Fondy bez radosti ze života

03.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Přestože se v posledních týdnech zdálo, že se přece jen ve fondech cosi rozhýbává, byl to jen nějaký letní klam a mam. Rozhodl poslední týden, ve kterém si podílníci odnesli 150 milionů korun.

Přesto červenec nedopadl tak špatně jako předchozí měsíce a jen 90 milionů scházelo k rovnováze. Nejvíc se do nepřízně opět dostaly fondy peněžního trhu, přestože to vypadalo, že se odiv z nich už zmírňuje.


Mezi slepými jednooký králem


Ani zajištěné fondy se nedostaly za červenec do kladných prodejů, i když si jeden týden připsaly půlmiliardu, jiný týden zas tři čtvrtě miliardy ztratily. Mezi slepými jsou tak králi ti jednoocí: dluhopisové fondy získaly za červenec slušných 330 a akciové dokonce přes 350 milionů korun.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (30. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 173
dluhopisové 63
smíšené 5
akciové 41
zajištěné - 84
Celkem - 148


Trend se dále prohlubuje


Prohlubuje se tak vlastně trend od začátku roku, protože i na celkové statistice vidíme dost podobný rozvrh. Tomu, že největší obliby dosáhly dluhopisové fondy, diví se asi jen málokdo, protože jejich minulé výnosy byly skoro neodolatelné. Vždyť ještě teď má třeba náš největší ISČS Sporobond stále ještě roční výnos přes 10 %. Že budoucnost bude jiná, lidé sice tuší, ale naivně doufají (tedy spíš chtějí doufat), že nebude.


Takové lepší spoření aneb pseudopojištění jde na dračku


A čemu věří? Bůh suď, když nevěří ani zajištěným fondům. Jeden produkt je ovšem úspěšný jako nikdy – jednorázové životní pojištění, někdy nazývané i bankopojištění. Jde o jednoduché produkty v trvání několika let. Jsou velmi podobné zajištěným fondům s určitým obvykle symbolickým pojištěním smrti klienta (například po uplynutí smluvní doby vyplatí pojišťovna celou zhodnocenou částku určeným pozůstalým).

Tak takových pseudopojistek se prodalo v prvním pololetí za neuvěřitelných 13,5 miliardy korun s meziročním nárůstem o 73 %. Jen Komerční pojišťovna jich prodala za skoro 5 miliard korun. V bankách jedou zkrátka jak housky na krámě a lidé je kupují s blaženým pocitem zajištění pro celou rodinu.

Takové lepší spoření jsme vyhnali dveřmi, ale leze k nám oknem přes bankovní pobočky. Jde vlastně o deformaci i samotného pojistného trhu, protože složka či smysl pojištění je u těchto produktů jen zcela okrajové, neadekvátní a nedostatečné. Ve velké většině jde o nevýhodné nakupování zajištěných fondů navíc s kreditním rizikem.


Akciové fondy jsou kupodivu oblíbené


Jen menšina investorů věří či doufá v akciové trhy, takže kupodivu jsou akciové fondy letos druhé nejžádanější a v posledních dvou měsících dokonce v oblibě vítězí. Co však „zamýšlejí“ akciové trhy, netuší však ani leštiči křišťálových koulí.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (30. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE