Fondy jakoby ani nebyly

16.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Nevesely truchlivy, jsou ty fondů kraje… U vodníka si alespoň rybka s rybkou hraje, ve fondech si snad ani nikdo nehraje. Objemy obchodů se však tenčí nejen fondům, ale i dalším trhům. Přišla další vlna nejistoty – kam dál?

Naši fondoví investoři odpovídají, že termíňák je lepší. Kladné prodeje tak nevidíme v žádném segmentu, i když odkupy nejsou nijak velké – nejvýš pár desítek milionů. Polovinou z celkových 175 milionů se podílejí stále ještě fondy peněžního trhu, zejména zlobí 70 milionů z KBC Multi Cash ČSOB. Tipec zajištěným fondům zase zatrhl ČSOB Rezervní Click 4, kterému skončilo investiční období a klientům musel vyplatit 150 milionů korun, což ty ostatní nestačily vyrovnat.

Dluhopisové luhy a háje se sice zjara zazelenaly a takových 5 % na roce ČSOB Bond mixu jistě potěší, ale třeba velikán ISČS Sporobond stále ještě 1,5 % tratí. Do kopce strmí i výnosové křivky a bez nadšení se očekávají záplavy státních bondů. Tady máme ostatně námět k zamyšlení – někdy se hovoří o tzv. bezrizikovém výnosu, který se odvíjí právě od vládních dluhopisů. Až nad ním lze hovořit o ziskové prémii na jiných trzích. A jak vypadá situace dnes? Emise desetiletých amerických dosáhla na výnos 4 %, u nás nedávno 5,75 % (máme nižší rating). To je laťka skutečně hodně vysoko, jsou v tom nutně započtena mnohá rizika, přinejmenším to inflační, které za rok za dva nebo za tři může z nominálních zisků nadělat doslova ementál.


Akciové trhy: Stagnace?


Jakýsi meditační týden jsme viděli i na akciových trzích, nakonec skončil mírně do zelena, ale jen o půl procenta. Americký S&P se nyní pohybuje na úrovni začátku roku (a těsně nad svým dvousetdenním průměrem), DAX se zuby nehty drží laťku 5000 bodů a Praha má letos dokonce 11,5 % (ovšem stále 12měsíční 40 % minus). Většina investorů i analytiků si láme hlavu nad dalším vývojem – populární jsou formace vývoje nikoli U nebo V, ale spíše L, čehož jsme nyní svědky. Straší samozřejmě i ošklivé W a přešlapování nebere konce.

Průzkum agentury Bloomberg mezi více než dvěma tisíci investory na celém světe dopadl ještě hůř: předpovídají americkému indexu Standard & Poor’s 500 ze současných výšek pád. Akciové trhy totiž rostou již tři měsíce v řadě a index S&P 500 si za tu dobu připsal téměř 40 % (pražský PX přes 50 %), takže sentiment aktuálně vyprchal a technické indikátory signalizují překoupenost.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -83
dluhopisové -31
smíšené -23
akciové -28
zajištěné -11
Celkem -176


Investiční svět se přesunul od podhodnocování k nadhodnocování rizika,“ uvedl Warren Buffett v únorovém dopise akcionářům „svých“ společností. Bohužel měl na mysli spíš korporátní a municipální dluhopisy, ale náladu vystihl obecně.


Paradox spoření


Chybí také „štěpné“ zprávy, které by trhem hnuly. Americké banky už každý bere za vyléčené, nikoho nerozhodil ani krach General Motors. Situaci charakterizuje předběžný výsledek indexu spotřebitelské důvěry Michiganské Univerzity, který za červen vzrostl na 69b. oproti květnovým 68,7b, když trh očekával nárůst indexu na 69,5bodů.

Hru s desetinkami však bude ještě dlouho ovládat tzv. paradox spoření, kdy lidé začnou (se zpožděním) spořit, právě když by hospodářství potřebovalo, aby utráceli…


fondy_25tyden.jpg

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE