Buďte zodpovědní a mějte pojištění odpovědnosti

14.10.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Mít uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla je zákonná povinnost, která trvá již 77 let. Pojďme se na povinné ručení podívat podrobněji.

Téma týdne: Povinné ručení

Již ve dvacátých letech devaténáctého století pochopili řidiči motorových vozidel jak je výhodné mít uzavřeno pojištění odpovědnosti. Nejdříve si ho platili dobrovolně. Od roku 1932 bylo pojištění povinné jen pro živnostníky. O tři roky později měl tuto povinnost každý řidič. Naše země procházela vývojem a konečně až v roce 2000 bylo možné uzavřít pojištění u jakékoliv pojišťovny, která měla oprávnění poskytovat povinné ručení.

Jak již většina z nás ví (ale není na škodu si to zopakovat), pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla je pojištění stanovené zákonem č. 168/1999 Sb. Chcete-li používat svoje vozidlo na veřejných tuzemských komunikacích, musíte mít uzavřeno povinné ručení. Porušení zákona se samozřejmě trestá. Jediným dokladem, kterým prokazujete existenci povinného ručení je tzv. Zelená karta. Ta je současně i mezinárodním dokladem, který platí na celém území Evropské unie (respektive Evropského hospodářského prostoru) plus v dalších evropských státech.


Je toto pojištění užitečné?


Máte-li uzavřené povinné ručení, tak jako pojištěný máte právo na to, aby pojišťovna za vás hradila škodu, kterou způsobíte jiné osobě/osobám. Pozor! Nevztahuje se na škodu vzniklou na vašem vozidle, kterou způsobíte vlastním zaviněním. Pro krytí těchto škod se používá havarijní pojištění.


Pojistné limity


Zákonodárci mysleli i na minimální hranice limitů pojistného plnění. V případě pojistné události je pojišťovna povinna krýt škody ve výši:

  • 35 mil. Kč na každého zraněného nebo usmrceného (vč. náhrady nákladů vynaložených na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a regresního nároku),
  • 35 mil. Kč za škody vzniklé na majetku.

Kromě těchto standardních odpovědnostních limitů nabízejí pojišťovny i limity vyšší, jejich maximální hranice není stanovena. Každá pojišťovna v případě uzavření smlouvy o povinném ručení dále poskytuje různá zvýhodnění v podobě slev a bonusů (např. úrazové pojištění řidiče, slevu z havarijního či cestovního pojištění, asistenční služby, pojištění zavazadel atd.)


Výše pojistného


Cena povinného ručení je velice důležité kritérium (ne však jediné), kterému se věnuje i zákon. Dokonce ukládá pojistiteli povinnost (při stanovování ceny pojištění) zohledňovat celkový předcházející škodný průběh pojistníka. Pojišťovna vám poskytne slevu v případě, že máte bezeškodný průběh pojištění a v opačném případě vám připočte k ceně pojištění přirážku.

Již dávno neplatí, že cenu pojistného ovlivňuje pouze druh vozidla a kubatura, tj. objem válců. O výši sazeb rozhoduje řada kritérií. Které to jsou?

Každá pojišťovna má při stanovování sazeb své vlastní postupy a metody, každá zohledňuje vlastní faktory:

  • Vozidlo: druh vozidla, objem válců, výkon motoru, užití vozidla, stáří vozidla
  • Pojistník: typ klienta, věk, odpovědnostní limity, bydliště, frekvence placení, počet měsíců bez nehody
  • Nadstandardy a výhody: pro ženy, lékaře, invalidním občanům; poskytování asistenčních služeb…

Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on-line!
Pokud si chcete spočítat cenu povinného ručení u konkrétní pojišťovny přímo pro vás, pomůže vám Kalkulátor povinného ručení. Prostřednictvím Ručení.cz si můžete nejen spočítat cenu vašeho pojištění, ale můžete si povinné ručení přímo i sjednat on-line!


Česká kancelář pojistitelů


ČKP je profesní organizace sdružující pojišťovny, které jsou oprávněny provozovat pojištění odpovědnosti. V současné době má 15 členů. Česká kancelář pojistitelů spravuje Garanční fond. Vstupuje do hry v případech, kdy škodu způsobí nepojištěný řidič, aby z garančního fondu uhradila poškozeným jejich oprávněné nároky a následně vymáhala škodu na viníkovi. Kancelář rovněž řeší případy, kdy došlo k újmě na zdraví nebo usmrcení osob při nehodě způsobené nezjištěným pachatelem. Více se dozvíte na stránkách www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni.

Štítky:

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ