Kolik stojí založení společnosti ve světě?

25.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nízké vstupní finanční náklady na založení nové společnosti podporují podnikatelské prostředí. Proto některé země v posledních letech snížily u s. r. o. finanční požadavky na minimální kapitál. Pro malé podnikatele je důležité oddělení firemního a soukromého majetku.

 V členských zemích OECD je nejrozšířenějším typem společnosti společnost s ručením omezeným. Legislativní úprava a finanční náročnost na zložení nové společnosti mezi jednotlivými zeměmi výrazně liší. Když jsou administrativní a finanční požadavky nízké, tím lépší podpora byznysu.

I pro drobné podnikatele je s. r. o. výhodné

Společnost s ručením omezeným může založit i jeden společník. Proto i pro menší podnikatele by byla společnost s ručením omezeným výhodnější než podnikání jako fyzická osoba. Podívejme se jenom na některé výhody:

  • Založením společnosti s ručením omezeným dochází k oddělení firemního a soukromého majetku. Podnikatel tak vystupuje jako fyzická i právnická osoba současně. Za firemní závazky se ručí pouze do výše vloženého kapitálu.
  • Úspěšná společnost s ručením omezeným se dá prodat a založit třeba jiný podnik. Právě investice do vlastního byznysu jsou jednou z cest, jak lze v případě úspěchu nejlépe zhodnotit vlastní nápady, know-how a dosáhnout nejvyššího finančního zhodnocení.
  • Společnost s ručením omezeným bude součást dědického řízení. Firma jako právnická osoba není totiž bytostně spjatá se svým majitelem jako při individuálním podnikání.
  • Pro potenciální zákazníky je společnost s ručením omezeným zpravidla důvěryhodnější než podnikatel fyzická osoba. Společnost s ručením omezeným tak má na trhu lepší výchozí pozici získat některé zakázky a klienty než individuální podnikatel.

Menší podnikatele však někdy odrazují vysoké vstupní finanční náklady. Snížení minimální výše základního kapitálu tedy podporuje podnikatelské prostředí. Touto cestou se vydalo Německo i Polsko, kde může společnost s ručením omezeným založit pouze jedna osoba a s minimálními náklady.

Jak snížilo minimální kapitál Německo a Polsko?

Základní kapitál u GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) je v Německu 25 000 €, když polovina této částky může být věcné povahy. Podíly ve společnosti s ručením omezeným v Německu lze převádět pouze prostřednictvím notářských dokladů, nejsou obchodovatelné na burze. Hlavní výhodou pro podnikatele v Německu je možnost založení Mini GmbH. Takovou společnost lze totiž založit pouze za jedno euro.

Podmínkou je, že každoročně musí být vyčleněna čtvrtina ročního zisku na zvýšení základního kapitálu, a to až do hodnoty 25 000 €. Tato legislativní změna se ukázala v posledních letech jako přínosná, neboť vzniklo mnoho nových společností vlastněných pouze jednou osobou. V Polsko zase došlo u sp. z o. o. (spólka z ograniczona odpowiedzialnościa) k desetinásobnému snížení finančního požadavku na založení společnosti s ručením omezeným. Nyní stačí jedné osobě 5 000 PLN (1 195 €), ještě v roce 2008 zapotřební 50 000 PLN (11 950 €). Snížení zákonných požadavků na výši základního kapitálu v Česku by bylo pro podnikání určitě přínosné, v hodně zemích EU jsou vstupní náklady nižší.

Snižování základního kapitálu a zjednodušení legislativních podmínek pro založení nové společnosti jsou trendem ve všech vyspělých zemích světa. V mimoevropských zemích jsou podmínky ještě mírnější, v USA,  Austrálii, Japonsku, Kanadě, Novém Zélandu není požadavek na minimální základní kapitál definován.

Podnikatelské pružnost je důležitá

Pro domácí ekonomiku je důležité, aby národní legislativa podporovala podnikatelskou pružnost. Nízké počáteční náklady spojené s podnikáním, minimální administrativní bariéry a především jednoduchost, to jsou možnosti, jak zvyšovat podnikatelskou pružnost. Právě malinké firmy jsou zdrojem ekonomického růstu a nových pracovních míst. Na dobrých podmínkách pro byznys vydělají následně i zaměstnanci vyšší nábídkou pracovních míst a růstem životní úrovně.

Jak je to v Evropě?

Povinné finanční náklady na založení společnosti s ručením omezeným tvoří nejenom minimální kapitál, ale také vedlejší náklady ve formě nejrůznějších kolků či poplatků. Nejnižší vedlejší náklady jsou v USA, Velké Británii či Irsku. Nejvyšší jsou naopak v Řecku a Maďarsku. Nejvyšší základní jmění musí mít společnosti s ručením omezeným v Rakousku (35 000 €), Belgii (18 550 €), Nizozemí (18 000 €), Norsku (100 000 NOK, tj. 12 711 €) a Dánsku (80 000 DKK, tj. 10 741 €). V přiložené tabulce je uveden minimální kapitál u společnosti s ručením omezeným ve vybraných evropských zemích.

Země Minimální kapitál u s. r. o.
Belgie 18 550 €
Česko 200 000 CZK (8 170 €)
Dánsko 80 000 DKK (10 741 €)
Estonsko 2 500 €
Island  500 000 ISK (3 045 €)
Itálie 10 000 €
Maďarsko 500 000 HUF (1 834 €)
Německo 25 000 € (Mini GmbH 1 €)
Nizozemí  18 000 €
Norsko 100 000 NOK (12 711 €)
Polsko 5 000 PLN (1 195 €)
Rakousko 35 000 €
Řecko 4 500 €
Slovensko  5 000 €
Španělsko 3 012 €
Švédsko 50 000 SEK (5 442 €)
Štítky:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT