Povinné ručení se vám může velmi prodražit

21.04.2011 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Tedy pokud ho nemáte. Už přes dva roky je uplatňován povinný příspěvek nepojištěných řidičů do garančního fondu a tento postup přináší své ovoce. Do problémů se přitom můžete dostat snadno.

Již před časem jsme na Finance.cz psali o zavedení příspěvků do garančního fondu ČKP. Tyto povinné příspěvky se týkají řidičů, kteří provozují motorové vozidlo a současně nemají pojištění odpovědnosti z jeho provozu; jednoduše řečeno nemají sjednáno povinné ručení.Články týkající se nejen této problematiky naleznete v sekci Pojištění automobilu.

Pro mnohé je to asi samozřejmostí, ale i když pomineme případy třeba již neexistujících vozidel, která stále figurují v centrálním registru, stále je poměrně dost řidičů, kteří nejsou pojištěni a s vozidlem jezdí. Od 1.1. 2009 ale nastala změna a zdá se, že postup České kanceláře pojistitelů proti neplatičům povinného ručení přináší své ovoce. Ta změna se nazývá povinný příspěvek do garančního fondu ČKP. Od roku 2009 tak již bylo odesláno 322 332 výzev k zaplacení tohoto sankčního poplatku. Od neplatičů povinného ručení bylo inkasováno 260 786 512 Kč. A kdo nezaplatil, skončil u soudu – bylo podáno 13 479 žalob.


Kdo zaplatí škodu způsobenou nepojištěným řidičem?


Stojí za to si připomenout, co se stane, když vás např. nabourá nepojištěný motorista. Vzniklou škodu by vám měl samozřejmě uhradit. Vymáhat ji ale může být problematické. Proto ČKP spravuje garanční fond, ze kterého jsou nepojištěné škody hrazeny. Následně jsou po viníkovi vymáhány.

Podrobněji k tomuto jsme psali v článku Co když vám způsobí škodu nepojištěný řidič?


Kdo financuje garanční fond?


Jak jsme již dříve psali, příjmy do garančního fondu plynuly z příspěvků jednotlivých pojišťoven. Ve skutečnosti tak všichni pojištění řidiči malou částí svého pojistného přispívali (prostřednictvím své pojišťovny) na úhradu škod způsobených těmi, kteří se nepojistili. Nový systém, kdy ČKP systematicky vyhledává nepojištěné majitele motorových vozidel, tak měl nastolit takový stav, že prostředky, které garanční fond potřebuje na úhradu nepojištěných škod, budou plynout především z kapes nepojištěných řidičů. Více k principům povinných příspěvků se můžete dočíst v článku Zákon přitvrdí vůči neplatičům povinného ručení.


Systém je nyní spravedlivý


Od 1.1. 2009, kdy byl tento systém zaveden, jsme se tak dostali do fáze, kdy je garanční fond ze 100 % financován z příspěvků řidičů bez povinného ručení. Zatímco před rokem 2009 byl garanční fond financován jednak z příspěvků pojišťoven (a tedy jejich klientů – řádně pojištěných řidičů) a také z peněz inkasovaných od nepojištěných viníků škod (cca 30 %), situace v roce 2011 je již zcela jiná. Struktura příjmů se změnila tak, že kromě peněz od nepojištěných viníků (zmíněných 30 %) tvoří hlavní příjem fondu příspěvky nepojištěných, které jim vyměřila Česká kancelář pojistitelů. Tento příjem tak nahradil příspěvky jednotlivých pojišťoven a pro rok 2011 již ČKP nemusí pojišťovnám předepisovat žádný příspěvek do garančního fondu.


Můžete skončit i u soudu a bude to drahé


Pakliže jste v situaci, kdy nemáte vozidlo pojištěné, dříve nebo později vás ČKP pravděpodobně osloví s výzvou, aby jste vše dali do pořádku a uhradili příspěvek za období, kdy vozidlo nebylo pojištěné. To, že příspevek nenahrazuje pojištění a je výrazně dražší, než by bylo pojištění, snad není nutné připomínat. Nemluvě o tom, že vás za nepojištěné vozidlo může navíc pokutovat třeba Policie ČR.

Pokud na výzvu nereagujete, postoupí ČKP pohledávku inkasní společnosti. Pokud ani ta neuspěje, je věc předána soudu. A jestliže jsou české soudy často kritizovány za průtahy a zdržování v tomto případě jsou podle Jakuba Hradce, výkonného ředitele ČKP, velmi rychlé. Samozřejmě je také nutné počítat s obrovskými náklady, které jsou s takovým postupem spojeny. Případy z praxe ukazují, že se snadno můžete dostat až na několikanásobek původně požadované sumy. ČKP uvádí tato data:

  • průměrná výše základního pojistného u žalovaných případů (za nárokované období) – 755 Kč
  • průměrná výše příspěvku do garančního fondu u žalovaných případů – 2560 Kč
  • průměrná výše žalované částky včetně nákladů soudního řízení – 10780 Kč


Pozor! Stačí jediný den bez pojištění


Do problémů se můžete dostat velice snadno. Stačí např. při přepisu vozidla špatně načasovat (ne-li přímo opomenout) sjednání povinného ručení na pořízené vozidlo, čímž vznikne třeba několikadenní období, kdy jste de facto nepojištění. I když s vozidlem třeba reálně nejezdíte, ČKP jej vyhodnotí jako nepojištěné a má ze zákona nárok požadovat úhradu příspěvku do garančního fondu.

Přitom neexistuje žádná tolerance, jak uvádí Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů: „ČKP příspěvky nepojištěných do garančního fondu ČKP vymáhá na základě v zákoně uvedených pravidel. Jelikož se jedná o zákonné podmínky, ČKP si nemůže, lidově řečeno, určovat vlastní podmínky – tedy nemůže být benevolentní např. k motoristům, kteří si špatně načasují registraci / přepis vozidla na sebe a uzavření povinného ručení a vnikne jim několikadenní prodleva. Zákon totiž nepřipouští sebemenší absenci pojištění odpovědnosti z provozu vozidla při jeho provozování nebo ponechání na veřejně přístupné pozemní komunikaci.

Povinnost uhradit příspěvek vám tak vznikne, i když bude auto jediný den bez pojištění. Proto je dobré sjednat si povinné ručení včas, i když ještě nejste zapsáni v registru vozidel jako vlastník. „Je zapotřebí si uvědomit, že povinnost uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ukládá zákon vlastníkovi vozidla a splnění této povinnosti není podmíněno „přepisem“ vlastníka vozidla v registru vozidel, jde-li o koupi ojetého vozidla“, dodává Jakub Hradec.

Vlastníci vozidel mají řadu možností, jak se informovat o správném postupu přepisu aut, například na www.bezpojisteni.cz. Tento web zároveň slouží jako efektivní komunikační nástroj mezi adresáty výzev o uhrazení sankčního příspěvku do garančního fondu a ČKP.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ