Kde získáte nejlevněji okamžitou finanční rezervu?

26.08.2010 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Stejná služba, ale markantně jiné ceny. Nakoukneme pod pokličku produku, kterému se dokonalá konkurence vyhla obloukem.

Fanoušci bankovních produktů už tuší o čem bude řeč. Za okamžitou finanční rezervu lze považovat pouze tzv. kontokorentní úvěr, službu v některých bankách nazývanou i výstižněji – povolené přečerpání účtu (dále je přečerpání účtu).

Jde opravdu o jedinou univerzální rezervu, když účet zeje prázdnotou, došly bankovky i kov. Kreditní karta, o které se taky někdy mluví jako o rezervě, totiž umožňuje většinou jen bezhotovostní platby a chodit s ní do bankomatu se nevyplácí.


Produkt, o kterém se nemluví


Přečerpání účtu do mínusu není mediálně zajímavou službou. U tohoto produktu se toho totiž v posledních 10 letech moc nezměnilo. Pouze úrokové sazby narostly za ty roky o 2-5 %, a to hlavně během posledních 2 let. Přes stabilitu přečerpání účtu však v úrokových sazbách existují rozdíly až 13,6 %! A právě kvůli této stabilitě se vyplatí banka pro přečerpání vybírat, chodíte-li do červených čísel často.

Když jsme u těch úrokových sazeb, tak ty se ustálily kolem 19 % p. a. (ČS, ČSOB, KB). Cokoli pod 19 % je u přečerpání dobrý úrok, jak vidíte v přehledné tabulce. Nejdražší kontokorent nabízí GE Money Bank a Raiffeisenbank (od září ještě zdraží). Nejlevněji vychází malé banky jako WSPK či Oberbank a hlavně ještě nedávná družstevní záložna, dnes banka Fio. Pokud bychom hledali levné přečerpání účtu u velké banky, za zmínku stojí určitě UniCredit Bank. Ve společnosti velké trojky má suverénně nejnižší sazbu (15 %). Důležitou charakteristikou přečerpání účtu je však i jeho svázanost s běžným účtem. Do rozhodovávání je tedy potřeba začlenit ještě poplatky za sjednání a vedení, které jsou mnohdy skryté za poplatkem za vedení účtu.

Tabulka: Přehled úrokových sazeb přečerpání účtu

Finanční instituce Název úvěru Roční úroková sazba
Česká spořitelna     Kontokorent u Osobního účtu / ke sporožiru    18,9 %
ČSOB  Povolené přečerpání účtu    18,9 %
Fio Kontokorentní úvěr     8,3/14,3 %
GE Money bank    Flexikredit  19,9 %
Komerční banka    Povolené debety pro občany    19,0 %
LBBW Bank CZ      IQ Kredit      15,5 %
Oberbank Kontokorentní úvěr k privátnímu účtu     9,5 %
Poštovní spořitelna     Povolené přečerpání k postžirovému účtu  16,9 %
Raiffeisenbank    Povolený debet/Kontokorentní úvěr 19,9 %*
UniCredit Bank     Kontokorentní úvěr     15,0 %
Volksbank CZ     Kontokorentní úvěr     18,0 %
VolksbankShop Kontokorentní úvěr     18,1 %
WSPK von 1842     Kontokorent      14,9 %

* od 1.9. 21,9 %


Úvěr jako doplňková služba běžného účtu


Pokud chcete získat přečerpání účtu za co nejnižší cenu, měli byste brát v potaz jak výši úrokové sazby, tak i  poplatky s přečerpáním spojené. Nejčastějším případem je, že cena přečerpání je již zahrnuta v ceně účtu. Ve druhé variantě platíte za přečerpání zvlášť – někdy za možnost ho vůbec mít, jindy pouze za využití v daném měsíci. Podívejme se na jednotlivé případy.

  • U České spořitelny je kontokorent základní službou (kategorie Standard), kterou si můžete vybrat. Cena možnosti přečerpat účet se dá stanovit na 20 Kč měsíčně, jde však pouze o přiblížení, protože cenu Osobního účtu determinuje celý balík služeb, které si navolíte. Můžete mít tedy účet jak za 29 Kč, tak za 268 Kč s různým počtem služeb, kdy už se přečerpání nedá přesně vyčíslit. Za zřízení úvěru a jednotlivá čerpání už totiž pak nic neplatíte. Za vedení kontokorentu na sporožirovém účtu platíte 20 Kč měsíčně
  • U ČSOB je přečerpání účtu v ceně každého konta, tzn. i nejlevnější varianty za 40 Kč. Neplatíte poplatek za zřízení ani za vedení.
  • U Fia se za přečerpání platí zvlášť. Klient si nejprve zvolí, jak často bude službu využívat. Zda bude mít přečerpání jako rezervu – pak zaplatí nižší roční poplatek (1% z úvěrového rámce, min. 100 Kč) ale bude mít vyšší úrok; nebo bude přečerpání využívat často – pak musí zaplatit vyšší roční poplatek (1% z úvěrového rámce, min. 100 Kč), ale dostane nižší úrokovou sazbu. Účet je u Fia zdarma.
  • V nabídce GE Money Bank naleznete především konta (balíčkové účty), které mají všechny přečerpání v ceně. Pouze u Běžného korunového účtu (49 Kč za měsíc) si musíte za přečerpání zaplatit 39 Kč měsíčně, stejně tak v případě, že si ho zvolíte jako 3. službu (2 v ceně) u Konta Genius (79 Kč měsíčně).
  • Komerční banka rozlišuje přečerpání úvěru na tzv. startovní a standardní. Povolená debet Start dostanete v prvních 6 měsících vašeho klientství v KB. Jeho výše je max. 10.000 Kč a musíte ho každá měsíc dorovnat. Za sjednání zaplatíte 200 Kč. Standardní přečerpání dostanete po půl roce.
  • LBBW Bank nabízí přečerpání pod názvem IQKredit. K balíčkovým účtům (Konto 5 za 50, IQkonto) ho dostanete “zdarma“, jinak se zřizuje za 200 Kč a vede za 15 Kč měsíčně.
  • U Oberbank začíná úroková sazba na 9,5 % ročně. Skutečná výše pak záleží na vaší historii u Oberbank a výši úvěru.  Oberbank účtuje roční poplatek za vedení 1,5 % z výše úvěru, min. 300 Kč – poplatek je splatný jednorázově.
  • U Poštovní spořitelny platíte za vedení kontokorentu 19 Kč měsíčně.
  • Raiffesenbank prodává dva produkty pro stejný účel, akorát s jiným jménem. U eKonta existuje Povolený debet, u Kompletkonta Kontokorentní úvěr lišící se pouze poplatkem. V každém případě platíte vždy, když přečerpání využijete. Pokud ho v daném měsíci nepotřebujete, poplatek 50, resp. 20 Kč pro Kontokorentní úvěr se neúčtuje.
  • U UniCredit Bank je přečerpání v ceně všech kont s výjimkou Konta Pohoda. U toho byste museli platit 200 Kč za zřízení a 20 Kč za vedení.
  • U Volksbank platíte za přečerpání účtu 50 Kč měsíčně bez ohledu, zda ho využíváte nebo nikoli. Volksbank umožňuje sjednat přečerpání i prostřednictvím svého Volksbank Shopu.
  • Waldviertler Sparkasse von 1842 AG si za sjednání účtuje 400 Kč.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY