Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

09.07.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Obchodování koruny vůči euru bylo včera relativně klidné a neslo se v mírně posilujícím trendu. Z otevírající úrovně 29,26 CZK/EUR se kurz krátce vyšplhal na 29,42 CZK/EUR.

Obchodování koruny vůči euru bylo včera relativně klidné a neslo se v mírně posilujícím trendu. Z otevírající úrovně 29,26 CZK/EUR se kurz krátce vyšplhal na 29,42 CZK/EUR. Poté se však koruna stabilizovala na hladině 29,31 CZK/EUR, kde oscilovala po většinu dne. V samotném závěru dne došlo v rámci technického obchodování k posílení kurzu na uzavírací hodnoutu 29,23 CZK/EUR. Z makroekonomických ukazatelů z domácí scény byla dnes uveřejněna míra nezaměstnanosti, která se nepatrnrě zvýšila na 8,7% z předchozích 8,6% a dále výše spotřebitelské inflace za červen. Ta se meziměsíčně snížila o 0,3% na roční hodnotu   1,2%, což je především výsledkem posilujícího trendu české měny. Za současných podmínek má ČNB dostatek prostoru k dalšímu snížení úrokových sazeb nejen ve snaze udržet růstový potenciál ČR, ale zároveň i korigovat kurz koruny.

Rovněž se včera koruně dařilo i ve vztahu k americkému dolaru. Z úvodních 29,68 CZK/USD koruna nejprve oslabila na 29,83 CZK/USD, zde se její ztráty zastavily a kurz se ustálil na 29,77 CZK/USD. V odpoledních hodinách se dolar po otevření amerických trhů dostal opět pod tlak, čehož koruna dokázala využít a posílit na uzavíracích 29,63 CZK/USD. Dolar zůstává i nadále pod tlakem především díky pokračujícím účetním skandálům velkých amerických společností. Posledním případem je farmaceutická společnost Merck, která své tržby nadhodnotila o 12 miliard dolarů. Tyto zprávy se rovněž odrazily na amerických akciových trzích, které nebyly schopny navázat na páteční růst a uzavíraly výrazně níže. Momentálního oslabení americké měny využilo i euro, které poprvé po pěti  obchodních dnech posílilo a uzavíralo na 0,9912 USD/EUR.

Z ekonomických dat z eurozóny se dnes dočkáme míry nezaměstnanosti v Německu a konečného výsledku HDP za první čtvrtletí. Za pozornost bude rovněž stát dnešní projev prezidenta Spojených států George Bushe na Wall Street na téma korporátní odpovědnosti ve snaze o navrácení důvěry investorů v americké akciové trhy.  Jeho projev se s největší pravděpodobností bude konat až po uzavření evropských trhů. 


Ruesch International-specialista na zahraniční platby

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE