Jak si půjčit na Vánoce

04.11.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Vánoce se blíží a někteří již přemýšlí, kde vzít peníze na všechny dárky. Možnosti jsou dvě – buď se rozhodnout pro skromnější svátky bez dluhů, nebo využít férovou půjčku. Když už se rozhodnete zadlužit, ze kterých úvěrových produktů je vhodné vybírat?

Nejrůznější finanční půjčky dnes poskytují banky i řada nebankovních finančních společností. Kdo se rozhodne financovat vánoční svátky krátkodobou půjčkou, měl by hledat především v nabídkách bank a zavedených splátkových společností. Pomocí půjčky byste měli překlenout období vyšších výdajů a současně zaplatit za poskytnutí peněz co nejméně.

Využití bezúročného období

Kreditní karty můžeme zařadit mezi „tolerovatelné půjčky“. Umí rozložit náklady, které Vánoce většinou znamenají, do dalšího účetního období, v našem případě kalendářního měsíce. Kreditní karta nabízí úvěr, za který neplatíte úrok při dodržení tzv. bezúročného období. Délka bezúročného období je až 55 dní.

Když nakoupíte kreditkou v prosinci a vše splatíte do konce bezúročného období, nezaplatíte ani korunu navíc. Drobným handicapem je nutnost platit kartou, bezúročné období se totiž nevztahuje na výběry hotovosti z bankomatu. Důležitý je vhodný výběr kreditní karty, abyste neplatili zbytečně ze její vedení.

TIP: Srovnání nabízených kreditních karet naleznete ZDE

Výběr do „mínusu“

K většině běžných účtů získáte snadno i možnost přečerpat účet do mínusu. Jedná se o tzv. kontokorentní úvěr, v některých bankách nazývaný povolené přečerpání účtu. Vhodnost tohoto úvěrového nástroje pro vánoční půjčku spočívá v tom, že ho lze využít např. pouze na prosinec, na libovolnou částku v mezích povoleného limitu (tzn. jak na 100 Kč, tak na 10 000 Kč), opakovaně (tzn. na nákup dárku A i dárku B) a v hotovostní i bezhotovostní formě (výběr z bankomatu i platba kartou). Navíc, tento typ úvěru míváte většinou již zřízený, je tedy dostupný v průběhu celého roku, což znamená, že na Vánoce neplatíte za jeho uzavírání. Velkou výhodu vidíme i v tom, že úrokové sazby u kontokorentů bývají zřetelně stanovené, víte tedy, že z např. 17 % už se nestane 30 %.

Hlavním důvodem, proč však kontokorenty a povolené debety můžeme doporučit pro vánoční půjčky je, že vás nezatíží daleko za vánoční období. Můžete si díky nim rozložit zvýšenou finanční zátěž o měsíc navíc – část nákladů zaplatíte až z výplaty v lednu. U kontokorentu s úrokovou sazbou 17 % ročně při úvěru 10 000 korun byste za měsíc zaplatili navíc pouze 142 korun. Tento náklad se dá považovat za přijatelnou újmu, která pravděpodobně převyšuje užitek z radosti obdarovaného způsobené vašim dárkem. Podstatným zůstává, že se kvůli Vánocům nezadlužíte na několik dalších měsíců.

Spočítejte si: Výši splátky u jakéhokoli úvěru si můžete spočítat s naší splátkovou kalkulačkou!

Z výše uvedeného rovněž vyplývá, že pokud byste kontokorent spláceli déle jak jeden měsíc, jeho výhodnost se snižuje.

Nákup na splátky

Nákup na splátky je doménou nebankovních společností, obvykle se setkáte se splátkovými programy společnosti Cetelem, HomeCredit a GE Money. Jeho principem je, že při nákupu zboží, ať už na internetu nebo v kamenném obchodě, nezaplatíte celou částku, ale třeba jenom 1/10. Zbytek doplatíte v pravidelných splátkách. Byť se RPSN u tohoto typu úvěru pohybuje většinou nad 20 %, existují nabídky nákupu na splátky s nulovou akontací. Pokud například doplatíte zboží do šesti měsíců, nezaplatíte za úvěr ani korunu. Pokud byste to však do této doby nestihli, RPSN by rázem vyskočila výše.

Výhodou splátkového prodeje bez navýšení jsou nulové náklady, z tohoto pohledu ho můžeme na Vánoce doporučit. Neřeší však obecný problém zadlužení na několik dalších měsíců a zůstává tak variantou se svými pro a proti.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY