Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

19.07.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování s korunou bylo vzhledem k pravidelnému zasedání ČNB značně nervózní. Česká měna měla před oznámením výsledku schůze bankovní rady tendenci oslabovat.

Včerejší obchodování s korunou bylo vzhledem k pravidelnému zasedání ČNB značně nervózní. Česká měna měla před oznámením výsledku schůze bankovní rady tendenci oslabovat. Z otevírací úrovně 29,80 CZK/EUR se kurz vyšplhal na 29,90 CZK/EUR z obav před možným zásahem centrální banky. Po ukončení zasedání, na kterém nebylo přijato žádné měnové rozhodnutí, koruna posílila na 29,60 CZK/EUR. V závěru dne však  částečně vymazala své předchozí zisky,  když své obchodování ukončila na 29,72 CZK/EUR. Určitá nervozita bude s největší pravděpodobností vládnout na trhu až do příštího týdne, kdy se ČNB bude na dalším zasedání zabývat měnovými otázkami. Pro další vývoj koruny bude důležité úterní zveřejnění bilance zahraničního obchodu za měsíc červen.

Ve vztahu k americkému dolaru si koruna mírně polepšila, její obchodování se řídilo vývojem vůči euru. Z úvodních 29,58 CZK/USD koruna  nejprve oslabila na 29,65 CZK/USD, po skončení zasedání ČNB se kurz posunul na 29,50 CZK/USD. V odpoledních hodinách se kurz pohyboval v rozmezí 29,50 - 29,60 CZK/USD, závěr dne korunu zastihl na 29,51 CZK/USD. Osud americké měny zůstává i nadále značně nejistý. Po uveřejnění indexu Fedu z oblasti Philadephie, který se propadl na 6.6 oproti 22.2 v červenci, se kurz dolaru ocitl na novém 2,5 ročním minimu vůči euru. Ke značnému skepticismu vůči dolaru rovněž přispívají pokračující propady na amerických akciových trzích. Během včerejší seance se index Dow Jones dostal na 3 leté minimum, zaznamenané po zářijových útocích na USA. Pozornost trhu bude dnes v USA upřena především na údaje o zahraničním obchodu a míře spotřebitelské inflace.


Ruesch International-specialista na zahraniční platby

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE