, v průměru totiž počítali se zvýšením o 80 miliard kubických stop.
"Zvýšení bylo zhruba tak velké, jak se čekalo. Ale to nic nemění na faktu, že do zásob přibývá až příliš velké množství plynu," říká Michael Fitzpatrick, makléř u společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku.
Červencový zemní plyn na New York Mercantile Exchange spadl o 9,8 centů níž na $3,216 za milión britských termálních jednotek. Jde o největší jednodenní propad od 30. května. Ačkoliv tento trh letos vystoupal již o 25% výš, v loni v tuto dobu byl ještě o 14% silnější.
 
Pork bellies se těší z rostoucí poptávky po slanině
Futures kontrakty na pork bellies ve čtvrtek v Chicagu vystoupaly na pětitýdenní maximum. Obchodníci se totiž oprávněně obávají toho, že kvůli stále menšímu počtu prasat porážených na jatkách se sníží na trhu nabídka vepřového masa, ze kterého se vyrábí slanina. Ta se navíc nyní těší rostoucí poptávce
Zásoby pork bellies jsou sice prozatím vyšší než vloni, ale zpracovatelé masa stále více sahají pro maso do zásob, neboť nastalo období vrcholné poptávky a v čele oblíbenosti stojí mezi pokrmy sendviče se slaninou, salátem a rajčaty. Ke zvýšení poptávky dochází v době, kdy američtí velkoobchodníci porážejí stále méně prasat. V minulém týdnu to bylo o 2,7% méně, než v průměru v květnu.
"Poptávka po slanině se zvedá," říká John Reynolds, ředitel společnosti Bar-S Foods Co. ve Fénixu, která produkuje a dodává přibližně 46 miliónů liber slaniny do obchodních domů. "Teď je sezóna slaniny a spotřebovává se spousta mražených bellies."
Červencové pork bellies vystoupaly na Chicago Mercantile Exchange 1,9 centů výš (+3%) na 65,1 centů za libru, což je nejvyšší zavření od 15. května. Trh sice od 10. června, kdy zavřel na nejnižší úrovni za poslední tři roky, vystoupal o 26% výš, ale oproti loňsku je stále o 27% níž kvůli přebytku masa na americkém trhu.

Bomba v autě v Saudské Arábii zabila 1 člověka a pomohla ropě k zisku
Futures kontrakty na ropu ve čtvrtek v New Yorku zavřely v pozitivní oblasti díky obavám o bezpečnost a zajištění dodávek ze středního východu. Tyto obavy pramení z nejnovějších událostí v Saudské Arábii, světovém největším producentu a vývozci ropy, kde bomba v automobilu zabila občana britské národnosti.
V letošním roce trh ropy posiloval díky názorům, že by mohlo dojít k přerušení dodávek ze středního východu. Od začátku roku až do začátku dubna ceny vystoupaly o 40% výš. Palestinské sebevražedné útoky vedly k tomu, že Izrael se rozhodl vyslat na západní břeh řeky Jordán své vojsko. Následný závazek Saudské Arábie, že zajistí dostatečný tok ropy na světové trhy, tyto obavy ale postupně smazal a ceny opět klesly.
"Nyní již víme, že pokud dochází k bombovým útokům v Izraeli, nebude to mít žádný vliv na světovou nabídku ropy, ale bomba v Saudské Arábii, to je něco jiného," říká Phil Flynn, obchodník a analytik energetických trhů u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu. "Vyvstávají tak obavy, že by se mohlo zaútočit i na ropná pole nebo jiná další zařízení a důsledek by mohl být devastující.
Červencová ropa na New York Mercantile Exchange vystoupala o 29 centů výš (+1,5%) na $25,60 za barel. Od začátku roku trh vystoupal o 29% výš.

Kukuřice dostala pozitivní zprávu o exportu
Futures kontrakty na kukuřici předvedly ve čtvrtek v Chicagu nejlepší výkon za poslední týden, když zpráva amerického ministerstva zemědělství ukázala zesilující zámořskou poptávku po kukuřici v USA, která je považována ze nejvíce ziskovou plodinu v zemi.
Američtí vývozci prodali do zahraničí v minulém týdnu 1,154 miliónů metrických tun kukuřice, jak uvádí ministerstvo. Tento údaj převyšuje i tržní odhady, které se pohybovaly okolo 1 miliónu tun. Kvůli zpožděné setbě související s nadprůměrně deštivým jarem na americkém středozápadě již vláda oznámila, že letošní úroda bude nižší, než původně předpovídala.
"Za poslední čtyři týdny se třikrát prodalo přes milión tun," říká Terry Roggensack, analytik trhů s obilovinami u společnosti Hightower Research Co. v Chicagu. Asijští zpracovatelé obilovin "si vytvářejí zásoby, neboť se obávají slabé úrody kvůli tamnímu nepříznivému počasí."
Prosincová kukuřice na Chicago Board of Trade vystoupala o 2 centy výš (+0,9%) na $2,2625 za bušl, což je největší jednodenní zisk od 13. června. Kukuřice vystoupala od 12. dubna, kdy spadla na 10timěsíční minimum, již o 17% výš.

Zlato šplhá díky pádu dolaru na dvouleté minimum vůči euru
Futures kontrakty na zlato ve čtvrtek v New Yorku již po třetí za sebou posilovaly. Vděčí za to americkému dolaru, který spadl na dvouletá minima vůči euru, a tak je žlutý kov, jehož hodnota je určována dolarem, zajímavější pro evropské kupující.
Ceny zlata letos vystoupaly o 16% výš díky slabému dolaru a rostoucí poptávce ze strany investorů, pro které je zlato výhodnou alternativou za slabé akciové trhy. Akciový index Standard & Poor's 500 klesl letos o 12% níž.
"Pokud platíte za zlato evropskou měnou, nebude se Vám zdát, že tento kov tolik vyskočil," jak je tomu při nákupu v dolarech, vysvětluje Leonard Kaplan, prezident společnosti Prospector Asset Management. "K zájmu o zlato přispívá rozhodně i nadále také pád akcií."
Srpnové zlato na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange vystoupalo o $3,40 výš (+1,1%) na $323,70 za unci. Ceny dosáhly 4. června 4 1/2letých maxim na úrovni $328,80 a zřejmě vystoupají do konce roku až k $350, domnívá se Carlos Perez-Santalla, prezident společnosti Hudson River Futures v New Yorku.

Vzestup bavlny; úroda v USA bude nižší
Futures kontrakty na bavlnu vystoupaly ve čtvrtek v New Yorku o maximální burzou povolený denní limit, když odborná výzkumná společnost oznámila, že úroda bavlny v USA bude zřejmě o 4,5% nižší, než původně tvrdila, a to kvůli záplavám, které zabránily některým zemědělcům na jihovýchodě zaset svou úrodu.
Nový odhad nyní činí 3,67 miliónů metrických tun, neboli 16,9 miliónů žoků, jak oznámila britská společnost Cotlook LTD. Pokud by byl tento odhad pravdivý, znamenalo by to, že letošní úroda bude o 16% nižší, než vloni. Rekordně velká úroda v USA v roce 2001 způsobila pád cen bavlny v říjnu na 29letá minima.
"Odhad o produkci v USA byl velkým překvapením," říká Keith Brown, majitel společnosti Keith Brown & Co., komoditní společnosti v Moultrie v Georgii. Přebytek bavlny na trhu se sníží "mnohem rychleji, než většina lidí čekala."
Prosincová bavlna na New York Cotton Exchange vystoupala o burzovní limit 3 centů (+6,8%) na 47,24 centů za libru, což je nejvyšší zavření nejaktivnějšího kontraktu od 19. dubna 2001. Poprvé od července roku 2000 se bavlně podařilo zaznamenat maximální denní limitní zisk.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE