Výrazný pokles cen zemědělských výrobců

12.07.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


U zemědělských výrobců ceny poklesly o 5,7 % zejména vlivem nižších cen rostlinných výrobků. Nižší byly ceny brambor, obilovin, zeleniny, prasat, vajec a drůbeže. Vzrostly pouze ceny ovoce.

Indexy cen výrobců - informace za červen 2002

Meziměsíční srovnání:

U zemědělských výrobců ceny poklesly o 5,7 % zejména vlivem nižších cen rostlinných výrobků. Nižší byly ceny brambor, obilovin, zeleniny, prasat, vajec a drůbeže. Vzrostly pouze ceny ovoce.

Ceny průmyslových výrobců v úhrnu poklesly o 0,1 %. Snížily se hlavně ceny produktů v průmyslu rafinérského zpracování ropy o 3,2 %, v potravinářském a tabákovém průmyslu o 0,6 %, v průmyslu skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot o 0,5 % a shodně též v gumárenském a plastikářském průmyslu. Naopak se zvýšily ceny ve výrobě kovů a kovodělných výrobků o 0,8 % a v chemickém a farmaceutickém průmyslu o 0,5%. V ostatních průmyslových odvětvích se změny cen pohybovaly od - 0,2 % do + 0,3 %.

Ceny stavebních prací vzrostly o 0,2 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se nezměnily.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře poklesly o 0,1 % v důsledku snížení cen za ostatní podnikatelské služby o 0,4 % (pokles cen za reklamy). Naopak se zvýšily ceny služeb pošt a telekomunikací o 0,8 % (růst cen za služby mobilních telefonních operátorů).

Meziroční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců se opět snížily, a to o 16,0 %. Ceny rostlinných výrobků poklesly o 17,4 % především vlivem snížení cen obilovin, zeleniny a brambor (v červnu pokles o 24,3 %, v květnu růst o 194,7 %). Zejména v důsledku snížení cen prasat, vajec a drůbeže poklesly ceny živočišných výrobků o 15,2 %. Naopak vzrostly ceny mléka, jatečního skotu a ovoce.

Ceny průmyslových výrobců se snížily o 0,8 % (kromě ledna zůstaly po celé první pololetí pod úrovní stejného období minulého roku). Červnový pokles cen byl ovlivněn zejména snížením cen v průmyslu koksování a rafinérského zpracování ropy o 19,7 %, dále ve výrobě kovů a kovodělných výrobků o 2,5 % a v potravinářském a tabákovém průmyslu o 1,3 %.
 
Rovněž v průměru za země Evropské unie (EU 15) ceny průmyslových výrobců meziročně již řadu měsíců klesají (v květnu 2002 o 0,9 %). Meziměsíčně v květnu ceny stagnovaly.

Ceny stavebních prací vzrostly o 2,6 % a materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,2 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se v úhrnu zvýšily o 2,7 %, zejména vlivem růstu cen peněžnictví, pojišťovnictví a ostatních podnikatelských služeb.

Více informací naleznete na www.czso.cz.

Autor článku

Ing. Jana Bondyová  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU