Co dělat, když chcete životní pojištění aneb proč ho uzavřít?

18.12.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Životní pojištění představuje zajištění nejbližších, ale také spoření  na důchod podpořené daňovými výhodami. Kdy je vhodné o tomto produktu uvažovat a kdy naopak není. Nepodléhejte iluzím prodejců o super výhodném spoření.

Dříve než se rozhodneme pro uzavření životního pojištění, měli bychom s si položit otázku: Proč si chceme životní pojištění sjednat? Odpovědí na tuto otázku může být mnoho - potřebujeme je např. pouze na zajištění leasingu, krátkodobého úvěru? A nebo chceme finančně zajistit děti a rodinné příslušníky v případě, že by se nám něco stalo?

Čtěte také: Zlatá bublina zvaná investiční životní pojištění

Při uzavírání životního pojištění, které potřebujeme právě pouze krátkodobě k zajištění leasingu nebo menšího krátkodobého úvěru není volba pojišťovny a pojištění až natolik důležitá.
Ovšem v případě, kdy uzavíráme životní pojištění a chceme aby nám poskytovalo dostatečnou ochranu po celý život, je třeba si rozmyslet a zvážit mnohem více okolností, které potom budou rozhodovat nejen o výši pojistné částky, ale i o druhu zvoleného životního pojištění.

Na co brát zřetel před uzavřením pojištění?

  •  Je (bude) na mně někdo finančně závislý?
    • Sjednejte si kvalitní životní pojištění pokud jsou na Vás závislí jiní lidé - děti, manžel(-ka), rodiče.
  • Kdy se pojistit - budu za několik let natolik zdravý, že mě bude pojišťovna ochotna pojistit?
    • Neotálejte do doby, kdy pojištění budete skutečně potřebovat.
    • Při ponechání uzavření pojištění na pozdější věk se vám může stát, že vzhledem ke zdravotnímu stavu vás nebude chtít pojišťovna pojistit. A co potom, když ho k zajištění úvěru budete potřebovat?
    • Také čím později životní pojištění uzavíráte tím je dražší.
  • Uvažuji v budoucnu o úvěru např. na dům nebo podnikání?
    • Banka po vás bude pravděpodobně pojištění vyžadovat. A i kdyby nebylo podmínkou pro získání úvěru, necháte na náhodě, že rodina nebude schopna splácet úvěry, když přijde o Váš příjem?
  • A budu k úvěru potřebovat ručitele?
    • Pokud si vezmete úvěr, za který vám ručí ručitel, myslete i na něj. Pokud nebude mít na splácení vaše rodina, bude nucen splácet úvěr za Vás.

Pamatujte na to, že životní pojištění k hypotéce banky většinou nevyžadují. To ale neznamená, že vám v bankce různé doplňkové produkty nebudou nabízet: Které produkty si musíte sjednat spolu s hypotékou a které ne?

To byly některé situace, při nichž je dobré mít uzavřeno životní pojištění. Zvláště pokud víte, že se někdy ocitnete v situaci, kdy budete mít pravidelné a dlouhodobé měsíční výdaje, které by mohly v případě, že by se vám něco stalo, finančně ohrozit nejen vaše nejbližší. Potom je dobré myslet na zadní vrátka a nevystavovat rodinu třeba situaci, že přijde o střechu nad hlavou.


Čtěte také:
Předčasné ukončení životního pojištění má nepříznivé daňové důsledky
Jak si snížit základ daně a uplatnit daňové zvýhodnění?
Přepojišťování pojistných smluv: Nešvar českého pojišťovnictví
„Dokonalá investice“
Předčasné rušení pojistek přináší daňové nevýhody

Kdy neuzavírat životní pojištění?

Životní pojištění vám také umožňuje výše zmíněné daňové odpočty nebo spoření. Nicméně myslete na to, že životní pojištění je tu především proto, aby nenechalo v nesnázích vaše nejbližší. Tedy nikoliv kvůli spoření, jak je někdy nabízeno prodejci MLM společností.

Velkou nevýhodou investičního životního pojištění jsou totiž vysoké provize zprostředkovatelů, které nezaplatí nikdo jiny, než klient. Proto tyto produkty mívají vysoké vstupní poplatky ve výši kolem 1,5 násobku ročního pojistného. K tomu je připočten ještě běžný vstupní poplatek ve výši 5% inkasovaný z každé platby, což má za následek duplicitní poplatky oproti přímé investici. IŽP se proto v žádném případě nehodí pro spoření nebo investování, jak je ve skutečnosti často provoplánově prodáváno! Tyto "výhody" je proto nutné chápat jako určitě doprovodné služby. Jestliže vám poradce životní pojištění nabízí jako spořící produkt, lze jej považovat ze nesolidního.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ