Nové ceníky plynu: Od června si připlatíme

27.05.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Plyn opět zdraží, a to tentokrát už od června! Někteří dodavatelé totiž zvednou své ceny o měsíc dříve, než je obvyklé. Proč? Mohou dodavatelé libovolně měnit ceny?

Jedněmi z prvních, kdo si sáhnou hlouběji do kapes, budou zákazníci RWE. Společnost RWE totiž již před časem oznámila změnu cen plynu k 1. červnu. Doposud přitom bylo zvykem, že plynárenský gigant vydával nové ceníky vždy k začátku nového čtvrtletí (tedy od 1. ledna, od 1. dubna, od 1. července a od 1. října). Jak se tento krok projeví na trhu s plynem? Není to v rozporu s jeho fungováním?


  • Tip: Přemýšlíte, kde a jak ušetřit? Pro srovnání cen plynu zkuste využít kalkulačku, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci s magazínem CenyEnergie! S tímto přehledným nástrojem si snadno a rychle spočítáte, kolik byste u jednotlivých dodavatelů zaplatili a kolik můžete ročně ušetřit.Kalkulačku najdete vedle článku vlevo.


Změny cen plynu: Může je dodavatel provádět libovolně?


Do dubna 2007 na trhu s plynem neexistovala konkurence. Když však poté stát trh otevřel, své služby začalo nabízet více dodavatelů. Díky volnému a konkurenčnímu prostředí si nyní dodavatelé mohou sami změnit ceny plynu prakticky kdykoliv. Mohou ale měnit pouze jednu část konečné ceny, tzv. neregulovanou složku, kterou si stanovují sami a kam patří cena za samotný plyn a stálý měsíční plat zahrnující zejména cenu za uskladnění plynu.

Závisí tak zcela na přístupu dodavatele k trhu, jeho obchodní strategii, za jakých podmínek bude nabízet plyn, včetně cenových, tedy i kdy bude měnit cenu,“ sdělila magazínu CenyEnergie.cz Sylva Hondlová, ředitelka odboru plynárenství z Energetického regulačního úřadu (ERÚ). 

Po celý rok však u všech dodavatelů musí zůstat stejná druhá část konečné ceny plynu, tzv. regulovaná složka, kterou vždy na podzim stanovuje ERÚ. Tuto složku ceny nemohou dodavatelé změnit. Patří sem cena za přepravu a distribuci plynu a ceny za služby Operátora trhu, tedy za činnosti, ve kterých není možná konkurence, jelikož se jedná o přirozené monopoly.   


Ceny plynu po kvartálech? Nemusí být standardem


Stanovování cen plynu striktně po čtvrtletích bylo standardem před otevřením trhu, kdy konečné ceny v plném rozsahu stanovoval ERÚ (ceny se tedy tehdy ještě nedělily na regulovanou a neregulovanou složku). Poté, co se trh s plynem otevřel, většina dodavatelů včetně RWE tuto cenovou politiku při tvorbě svých cen (tedy neregulované složky ceny plynu) převzala. Proto je asi takovým překvapením, že nyní RWE vydá ceníky mimo obvyklý termín.

Proč mění RWE ceníky plynu dříve? Jak řekl Martin Chalupský z RWE serveru idnes.cz, společnost RWE se rozhodla pro toto opatření vzhledem k možnému propadu tržeb až v řádu stovek milionů korun. Ceny zemního plynu na burzách významně narostly, RWE proto od 1. června navýší ceny plynu pro domácnosti v průměru o 9,5 %.

Tuto situaci lze přirovnat k prodeji pečiva. Pekař rovněž mění ceny pečiva v případě, kdy se mu změní náklady například na nákup mouky, a nečeká až k určitému datu, například k 1. lednu. Stejné přístupy uplatňují i dodavatelé plynu,“ vysvětluje Sylva Hondlová.


Ceníky plynu k 1. červnu změní i několik dalších dodavatelů


K 1. červnu 2011 zdraží plyn pro domácnosti též u společnosti E.ON, a to průměrně o 7 %. U společnosti E.ON však podle vyjádření Sylvy Hondlové změna cen k 1. červnu není netradičním krokem. E.ON totiž plně nepřejal strategii kvartálního stanovování cen a zpravidla mění ceny plynu aktuálně v závislosti na daném vývoji trhu s plynem.

Stejně tak budou ceníky plynu měnit o měsíc dříve i Central Energy a LAMA Investments. Společnost LAMA Investments, která provozuje portál Levnyplyn.cz, se rozhodla přistoupit ke změně cen vzhledem ke své politice, kdy zákazníkům nabízí 8% slevu oproti cenám dominantního dodavatele v daném regionu.

Posun ceny je tedy závislý na změnách, které dominantní dodavatel v daném regionu udělá (v ceně i v čase). Od 1. června budeme mít nové ceníky v pěti ze šesti distribučních zón. V distribuční zóně, kde je dominantním dodavatelem Pražská plynárenská a.s., po jejím vzoru zatím ceny neměníme. Dá se to ale očekávat k 1. červenci,“ uvedl pro magazín CenyEnergie.cz Andrej Čírtek, tiskový mluvčí společnosti LAMA Investments.

Článek vyšel původně v magazínu CenyEnergie.cz

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY