Nejžádanějším benefitem je volno navíc

15.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnanci nejvíce oceňují benefity v podobě volna navíc, nejhodnotnější je pro ně 5 až 6 týdnů dovolené, ale také služební automobil i k soukromým účelům.

Ve srovnání s předchozími lety stále vzrůstá hodnota volného času. Tento trend se projevuje jak u manažerů, tak u specialistů na juniorních pozicích napříč všemi sledovanými obory. V současné době je ceněno především více volna a možnost využití pružné pracovní doby či práce z domova, a to na úkor odborného vzdělávání. Vyplývá to z výsledků studie Salary & Benefits Guide 2010-2011 společnosti Robert Half.

Týden volna navíc se objevuje v nejhodnotnějších benefitech prakticky ve všech sledovaných oborech. Pět týdnů dovolené v současné době zaměstnavatelé svým zaměstnancům již běžně dopřávají, jedná se o nejčastěji poskytovanou výhodu vůbec. Stále výš do top 10 nejvyhledávanějších benefitů ovšem proniká dovolená v délce šesti týdnů. Reálně ji však zatím poskytuje jen minimum zaměstnavatelů. Obdobně je to v případě možnosti práce z domova – home office, kdy rostoucímu zájmu zaměstnanců o tuto výhodu zatím neodpovídá nabídka benefitů většiny společností v ČR. Naopak velmi oceňovaná pružná pracovní doba se zároveň řadí i mezi pět nejčastěji nabízených výhod.

Oproti předchozím rokům na úkor dovolené navíc poklesl zájem zaměstnanců o odborné vzdělávání a jazykové kurzy. Tyto výhody se do žebříčku pěti nejhodnotnějších benefitů zařadily pouze u specialistů v oblasti financí a účetnictví.

Nejrozšířenějšími benefity napříč všemi obory jsou dlouhodobě stravenky, pět týdnů dovolené a občerstvení. Řada firem svým zaměstnancům poskytuje také služební notebook a mobilní telefon.


Finance a účetnictví

Mezi nejčastěji nabízenými zaměstnaneckými výhodami v oborech financí a účetnictví se pro rok 2010 objevily 5 týdnů dovolené, stravenky, občerstvení na pracovišti, pružná pracovní doba a jazykové kurzy. Vůbec poprvé se do první desítky nejvíce využívaných benefitů zařadilo odborné vzdělávání (6. místo). Stejně jako v minulém roce, zůstává využití „sick day“ na 7. pozici. Možnost práce z domova (home office) se stále mezi výhodami nejčastěji nabízenými společnostmi neobjevuje, i když je zaměstnanci velmi žádaná.

Nejčastější benefity Nejhodnotnější benefity
1. Pět týdnů dovolené 1. Pět týdnů dovolené
2. Stravenky 2. Odborné vzdělání
3. Občerstvení / nápoje 3. 13. plat
4. Pružná pracovní doba 4. Pružná pracovní doba
5. Jazykové kurzy 5. Jazykové kurzy


Marketing

Mezi nejvíce využívané zaměstnanecké výhody v oblasti obchodu a marketingu patřil pro rok 2010 notebook, mobilní telefon i k soukromým účelům a 5 týdnů dovolené. Nejhodnotnějším benefitem mezi obchodníky a pracovníky v marketingu, bez ohledu na délku praxe a obor, je služební automobil využívaný i k soukromým účelům, nově se v žebříčku nejžádanějších benefitů objevuje možnost práce z domova – home office (3. místo).

Nejčastější benefity Nejhodnotnější benefity
1. Notebook 1. Služební automobil i k soukr. účelům
2. Mobilní telefon i k soukromým účelům 2. Pět týdnů dovolené
3. Pět týdnů dovolené 3. Home office
4. Pružná pracovní doba 4. Jazykové kurzy
5. Služební automobil i k soukr. účelům 5. Šest týdnů dovolené


IT/C

Nejrozšířenějšími benefity, které zaměstnavatelé v oboru informačních technologií a telekomunikací nejčastěji nabízí svým zaměstnancům, patří pružná pracovní doba, notebook a stravenky. Ti by ale spíše uvítali možnost práce z domova (home office), služební automobil i k soukromým účelům či 6 týdnů dovolené. Jediným benefitem, který si zaměstnanci považují a zároveň mají možnost jej využívat, je 5 týdnů dovolené.

Nejčastější benefity Nejhodnotnější benefity
1. Pružná pracovní doba 1. Pět týdnů dovolené
2. Notebook 2. Home office
3. Stravenky 3. Služební automobil i k soukr. účelům
4. Pět týdnů dovolené 4. Šest týdnů dovolené
5. Občerstvení / nápoje 5. Pružná pracovní doba


Administrativa

Zaměstnanecké benefity v oblasti lidských zdrojů, zákaznického servisu, logistiky, práva, administrativy a u technických pozic patří k těm nejstabilnějším, v porovnání s předešlým rokem tak nedošlo k žádným výrazným změnám. Na předních místech nejčastěji poskytovaných výhod se dlouhodobě drží 5 týdnů dovolené, stravenky a občerstvení na pracovišti.

Nejčastější benefity Nejhodnotnější benefity
1. Pět týdnů dovolené 1. Pět týdnů dovolené
2. Stravenky 2. 13. plat
3. Občerstvení, nápoje 3. Jazykové kurzy
4. Mobilní telefon i k soukromým účelům 4. Šest týdnů dovolené
5. Jazykové kurzy 5. Pružná pracovní doba

Článek byl zpracován z textu tiskové zprávy společnosti Robert Half International.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT