Jsou studentské úvěry výhodné?

17.08.2011 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Vyplatí se studentovi pátrat u bank po úvěrech, určených speciálně pro studující? Jaká je nabídka na českém trhu?

Banky stále rozšiřují nabídku služeb pro studenty. Vidí v nich potenciál budoucích klientů. Kromě studentských běžných účtů často nabízí i studentské úvěry, resp. úvěry na studium. Ty mohou být v některých případech účelové, tj. na pokrytí nákladů spojených přímo se studiem, ale většinou tato účelovost není podmínkou. Jedná se tak o klasické spotřebitelské úvěry.

Druhou kategorií jsou studenty velmi oblíbené kontokorenty (kontokorentní úvěry, povolený debet). Kontokorentní úvěr má oproti tomu klasickému některé výhody, je ale dražší.


Studentskou půjčku můžete většinou využít na cokoliv


Spotřebitelské úvěry jsou půjčky fyzickým osobám na financování jejich nepodnikatelských potřeb. Slouží především k nákupu spotřebního zboží, k financování různých služeb (školné, dovolená) a mohou také sloužit k financování nákupu či rekonstrukci nemovitostí. Pokud je úvěr čerpán jako neúčelový, může jej klient využít k libovolnému účelu.

Se studiem je spojeno množství různých výdajů. Přesto, že zatím není zavedeno školné, nedá se říci, že by studium bylo zadarmo. K pokrytí nákladů na studium lze také využít studentské úvěry.

I když obecně jsou neúčelové úvěry dražší, mezi studentskými úvěry zatím tento parametr nemá vliv na výši úrokové sazby. Spíše naopak. Např. Studentská půjčka od UniCredit Bank je účelový úvěr na financování studijních výdajů s úrokovou sazbou 10,3 %. Jak Komerční banka, tak i Česká spořitelna ale u svých studentských úvěrů napožadují prokázání účelu a obě mají shodnou sazbu 8 %.


Výhody studentských úvěrů


K největším výhodám studentských půjček oproti běžným patří nižší úrokové sazby, nižší poplatky, možnost odkladu splátek až po skončení studia nebo skutečnost, že není třeba prokazovat výši příjmů. Ve srovnání s kontokorenty mají nižší úrok.

Podívejme se tedy, jaké úvěry a kontokorenty banky studentům nabízí. V sekci Úvěry a půjčky pro studenty naleznete aktuální Srovnání studentských úvěrů.

Tabulka: Přehled úvěrů a kontokorentů pro studenty

Banka Název úvěru / kontokorentu Maximální výše Úroková sazba
Česká spořitelna Půjčka na studium pro studenty vysokých škol 300 000 8,00
Česká spořitelna Kontokorent k Osobnímu účtu ČS Student 25 000 18,90
ČSOB Povolené přečerpání k ČSOB Studentskému kontu Plus 20 000 17,90
GE Money Bank Flexikredit 10 000 19,90
Komerční banka Úvěr Gaudeamus 600 000 8,00
Komerční banka Úvěr na notebook Apple 50 000 12,60 (RPSN)
Komerční banka KB povolený debet pro studenty 20 000 12,00
UniCredit Bank Studentská půjčka 150 000 10,30
Volksbank Kontokorentní úvěr 20 000


Kontokorent aneb povolené přečerpání účtu


Kontokorentní úvěr, zkráceně kontokorent, je možnost „jít do mínusu“ poskytovaná bankovními domy jako doplněk k běžnému účtu. Některé banky nenabízí přímo kontokorent, ale například povolené přečerpání běžného účtu. Ať tak či onak, jedná se o úvěry, které lze čerpat a splácet kdykoli. Je potřeba zmínit, že kontokorent nelze čerpat donekonečna. Jednou za čas je třeba účet vyrovnat tak, aby vykazoval alespoň minimální zůstatek a debet byl splacen. Zpravidla to bývá jednou za rok nebo 180 dní. V okamžiku, kdy povolený debet takto dorovnáte, počítá se vám nová lhůta.

Úrokové sazby se aktuálně pohybují někde mezi 10 a 20 % p. a. s tím, že ročně uváděná úroková sazba je často zdražována měsíčním strháváním úroků. Jinak řečeno i když je samozřejmě měsíční sazba jedna dvanáctina té roční, větší četností strhávání úroků je pak ve výsledku reálná sazba vyšší.


Výhody studentského kontokorentu


Oproti klasickým úvěrům tkví výhoda těch kontokorentních především v tom, že peněžní prostředky můžete a nemusíte čerpat. Máte na účtě povoleno „jít do mínusu“ a pokud toho využijete, můžete dlužnou částku splácet dle svého uvážení. Debet se tak automaticky splácí každou příchozí platbou. Jakmile je dorovnán, můžete jej znovu čerpat. Platí samozřejmě výše zmíněné, že v určitém intervalu musí být dorovnán.

Studenti mají zpravidla výhodnější úroky, nicméně většinou jim banka přidělí nižší úvěrový rámec, než standardně nabízí. Nejvyšší úvěrový rámec nabízí Kontokorent k Osobnímu účtu ČS Student od České spořitelny a to 25 000 Kč. Ve většině ostatních případů může student čerpat až 20 000 Kč. Výše úvěrového rámce také často závisí na stupni a ročníku studia.

Různé výše limitů nabízí např. Komerční banka (KB povolený debet pro studenty):

  • studenti středních škol: 5 000 Kč
  • studenti 1. ročníku VŠ nebo VOŠ: 10 000 Kč
  • studenti 2. a vyššího ročníku VŠ nebo VOŠ: 20 000 Kč

Článek vyšel původně na webu Studentskéfinance.cz

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY