Připravte se na třetí důchodový pilíř

23.11.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od 1. ledna roku 2013 se ze současných penzijních fondů stanou transformované a vzniknou nové fondy – tzv. účastnické.

Jak nakonec dopadne druhý pilíř s opt-outem, zatím nevíme, ale nepochybně i ten můžeme předem doporučit kvůli dvěma zásadním okolnostem: možnosti „utéct“ aspoň pár stovkami ze státního na vlastní a možnosti toto vlastní dědit. I to procento přispívané rodičům potěší.


Ale třetí pilíř bude jistě


Od 1. ledna roku 2013 se ze současných penzijních fondů stanou transformované a vzniknou nové fondy – tzv. účastnické. Klienti stávajících penzijních fondů si budou moci vybrat, zda zůstanou v transformovaném fondu nebo přejdou do nových účastnických fondů.
U transformovaných fondů zůstanou zachovány aktuální podmínky:


  • garance nezáporného zhodnocení,
  • státní příspěvky (ovšem v jiné výši),
  • příspěvky zaměstnavatele,
  • výsluhová penze a jednorázové vyrovnání.

Mezi transformovanými fondy nebude možné přecházet a možnost založit staré penzijní připojištění bude trvat pouze do 30. 11. 2012.


Účastnické fondy


Klientům, kteří přestoupí do účastnických fondů, zůstanou zachovány státní příspěvky, daňové úlevy i s možnost příspěvku zaměstnavatele. Účastnické fondy ovšem nebudou mít garanci nezáporného zhodnocení prostředků – bude v nich možné dosáhnout vyšších, ale i záporných výnosů. Nebudou dále poskytovat výsluhové a pozůstalostní penze.

Povinně bude existovat konzervativní fond, případně mohou penzijní společnosti zakládat další (dynamičtější) účastnické fondy.
Majetek fondu a majetek penzijní společnosti bude oddělen, účastnické fondy tak budou fungovat obdobně jako klasické otevřené podílové fondy. Výhodou budoue nízké poplatky za správu, které definuje zákon. Mezi novými účastnickými fondy bude možné přestupovat.


Příští rok příprav


Přinejmenším pro rok 2012 tedy zůstane systém i státní příspěvek beze změn.V současnosti dostávají příspěvek všichni, kteří si ukládají alespoň stokorunu měsíčně. To se ale od začátku roku 2013 změní: při měsíčním příspěvku (vkladu) účastníka v rozmezí od 300 do 999 korun má státní podpora nově činit 90 korun plus 20 % z částky přesahující 300 korun – do výše příspěvku účastníka 1000 korun měsíčně – viz tabulka.

Zpřísnění má motivovat k ukládání vyšších částek, které by pak lidem výrazněji zvýšily penzi. Zvažuje se dokonce i zvýšení částky odpočtu od základu daně, k čemuž zřejmě stejně dojde „studeným“ posunem zdanění ze součastných 15 % superhrubé mzdy na 19 % hrubé mzdy.


Příležitost


Na konci třetího čtvrtletí sice opět vzrostl počet účastníků na 4,57 milionu (více než 70 % ekonomicky aktivních obyvatel), ale pro toho, kdo je ještě nemá, lze založení „starého penzijka“ doporučit ještě před reformou. Aby si později mohli vybrat, zda zůstane v transformovaných fondech, anebo přestoupí do nových účastnických fondů!

Každý by měl mít dnes založené penzijní připojištění minimálně na 300 Kč měsíčně, aby měl později nárok na státní příspěvek. Ideálně pozdějí na 1000 korun – ale hlavně pozor: uzavírání smluv za současných podmínek bude možné jen do konce listopadu 2012.
Že nejde o žádný zázračný, ale naopak tvrdě konzervativní produkt, je asi každému jasné. Přesto státní příspěvek jeho atraktivitu citelně zvyšuje a času na možný „přestup“ do nových dynamičtějších „účastnických“ bude ještě dost.

Tabulka: Výše současného a budoucího státního příspěvku  

Vlastní měsíční příspěvek účastníka Státní příspěvek aktuální  Státní příspěvek od 1. 1. 2013
100 Kč 50 Kč  0 Kč 
200 Kč 90 Kč 0 Kč
300 Kč 120 Kč 90 Kč
400 Kč 140 Kč  110 Kč
500 Kč 150 Kč  130 Kč
600 Kč 0 Kč  150 Kč
700 Kč 0 Kč   170 Kč
800 Kč  0 Kč   190 Kč
900 Kč 0 Kč  210 Kč
1000 Kč 0 Kč 230 Kč

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY